Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι, οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας ενισχύουν τα μπλόκα τους με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη, καθώς αύριο, Πέμπτη, ανοίγει τις πύλες της η 30η διεθνή έκθεση AGROTICA.

Περίπου 300 τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσουν αύριο (Πέμπτη) το πρωί στο νότιο τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ενόψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica.

Παρότι οι αγρότες τονίζουν ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα, εντούτοις εκπρόσωποι φορέων και της αγοράς φοβούνται ότι στην πόλη θα επικρατήσει κομφούζιο.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν στόχο να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και το κέντρο αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ότι ο πρωτογενής τομέα «πεθαίνει» και η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια των Ευρωπαίων καταναλωτών, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης. Όπως διευκρίνισε, μέχρι τις 10.30 το πρωί, τα τριακόσια τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις – από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά- , θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, ήτοι μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Εξήγησε δε ότι η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο.

“Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά”

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».

Μάλιστα, σημείωσε: «Στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας στην Agrotica, καλούμε όλα τα μέσα, πολιτικούς και πολίτες να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον πρωτογενή τομέα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι δικαιολογημένο και καλώς βρίσκεται ο κάμπος της Θεσσαλίας στο επίκεντρο, αλλά τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα οξύνονται για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και η επιβίωση είναι θέμα χρόνου να “γκρεμιστεί”».

Από ποιες περιοχές θα φτάσουν

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή.

Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.

«Επειδή πραγματοποιούνται και άλλες κινητοποιήσεις στην πόλη, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η δική μας δράση δεν θα επιτείνει την κυκλοφορία στην πόλη», επισήμανε ο κ. Χατζηπαραδείσης και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα ξεκαθαρίσει η ακριβής ώρα πραγματοποίησής της.

Ραντεβού και από μελισσοκόμους

Στο μεταξύ, αύριο το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Επισημαίνεται ότι για αύριο δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου.

Στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών

Έκλεισαν και τον δρόμο προς Χαλκιδική

Στο πλαίσιο των κινητοποιησεων αγρότες της Χαλκιδικής απέκλεισαν συμβολικά την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, κοντά στα Μουδανιά, σκοπεύοντας να παραμείνουν στο οδόστρωμα μέχρι τις 8 το βράδυ.

Προετοιμάζονται για κάθοδο αύριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και οι συνάδελφοί τους από όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Αναμένονται να μπουν 300 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ θα μπουν από 3 σημεία: το λιμάνι, Δερβένι και από τη Μουδανιών.

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού ΑΘήνας – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Αταλάντης προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησαν αγρότες της Αχαίας, κλείνοντας την εθνική Αθήνας – Πάτρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βόνιτσα άκουσε τα αιτήματα των αγροτών και διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. 

«Αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε να μην πάμε να γίνουμε γκαρσόνια ή στη Γερμανία», είπαν οι αγρότες για να απαντήσει ο πρωθυπουργός:

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε Γερμανία θα πάτε. Για μας ο πρωτογενής τομέας είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι θα κάνουμε και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και της ηλεκτρικής ενεργείας».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα προηγούμενα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες, στο μέτρο του εφικτού με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης στον ΕΛΓΑ.

«Και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε και πέρυσι με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου, τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε.

Να πέσουν οι τόνοι ζήτησε ο Μαρινάκης

Ανοιχτό είναι πάντως το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης:

«Είναι και το πετρέλαιο που ειδικά για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς και εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη».

«Όσο σοβαρά κι αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας. Νομίζω ότι έχει αποδείξει η κυβέρνηση αυτή ότι προσπαθεί χωρίς να οδηγεί στην ακραία ένταση, να επιλύει τα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.