Μια από τις ξεχωριστές και εμβληματικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, ο πολυπράγμων παράγων Άγις Κυνηγόπουλος, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών ύστερα από μια σύντομη αλλά ραγδαία επιδείνωση της υγείας του εξαιτίας πρόσφατου τροχαίου ατυχήματος.

Ο θάνατός του βυθίζει σε βαρύ πένθος, όχι μόνο τους οικείους του, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός με τη διαρκή, δυναμική και πολυδιάστατη συμβολή του στα δημόσια πράγματα.

Τα ποικίλα και πολυσχιδή ενδιαφέροντά του αντικατοπτρίζονται στις πολλαπλές ιδιότητες και τα καθήκοντα τα οποία ανέλαβε κατά τη διάρκεια της ζωής του στον κοινωνικό, πολιτιστικό, αυτοδιοικητικό και, κυρίως, στον αθλητικό τομέα.

Ο Άγις Κυνηγόπουλος υπήρξε ένας άνθρωπος που χαρακτηριζόταν από το πάθος να κάνει καλύτερο τον κόσμο γύρω του. Ως ένα κατεξοχήν ανήσυχο πνεύμα, έθετε συνεχώς όλο και πιο φιλόδοξους στόχους στον εαυτό του, πάντα με κοινό άξονα την κοινωφελή προσφορά. Η καθημερινότητά του ήταν γεμάτη από παράλληλες δραστηριότητες σε διάφορους τομείς ταυτόχρονα.

Προερχόμενος ο ίδιος από τον αθλητικό χώρο, καθώς είχε υπάρξει παίκτης και προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ο Άγις Κυνηγόπουλος έθεσε τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά κυρίως την ακατάβλητη θέλησή του για πρόοδο, κατ’ αρχάς στην υπηρεσία του ελληνικού αθλητισμού.

Τη δεκαετία του 1980 η φυσιογνωμία του ταυτίστηκε με την προσπάθεια για την προώθηση και διάδοση της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Agis_Galis
Ο Άγις Κυνηγόπουλος με τον Νίκο Γκάλη σε στιγμές δόξας

Η προσφορά του Άγη Κυνηγόπουλου στο χώρο του μπάσκετ, ήταν ευρύτερη και ουσιαστική. Έχοντας διατελέσει διεθνής διαιτητής κατά την περίοδο 1955-1960, υπηρέτησε ως κομισάριος της FIBA από το 1988 έως το 1995.

Χάρη στους καίριους χειρισμούς του, ο Άγις Κυνηγόπουλος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της μεγάλης Εθνικής Ομάδας της Ελλάδας στο μπάσκετ. Ο Άγις Κυνηγόπουλος θα γινόταν γνωστός ως «ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο στον Νίκο Γκάλη», επιλύοντας μια σειρά από τυπικά και γραφειοκρατικά προβλήματα για τη διεθνοποίηση του μετέπειτα θρυλικού Ελληνοαμερικανού αθλητή.

Αποκορύφωμα: Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1987. Με ορόσημο αυτό τον ιστορικό θρίαμβο, το όνειρο του Άγη να αναδείξει την πατρίδα του σε μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο παγκόσμιο μπάσκετ, έγινε πραγματικότητα.

Αρχηγός των Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ

Διετέλεσε επί μακρόν Αρχηγός των Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ ενώ ίδρυσε την Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, της οποίας και προήδρευε επί μία δεκαετία (1975-1985).

Περίπου το ίδιο διάστημα ήταν επίσης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (1980-1985). Υπό την ηγεσία του Άγη Κυνηγόπουλου η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ως κυρίαρχη στην ελληνική καλαθοσφαίριση. Συνέγραψε, μάλιστα, το βιβλίο «Η Ιστορία του Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης», για το οποίο τιμήθηκε από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.

Ο Άγις Κυνηγόπουλος διετέλεσε επίσης ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε αθλητικούς συλλόγους, επαγγελματικές και αθλητικές ενώσεις, και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης – μεταξύ πολλών άλλων θέσεων ευθύνης τις οποίες κατά καιρούς κατείχε.

Ως προς τον επαγγελματικό τομέα του βίου του, εκτός από σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσιών σχέσεων, υπήρξε διακεκριμένος αθλητικός δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ξεκίνησε από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) και ακολούθως συνεργάστηκε ως συντάκτης με μια σειρά από εφημερίδες, όπως Ελεύθερος Τύπος, Μακεδονία, Ελληνικός Βορράς, Θεσσαλονίκη κ.α.

Βραβεύτηκε από την Ένωση Ραδιοφώνου και Δημοσιογράφων Βορείου Ελλάδας για τη χρόνια προσφορά του ως πρωτοπόρου εκφωνητή ραδιοφώνου, ιδίως στα αθλητικά πεντάλεπτα. Το 2006 του απονεμήθηκε επίσης το βραβείο «Άλκης Στέας» για την προσφορά του στο Ελληνικό Ραδιόφωνο. Και το 2009 τιμήθηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδας για την πολυετή συμβολή του στο χώρο των ΜΜΕ και της επικοινωνίας.

Συμμετείχε σε πλήθος φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών

Παράλληλα με τον αθλητισμό στον οποίον αφιέρωνε, πάντα με αξιοθαύμαστη προθυμία και απόλυτη ανιδιοτέλεια, πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του, ο Άγις Κυνηγόπουλος συμμετείχε σε πλήθος φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών και οργανισμών. Μεταξύ πολλών άλλων, επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Παπαφείου Ορφανοτροφείου «Ο Μελιτεύς» (και μετέπειτα Επίτιμος Πρόεδρος του ιστορικού Ορφανοτροφείου), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης.

Το 2010 ο Άγις Κυνηγόπουλος τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παναγιώτατο κ.κ. Άνθιμο, για την προσφορά του στην Ορθοδοξία και για τις προσπάθειές του στην προάσπιση των ιδεωδών της πατρίδας μας.

Agis_Anthimos
Ο Άγις Κυνηγόπουλος ενώ τιμάται από τον  Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Έως τις τελευταίες ημέρες του βίου του ο Άγις Κυνηγόπουλος προσέφερε τις υπηρεσίες του (κατά κανόνα από τη θέση του προέδρου) στα διοικητικά συμβούλια συλλογικών οργάνων όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνο-Βαλτικών Χωρών, η Ελληνοαμερικανική Πολιτιστική Εταιρεία, ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας κ.α.

Την περίοδο 2004-2011 διετέλεσε Πρόεδρος του Αλεξανδρείου Αθλητικού Μελάθρου, ενώ κατείχε τον τίτλο του Επίτιμου Προξένου της Δημοκρατίας της Λετονίας.

Ο βίος του Άγη Κυνηγόπουλου ήταν γεμάτος από αγώνες για το κοινό καλό, την κοινωνική μέριμνα και πρόοδο. Η απώλειά του αφήνει ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό, σε ένα πλήθος τομέων ταυτόχρονα, κυρίως όμως τερματίζει μια πορεία διαρκούς και επίμονης προσφοράς στην Ελλάδα.

Αποχαιρετισμός με εξαιρετικά λόγια

Σε αφιερώματα και σημειώματα αναφέρονται εξαιρετικά λόγια για τον εκλιπόντα Θεσσαλινικέα: Μεταξύ άλλων:

“Ο Άγις Κυνηγόπουλος ανήκε σε μια σπάνια κατηγορία ανθρώπων, εκπροσωπούσε έναν ιδιαίτερο τύπο κοινωνικού όντος. Δεν ένιωθε ποτέ ικανοποιημένος εάν δεν είχε κάνει τα πάντα για να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό, προκειμένου να ανοίξει νέους ορίζοντες σε συνανθρώπους και οργανώσεις που, όπως εκείνος πίστευε, άξιζαν το καλύτερο.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη ο Άγις Κυνηγόπουλος. Το παράδειγμά του είναι μοναδικό και θα εμπνέει όλους μας για πάντα”.