Βαρύ επιδημιολογικό φορτίο έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού με 3.080 νέα κρούσματα και 753 διασωληνωμένους ασθενείς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Η αρνητική εικόνα συμπληρώνεται με 635 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας και με τις νοσηλείες να φτάνουν σε σύνολο τις 5.221 ως χθες το βράδυ, εκ των οποίων 3.954 σε απλές κλίνες και 1.267 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).

Αν και στο λεκανοπέδιο Αττικής η πανδημία κατέγραψε αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα δεδομένα από την Θεσσαλονίκη είναι αποκαρδιωτικά. Η αύξηση στην επιδημιολογική της πορεία έφτασε το 28%, εξέλιξη που φαίνεται να συνεχίζει μετά τα 350 νέα κρούσματα.

Την τελευταία εβδομάδα, 500 νέα περιστατικά κορωνοϊού εισάγονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα ανά ημέρα και 70 περίπου συνάνθρωποί μας έχαναν τη μάχη με τον ιό. Μόλις στο πρώτο διήμερο του Απριλίου καταγράφηκαν 139 θάνατοι, μετά τους 72 σημερινούς.

«Παρατηρείται μια σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη» ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε αντιπαραβολή με την Κεντρική Μακεδονία που εισέρχεται σε κατάσταση συναγερμού.

Πληρότητα 90% στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης

Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος (ΥΠΕ) στρέφει την αγωνία των ειδικών στο βορρά, με τους περισσότερους των 1.155 ασθενών σε απλές κλίνες και περί τους 200 διασωληνωμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ΜΕΘ-COVID-19 είναι στο 90%, με τις νέες εισαγωγές ασθενών για τον Μάρτιο αυξημένες κατά 270,97%.

Ποσοστά τρόμου έρχονται και από τα συστήματα υγείας Αχαΐας και Κοζάνης, όπου η αύξηση νέων εισαγωγών για τον περασμένο μήνα άγγιξε το 164,29% και 221,43% αντίστοιχα.

Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά – Ανησυχία για τα νησιά

Με συνολικά 19.000 νέες διαγνώσεις έκλεισε η εβδομάδα και τον δείκτη θετικότητας στο 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν εκτοξευτεί στα 27.000, από τα οποία τα μισά εντοπίζονται στην Αττική, όπου σήμερα καταγράφηκαν 1.383 νέα κρούσματα και μεγάλο επιδημιολογικό βάρος στο Κέντρο με 389, στην Ανατολική Αττική με 197, στον Πειραιά με 190, στα Δυτικά προάστια με 195 και τον Νότιο Τομέα Αθήνας με 138.

Ανεξέλεγκτη είναι πια η διασπορά του κορωνοϊού στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Κοζάνης, με 141 και 94 κρούσματα αντίστοιχα και μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, όπως και σε νησιά όπου η αύξηση έχει θορυβήσει τους ειδικούς, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Άνδρος και οι Σποράδες.

Η εικόνα σε ολόκληρη την χώρα

Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, μετά τις αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, διαμορφώνεται ως εξής:

στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Ορεστίδος και Γρεβενών και εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί η Π.Ε. Κιλκίς και οι δήμοι Σερρών, Κόνιτσας, Σκύρου, Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Λέρου και η δημοτική ενότητα Γαλατινής της Π.Ε. Κοζάνης.

Λόγω βελτίωσης του επιδημιολογικού φορτίου, στο επίπεδο αυξημένου από πολύ αυξημένου κινδύνου περνούν οι Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ηρακλείου και ο δήμος Μετσόβου.

Τέλος, σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης μπαίνουν υπάγονται από αύριο η δημοτική κοινότητα Λέκα του δήμου Σάμου, η τοπική κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της τοπικής κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών.