Ανησυχία και προβληματισμός μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.

Τι συζήτησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην εκδήλωση.

 

Θλίψη και προβληματισμό προκαλούν στην κοινή γνώμη τα επεισόδια, που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία ΧΑΝΘ, απέναντι από το κτίριο της ΔΕΘ όπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη ενημέρωναν για τα οφέλη από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στην κοινή γνώμη επικρατούν δύο απόψεις για τα κίνηρα τωων διοργανωτών: Ή όντως αιαθάνονται ενθουσιασμό από την υπογραφή της συμφωνίας ή κάποια στελέχη από την Θεσσαλονίκη θέλουν να εμφανίζονται απέναντι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρωθυπουργό ότι κάνουν το καθήκον τους και ότι αποτελούν ισχυρή φωνή στην πόλη, επιδεικνύοντας και υπερβάλλοντα ζήλο.

Αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η εμμονή στη διοργάνωση της εκδήλωσης, παρότι είχαν πάρει το μήνυμα των αντιδράσεων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ακριβώς υπό τον φόβο επεισοδίων -μετά τις απειλές οπαδών του ΠΑΟΚ για «θερμή υποδοχή» – αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τόπο της εκδήλωσης  με τίτλο «Μακεδονικό: Τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια» που επρόκειτο να γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας και να γίνει τελικά στο περίπτερο 8 στη ΔΕΘ.

Από την άλληπ πλευρά ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά όσων τάσσονται φανατικά κατά της συμφωνίας, είτε εμφορούνται από γνήσια πατριωτικά αισθήματα, είτε λειτουργούν με το συναίσθημα μη μπορώντας να δουν με ρεαλιστικά επειχειρήματα την αναγκη επίλυσης ενός τόσο σοβαρού και χρονίζοντος προβλήματος.

Όπως ήταν αναμενόμενο λοιπόν η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και τελικά σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους, πετούσαν πέτρες και φωτοβολίδες προς τα ΜΑΤ, τα οποία απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.

Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν φραστικά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Σε δηλώσεις του, ο ίδιος μίλησε για άτομα καθοδηγούμενα από Χρυσαυγίτες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον ΠΑΟΚ να αποδοκιμάσει τα επεισόδια.

Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ. Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στη νότια πύλη της ΔΕΘ – στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ – απώθησαν τις ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια, εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα, κ.α. αντικείμενα. Στο ύψος της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου κατάφεραν να τους απομακρύνουν, ενώ – όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία – στη διάρκεια των επεισοδίων, διάρκειας 3,5 περίπου ωρών, έγιναν τέσσερις προσαγωγές.

Η εικόνα ήταν απογοητευτική έξω από το εκθεσιακό κέντρο με τις πέτρες, τους καμένους κάδους απορριμμάτων και τα άλλα αντικείμενα.

Τι συζήτησαν οι διοργανωτές

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, Φαλήρου, Τούμπας και Χαριλάου και συμμετείχαν ως ομιλητές ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο συντονιστής εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βερβέρης και ο επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, Βέρμουντ Ορμπάκκε.

«Νομίζω ότι πρέπει να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο λογικής, θα έλεγα, γιατί αυτά που η κυβέρνηση μας δρομολόγησε είναι στο επίπεδο της στοιχειώδους λογικής και του σεβασμού ανάμεσα σε δύο χώρες, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, αντίθετα τους ενώνουν τα πάντα» δήλωσε, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Μηταφίδης και πρόσθεσε: «Και όσοι φανατίζουν τον κόσμο και τον ντοπάρουν με το δηλητήριο του εθνικισμού προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία σε αυτόν τον τόπο, παρά τις υπερπατριωτικές τους κορώνες, τις οποίες τις έχουμε βέβαια ζήσει και σε άλλες εποχές και μόνο εθνικές συμφορές προκάλεσαν».

Στη συνέχεια, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνθήκες κατά τις οποίες γίνεται αυτή η συζήτηση, αλλά και στην ίδια τη συμφωνία. «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, σε αυτές τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, αυτό το μίγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον εθνικισμό και στην εκμετάλλευση των υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων της χώρας» είπε ο κ. Μηταφίδης. Ο κ. Μηταφίδης ανέφερε, ότι στο παρελθόν το ζήτημα χειρίστηκαν «εντελώς οπορτουνιστικά και στρουθοκαμηλίζοντας», άνθρωποι, που «ενώ είχαν συμφωνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια», σήμερα, όπως είπε, «μας κουνούν το δάχτυλο» και εκτοξεύουν κατηγορίες.

«Σύνθετη ονομασία με τη γειτονική χώρα, στο ζήτημα ονόματος, με γεωγραφικό, κατά κύριο λόγο, ή χρονικό προσδιορισμό. Αυτό δε συμφωνήσαμε;» διερωτήθηκε ο κ. Μηταφίδης και συνέχισε : «Αυτό που δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν αυτοί, γίνεται από δύο κυβερνήσεις που καθόλου τυχαία έχουν μια διαφορετική προέλευση».

Ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις έξω από το χώρο της ΔΕΘ και τόνισε ότι «η πολιορκία αυτής της εκδήλωσης» και η «προσπάθεια τρομοκράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης» δε θα έχει το αποτέλεσμα που αυτοί που επιδίδονται σε αυτές, επιδιώκουν.«Δεν πρόκειται να ανακόψει αυτή την ιστορική πορεία και δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι» είπε ο κ. Μηταφίδης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Τούμπα και στην ενέργεια της «συγκεκριμένης ομάδα φιλάθλων του ΠΑΟΚ», λέγοντας ότι «εκτός ότι προσβάλει την ιστορία του ΠΑΟΚ» προσβάλει και την ιστορία της Τούμπας, ως περιοχής, με δημοκρατικούς, αντιφασιστικούς αγώνες, την Τούμπα «του Αλέκου του Ιωσηφίδη και του Μήτσου του Σαχίνη», όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στην εποχή του Γιοσμά, της «Καρφίτσας» και των Γκοτζαμάνηδων».

Βερβέρης: Φιλία και δημοκρατία

«Προχωρήσαμε με γνώμονα, ποιοι είναι με τη φιλία και τη δημοκρατία» τόνισε από την πλευρά του, ο συντονιστής Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βερβέρης, σημειώνοντας ότι από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και το Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στη γειτονική χώρα, αναδείχθηκε πιο καθαρά, η «πολιτική» και η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και τη στάση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

Ο κ. Βερβέρης εξήρε, ταυτόχρονα, τη στάση των δύο πρωθυπουργών και των δύο ΥΠΕΞ, αναφερόμενος και στην αλλαγή του κλίματος στη γειτονική χώρα και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά τα πράγματα έσπασαν στις εκλογές… ο κόσμος βαρέθηκε το παραμύθι… » είπε ο κ. Βερβέρης και πρόσθεσε: «Ξήλωσαν το δρόμο, ξήλωσαν τις πινακίδες στο αεροδρόμιο, σιγά – σιγά έφυγε και η εκκλησία από τον αστερισμό του εθνικισμού, να μη λέγεται «μακεδονική», αλλά της Οχρίδας, δηλαδή το τιμόνι είχε στρίψει…».

Επέκρινε την αντίδραση που προέρχεται από την αντιπολίτευση και στις δύο πλευρές και σημείωσε τις προοπτικές, οικονομικές και άλλες που διανοίγονται για τις δύο χώρες και για την ευρύτερη περιοχή.

Για το θέμα της γλώσσας

Ο κ. Ορμπάκκε τόνισε ότι έκανε βαλκανικές σπουδές στην Κοπεγχάγη πριν το 1992 , όπου για το θέμα της γλώσσας της γειτονικής χώρας ασχολούνταν διεθνώς, οι σλαβολόγοι, χωρίς να συνδέουν, ή να συγχέουν τον όρο «μακεδονική», με την αρχαία μακεδονική γλώσσα.

«Έτσι είναι γνωστή η γλώσσα διεθνώς, εάν λέει κανείς σκοπιανή γλώσσα, δε θα καταβαίνει κανείς, αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα» είπε ο κ. Ορμπάκκε.

Σε ότι αφορά το χειρισμό του ονοματολογικού κατά το παρελθόν από ελληνικής πλευράς σημείωσε : «Μέσα στην άγνοια μου, είπα, γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αφού είναι ανύπαρκτο. Αν μιλάμε για διπλωματική γλώσσα, τότε εντάξει, αλλά κακώς μπήκε στον τρόπο που συζητάμε τα πράγματα στην κοινή γνώμη». Τόνισε, ότι θα έπρεπε να υπάρχει και νωρίτερα καλύτερο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση και για τις δύο χώρες και για τη περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και την προοπτική τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Παρέμβαση και από τον Παππά του ΟΑΣΘ

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς υπογράμμισε ότι υπάρχει και ένας ευρύτερος συμβολισμός που προκύπτει από την συμφωνία και πρόσθεσε: «Θέλει να πιστοποιήσει ότι η χώρα μας είναι ο παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Αλλά και το γεγονός ότι η Βαλκανική πια πρέπει να γίνει ο παράγοντας σταθερότητας και δημοκρατίας για όλη την Ευρώπη».

Αφού αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά οφέλη, σε σχέση και με άλλες προσπάθειες επιρροής στα Βαλκάνια υπογράμμισε ότι είναι θετικό ότι αυτό επιλύθηκε από δύο κυβερνήσεις προερχόμενες από κόμματα, που δεν προέρχονται από το συντηρητικό ιδεολογικό χώρο.

«Σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται μεγάλα εθνικιστικά μορφώματα και κράτη και που κινδυνεύουν να τη διαλύσουν, νομίζουμε ότι αυτή η πράξη που κάναμε δίνει ένα νέο μήνυμα για την Ευρώπη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» είπε ο κ. Παππάς.

(Τα αποσπάσματα των ομιλιών από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)