Βαρυτικά κύματα, μελέτη σεισμικών φαινομένων, η επίδραση των νανοφυσσαλίδων στις αγροτικές καλλιέργειες, x-ray κρυσταλλογραφία για μαθητές λυκείου… Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της πρώτης Βαλκανικής Ολυμπιάδας Φυσικής που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής από τις 14 έως και τις 18 Ιουλίου .

 

 

«Πρόκειται  για μια πολύ σημαντική διοργάνωση που πραγματοποιείται χάρη στις χρόνιες και επίμονες προσπάθειες της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών. Για πρώτη φορά 10 βαλκανικές χώρες συμμετέχουν σε μια κοινή διοργάνωση , τη Βαλκανική Ολυμπιάδα που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών και η πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για διεξαγωγή της στη Θεσσαλονίκη, έγινε αμέσως δεκτή.
Στον διαγωνισμό, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, θα συμμετάσχουν κορυφαίοι μαθητές από τα Βαλκάνια, οι οποίοι πρώτευσαν στους εθνικούς διαγωνισμούς των χωρών τους.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την Αιγίδα της European Physical Society (EPS), της Balkan Physical Union (BPU), του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδον
ίας.

«Στόχος είναι η άριστη προετοιμασία των ελλήνων μαθητών για τους διεθνείς διαγωνισμούς Φυσικής, και την Ολυμπιάδα Φυσικής, η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών μας και φυσικά η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής κυρίως σε θέματα εκπαιδευτικά», εξηγεί o πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής, Δρ.  Κώστας Βουρλιάς , Γενικός Γραμματέας της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών (BPU).

Βαλκανικό Θερινό Σχολείο της  ΕΕΦ στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές του Βαλκανικού Θερινού σχολείου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής, (διαλέξεις, εργαστήρια, πρόγραμμα) και να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επιστήμονες από τα Βαλκάνια, καθώς και καθηγητές που έχουν οδηγήσει τους μαθητές και τις χώρες τους στην κατάκτηση μεταλλίων στις Ολυμπιάδες Φυσικής.
Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με συμμαθητές τους από τις άλλες Βαλκανικές χώρες, αλλά και να ενημερωθούν για τους διεθνείς διαγωνισμούς Φυσικής.

Η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής και το Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Φυσικής υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών στο πλαίσιο της μεγάλης Ευρωπαϊκής δράσης «Ανοιχτά Σχολεία σε Ανοιχτές Κοινωνίες».

Το Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Φυσικής πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενώ η τελετή απονομής των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί στο ΝΟΗΣΙΣ.

Ημερομηνία: 14- 18 Ιουλίου, 2019

Χώρος διεξαγωγής: Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ)

Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου

Απαραίτητη η καλή γνώση Αγγλικών

Περισσότερες πληροφορίες www.eef.gr ,Υπεύθυνος Διοργάνωσης: Κώστας Βουρλιάς 6947 447 749