Με μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα άνοιξε τις πύλες του χθες , αλλά εγκαινιάζεται επίσημα σήμερα (Σάββατο) στην παραλία του Λευκού Πύργου το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο σημειώνεται αξιόλογη συμμετοχή 210 εκδοτικών οίκων και φορέων πολιτισμού απ’ όλη την Ελλάδα

Τις μέρες του Φεστιβάλ περίπου 500 συγγραφείς που θα παρουσιάσουν και θα υπογράψουν τα βιβλία τους. Οι εκδότες παρουσιάζουν χιλιάδες τίτλους βιβλίων, ενώ οργανώνονται εκδηλώσεις απ’ όλο το φάσμα του πολιτισμού – μεταξύ άλλων αφιερώματα στον κορυφαίο Θεσσαλονικιό λογοτέχνη Ντίνο Χριστιανόπουλο και στο Φεστιβάλ Γούντστοκ .

“ Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας εδώ και 38 χρόνια. Ξεκίνησε προβάλλοντας το ελληνικό βιβλίο και συνεχίζει να το διαδίδει, αλλά στη διάρκειά του πλαισιώθηκε με εκδηλώσεις, χορού, θεάτρου, μουσικής και κινηματογράφου” τόνισε ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που διοργανώνει το Φεστιβάλ.

Κάθε χρόνο έχουμε 5.000 με 6.000 νέους τίτλους βιβλίων. Τη δεκαετία του 1980 οι νέοι τίτλοι βιβλίων σε ετήσια βάση ήταν πάνω από 10.000. Αυτό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία πλούσια παραγωγή βιβλίου, δεν έχουμε όμως τη γραμμή παραγωγής των προηγούμενων δεκαετιών, επισήμανε ο κ. Μπαρμπουνάκης. Τόνισε ωστόσο ότι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας είναι ικανοποιημένος από τις συμμετοχές στο Φεστιβάλ εκτιμώντας ότι “ το βιβλίο αντέχει στην ηλεκτρονική εποχή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”. “ Είναι όπως ο κύκλος της οικονομίας που έχει μία καθοδική πορεία και θα έχει και μία ανοδική πορεία. Βρισκόμαστε στο σημείο της ανοδικής πορείας” είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης επικαλούμενος στοιχεία της περσινής διοργάνωσης. Στο τέλος του Φεστιβάλ καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων γύρω στο 10%, υπήρξε άνοδος του αριθμού επισκεπτών και το 60-65% των βιβλίων που αγοράστηκαν, ήταν από γυναικείο αναγνωστικό κοινό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας τόνισε ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης έδωσε ώθηση στις πωλήσεις βιβλίου τους καλοκαιρινούς μήνες υπογραμμίζοντας ότι η θερινή περίοδος πλέον θεωρείται η καλύτερη για το ελληνικό βιβλίο.

Το Φεστιβάλ θα υποδέχεται τους επισκέπτες έως τις 23 Ιουνίου από τις 18.30 το απόγευμα έως τις 23.00 το βράδυ και τις Κυριακές και το πρωί από 11.00 έως 14:00.

Στα περίπτερα διοργανώνονται εκδηλώσεις και παρουσιάσεις από εκδοτικούς οίκους. Ο Οργανισμός Μαλλιάρης – Παιδεία παρουσιάζει τις εκδόσεις με το ακόλουθο πρόγραμμα: