Θα κυριαρχεί το εκθεσιακό κέντρο και θα αναδειχτούν νέες εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξενοδοχείο-μπουτίκ, ενώ στο υπόλοιπο μισό του χώρου θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο.-

 

Στο σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της Θεσσαλονίκης για τα τελευταία 40 χρόνια εκτιμάται ότι θα αναδειχτεί η ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της πόλης, για την οποία στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2019 να έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της 83ης ΔΕΘ.

“Μόλις χτες παραλάβαμε τη μελέτη για το νέο χωρικό σχέδιο (…) Εφόσον η ειδική χωρική μελέτη περάσει και από δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις, θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα καταλήξουμε στο χρηματοδοτικό σχήμα” πρόσθεσε και γνωστοποίησε ότι βάσει του χωρικού σχεδίου, στο 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων, στις οποίες εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο, θα αναδειχτούν οι νέες εμβληματικές εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξενοδοχείο-μπουτίκ και στο υπόλοιπο μισό θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο, που θα δοθεί για χρήση στην πόλη. Η πρόταση της ΔΕΘ-Helexpo AE, διευκρίνισε ο κ.Τζήκας, είναι να διατηρήσει η ίδια τη συντήρηση και φύλαξη αυτού του πάρκου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE επισήμανε ότι σε μια περίοδο που το σημαντικότερο στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη είναι να αναδειχτεί σε εκθεσιακό hub, που θα γεφυρώνει αγορές, η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτελεί  το μεγαλύτερο στοίχημα, καθώς “δεν μπορείς να γίνεις ισχυρός παίκτης στην αγορά χωρίς ένα εκθεσιακό κέντρο state of the art”. To αναπλασμένο εκθεσιακό κέντρο, που ο ίδιος επισήμανε ότι θα αποτελεί αρχιτεκτόνημα-κόσμημα και εμβληματικό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει τον εκθεσιακό ρόλο της πόλης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενη στο θέμα, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, επισήμανε ότι η ανάπλαση της περιοχής αποτελεί “επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για την εικόνα της πόλης”, ενώ ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε: “‘Οταν η ΔΕΘ θα είναι πια έτοιμη, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου, που είναι ένα βασικό ζητούμενο -αφού “πετάμε” σε σχέση με τις διοργανώσεις, αλλά παραμένουμε πίσω σε σχέση με τις εγκαταστάσεις- είμαστε εδώ ώς Περιφέρεια για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά και να διεκδικήσουμε  από την κυβέρνηση, μαζί με τους άλλους φορείς, πόρους για να πετύχουμε πια την πλήρη αναμόρφωση και ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα”.

Ένα εκατομμύριο επισκέπτες το 2018

Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτελεί το ένα από τα τρία στοιχήματα που είχε θέσει η διοίκηση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια: τα άλλα δύο ήταν “να ξαναγίνει η έκθεση του Σεπτεμβρίου μεγάλη” και να διεθνοποιηθεί. Ως προς το πρώτο, ο στόχος  -σύμφωνα με τον κ.Τζήκα- επετεύχθη, αφού από 80.000 επισκέπτες το 2012 προσήλκυσε πάνω από 260.000 πέρυσι, κατορθώνοντας παράλληλα να αυξήσει κατά 168% τις ημέρες λειτουργίας του εκθεσιακού κέντρου στη διάρκεια του έτους.   Συνολικά ο αριθμός των επισκεπτών της -στη γενική και τις κλαδικές εκθέσεις- αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 1 εκατομμύριο, έναντι 500.000 το 2011.Επιπροσθέτως, οι εκθέτες της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου ξεπερνούν φέτος τους  1500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012, κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας υπήρξε σχεδόν τριπλασιασμός τους μέσα σε έξι χρόνια.

Ως προς το δεύτερο στοίχημα, της διεθνοποίησης, η διοίκηση έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με μεγάλους εκθεσιακούς οργανισμούς ανά τον κόσμο από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ασία. “Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ, που επανήλθε μετά από χρόνια, αρχικά με τη Ρωσία, μετά με την Κίνα (πέρυσι), φέτος με τις ΗΠΑ και του χρόνου με την Ινδία, είναι βαρόμετρο των ενεργειών διεθνοποίησης στις οποίες έχουμε προχωρήσει. Εκτιμώ ότι το στοίχημα της διεθνοποίησης κερδίζεται. Έχουμε βέβαια δρόμο μπροστά μας, αλλά πιστεύω ότι τον δρόμο αυτόν θα τον ανοίξει η ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης” κατέληξε ο κ.Τζήκας.

