Συμμορφώθηκαν οι Θεσσαλονικείς στα μέτρα του μίνι locdown, που επιβλήθηκαν από χθες το βράδυ, έτσι που τα περισσότερα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης έκλεισαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η κίνηση στους δρόμους ήταν ελάχιστη.

Από τις υγειονομικές υπηρεσίες τονίζεται ότι μόνος δρόμος για να ανακοπεί το κύμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού και μάλιστα της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ είναι η λήψη μέτρων, όπως η αποφυγή συνωστισμών και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Υπενθυμίζεται πως το μίνι lockdown που έχει επιβληθεί στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς ως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 το πρωί, προβλέπει:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται στον πυρήνα της διασποράς, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι  η Θεσσαλονίκη χθες βρισκόταν μόλις κατά 54 κρούσματα πίσω από την πρωτοπόρο Αττική (448), ενώ 77 διαγνώσεις σημειώθηκαν σε Ξάνθη και Πέλλα, 72 στη Δράμα, 68 στην Πιερία,52 στις Σέρρες και στην Ημαθία, 50 στην Κοζάνη, 49 στον Έβρο, 45 στην Καβάλα και από 36 σε Χαλκιδική και Κιλκίς.

Ασφυκτικά γεμάτες οι ΜΕΘ

Ασφυκτικά γεμάτες είναι πλέον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, λόγω των αναστολών εργασίας που επιβλήθηκαν στους υγειονομικούς για τον μη εμβολιασμό τους.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ πέρσι, στην κορύφωση του τρίτου κύματος, υπήρχαν πάνω από τις διπλάσιες (193).

Η πληρότητα, μάλιστα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 100%, αφού οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι καλυμμένες, όπως και οι 15 του Ιπποκρατείου, οι 11 του Παπαγεωργίου, οι 22 του Παπανικολάου και οι 8 του Αγίου Δημητρίου. Σημειώνεται ότι, ακριβώς λόγω των αναστολών εργασίας, τώρα καθίσταται αδύνατη η ανάπτυξη νέων κλινών, τη στιγμή που στο Νοσοκομείο Παπανικολάου είναι κλειστές 9 κλίνες ΜΕΘπου έχουν προέλθει από δωρεά, όπως και 2 ακόμα στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.