Οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις και άλλοι φορείς δίνουν ραντεβού μπροστά στο Βελλίδειο την ώρα της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα. Φόβοι για πρόκληση εκτρόπων σε περίπτωση, που διεισδύσουν στη διαδήλωση άλλα άτομα, όπως αντιεξουσιαστές και αναρχικοί.-

Οι φορείς του συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών οργανώνουν διαδήλωση χωρίς κεντρική εξέδρα και ομιλητές, αλλά με ενωμένες δυνάμεις, φιλοδοξώντας να στείλουν ένα νέο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, ανάλογο με εκείνο του περασμένου Ιανουαρίου με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» καθώς και ο Τηλεοπτικός Σταθμός ΒΕΡΓΙΝΑ.

Αν και αρχικά είχαν ανακοινωθεί τρεις παράλληλες εκδηλώσεις, στη διάρκεια παρουσίας του πρωθυπουργού κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ, τελικά επικράτησε η άποψη να υπάρξει μία κεντρική μαζική εκδήλωση χωρίς εξέδρα και ομιλητές, με σημείο εκκίνησης (19:00) το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Λευκό Πύργο και πορεία προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, την ώρα που στο βήμα θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

«Θα είμαστε εκεί κρατώντας μόνο την Ελληνική σημαία στο χέρι. Η συγκέντρωση είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί η σλαβοποίηση του Μακεδονικού Ελληνισμού που οδηγεί σε παραχώρηση ελληνικών εδαφών» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ.Γεώργιος Τάτσιος, επισημαίνοντας: : «Θα είμαστε εκεί, χωρίς εξέδρες και ομιλητές. Θα μιλήσει αποκλειστικά ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά του ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», η νεοσύστατη πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε από τους εμπνευστές του συλλαλητηρίου του περασμένου Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη κ.κ.Μιχάλη Πατσίκα και Όθωνα Ιακωβίδη, ανακοίνωσε πως ματαιώνει τη συναυλία «Άξιον Εστί για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», συμμετέχοντας πλέον στο κοινό συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.

«Θα είμαστε στη ΔΕΘ και καλούμε όλους να προσέλθουν ειρηνικά, κρατώντας σφιχτά εκείνο που με κάθε τρόπο προσπαθούν να διασπάσουν, το όπλο που προσπαθούν να μας αφαιρέσουν: Tην ενότητα. Ό,τι δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο στα Συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα οφείλουμε να το φυλάξουμε πάση θυσία ως Μακεδόνες. Οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως Έλληνες πατριώτες. Ο αγώνας όλων μας συνεχίζεται έως τη δικαίωση» λέει ο κ.Μιχάλης Πατσίκας.

Ποιοι αναμένεται να συμμετάσχουν

Για μία ακόμη φορά αναμένεται να κινητοποιηθούν εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μητροπολίτες και κληρικοί, επαγγελματικά, αθλητικά, εξωραϊστικά χριστιανικά σωματεία και σύλλογοι κα, προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, με το οποίο οι διοργανωτές επιδιώκουν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι αντίθετη στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό.

«Για την υπογραφή στις Πρέσπες δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη ούτε της Βουλής, ούτε του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δίνει τη “μακεδονική” εθνότητα σε Σλάβους βαφτίζοντας τη σλαβική τους Γλώσσα ως “μακεδονική”. Τέτοιες απόψεις είχαν μόνο οι προπαγανδιστές στο παρελθόν. Παράλληλα ανοίγει “παράθυρο” για μελλοντικές διεκδικήσεις εκ μέρους των Σλάβων των Σκοπίων αλλά κι άλλων γειτόνων που θα αποδειχθούν καταστροφικές για τη χώρα μας» λέει από την πλευρά της η κυρία Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, δηλώνοντας αισιοδοξία για την έκβαση της αίτησης που κατατέθηκε στο ΣτΕ για ακύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 7/12/2018.

Φόβοι επεισοδίων

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι εκπρόσωποι των οργανώσεων μιλούν για ειρηνική διαμαρτυρία, εκφράζονται φόβοι για πρόκληση εντάσεων σε περίπτωση, που διεισδύσουν στη διαδήλωση άλλα άτομα, όπως αντιεξουσιαστές και αναρχικοί, που θα βρίσκονται στην περιοχή της Καμάρας και της πλατείας Συντριβανίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει αυστηρά μέτρα και αναμένεται να κλείσουν την οδό Αγγελάκη, ίσως και τη λεωφόρο Στρατού, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο “συνάντησης” διαδηλωτών αντιθέτων ιδεολογικών στρατοπέδων.  Ωστόσο τονίζεται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλες οι “συνιστώσες” των διαδηλωτών και δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό, που είχε παρατηρηθεί και σε άλλες διαδηλώσεις, όταν “άγνωστοι κουκουλοφόροι” εισέβαλαν στο πλήθος, έτοιμοι να προκαλέσουν επεισόδια.