 Λίγα 24ωρα απομένουν για τη μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας 

Τη μεγαλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων 20 ετών, τουλάχιστον σε επίπεδο εκθετών, θα εγκαινιάσει στις 8 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας: για να καλυφθεί η ζήτηση για εκθεσιακούς χώρους στην 83η διοργάνωση, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, έχουν ανοίξει μέχρι και “πατάρια” που είχαν να χρησιμοποιηθούν για ένα τέταρτο του αιώνα, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Συνολικά, η φετινή ΔΕΘ καλύπτει 32.075 τετραγωνικά, έναντι 27.191 το 2017 (υπαίθριους και στεγασμένους χώρους), ενώ οι εκθέτες -ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρίες, που επιστρέφουν στη διοργάνωση μετά από χρόνια- έχουν ξεπεράσει τους 1.500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012. Η επισκεψιμότητα αναμένεται να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών, ενώ η 83η ΔΕΘ θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών.

“Εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν έχει μείνει ούτε εκατοστό διαθέσιμου χώρου. Ο ημιόροφος του περιπτέρου 16 είχε να ανοίξει 25 χρόνια, αλλά φέτος τον χρειαστήκαμε κι αυτόν” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ποζρικίδης. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμετοχής, οι επισκέπτες της 83ης ΔΕΘ θα δουν πράγματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και ενδεχομένως συνολικά στα Βαλκάνια- όπως έναν προσομοιωτή πτήσης με F35, ενώ υπογράμμισε πως το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος (Wilbur Ross), ηγείται της αμερικανικής αποστολής “δείχνει το ενδιαφέρον της χώρας για την Ελλάδα και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και αποδεικνύει τη βαρύτητα της παρουσίας της Αμερικής στην έκθεση”.

Kαθόλη τη διάρκεια της ΔΕΘ, από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, η τιμώμενη χώρα και οι περισσότεροι από 60 εκθέτες της, που αντιπροσωπεύουν τζίρο τρισεκατομμυρίων δολαρίων (ανάμεσά τους περιλαμβάνονται εταιρείες- κολοσσοί όπως οι Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin και Cisco), θα διοργανώσουν δεκάδες εκδηλώσεις, φόρουμ και παρουσιάσεις (δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της αμερικανικής συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://usatif2018.gr). Στο περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η αμερικανική συμμετοχή, οι επισκέπτες θα μπορούν, κατά τον κ.Ποζρικίδη, να δουν κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στη χώρα, καθώς και εκθέματα και υπηρεσίες από εταιρείες εκπαίδευσης, βιομηχανίες ασφάλειας και άμυνας και φαρμακοβιομηχανίες.

Κ.Νοτοπούλου: Η πρώτη ΔΕΘ μετά τα μνημόνια δεν γίνεται σε μια πόλη-φτωχό συγγενή

Για την πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία γίνεται σε μια πόλη “που δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής, αλλά που μπαίνει στον χάρτη του διεθνούς ενδιαφέροντος”, έκανε λόγο από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία σημείωσε ότι η 83η ΔΕΘ θα έχει ιδιαίτερο κοινωνικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα. Πρόσθεσε δε ότι το μήνυμά της είναι πως η Μακεδονία και γενικά η Βόρεια Ελλάδα στο επόμενο διάστημα θα είναι καταλύτης συνεργασίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. “Κάθε συμφωνία, κάθε έργο, κάθε κυβερνητική παρέμβαση, κάθε αυτοδιοικητική παρέμβαση, κινείται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Η 83η ΔΕΘ νομίζω ότι όλοι αντιληφθήκαμε ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή” σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας.

Απ.Τζιτζικώστας: Έκθεση-ορόσημο

Άλματα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που χαρακτήρισε την 83η διοργάνωση έκθεση-ορόσημο. Τόνισε δε πως η αμερικανική παρουσία αναβαθμίζει τον θεσμό. Με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, κα Άννα Αγγελίδου, αναφέρθηκε στις καινοτομίες της 83ης ΔΕΘ και συγκεκριμένα στον θεσμό της τιμώμενης χώρας, στη smoke free πρωτοβουλία και στο check in, που θα μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες μέσω του περιπτέρου της Fraport Greece, προς όπου και αν πετάνε.

Στην παρουσία 60 επιχειρήσεων από την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής επιχειρηματικότητας στο περίπτερο 13 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ενώ έκανε γνωστό πως στο κέντρο του περιπτέρου θα υπάρχει χώρος που θα φιλοξενήσει 70 εκδηλώσεις.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