Την ανακοίνωση μιας νέας φοροελάφρυνσης ή ενός μέτρου εισοδηματικής ενίσχυσης, αναζητούν εδώ κι εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών,προκειμένου να περιληφθεί στα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η οποία θα «ανοίξει» εκ νέου για το κοινό στις 11 Σεπτεμβρίου  μετά το περσινό lockdown που επέβαλε η πανδημία.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει επίσης ένα μεταρρυθμιστικό «πακέτο», που σε συνδυασμό με τα 100 και πλέον δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού «πακέτου», μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε χιλιοστό δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να δώσει ακόμα μεγαλύτερες «ανάσες» σε επιχειρήσεις- νοικοκυριά. Πέρα από την ήδη θεσμοθετημένη αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων αλλά και της προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων, θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να προχωρήσει κατ’ αρχάς, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά στις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες, με «όπλο» τα 300- 400 εκατ ευρώ από την ένταξη 3.500 ακριβών περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα.

Επιπλέον, η πρόταση του Τουριστικού κλάδου για μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και στο τουριστικό “πακέτο”, έχει βρει ανταπόκριση στο οικονομικό επιτελείο- το δημοσιονομικό κόστος κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι- αλλά υπάρχουν ήδη ενστάσεις από το στρατόπεδο των Θεσμών.

Ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων

Το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων σε κάθε περίπτωση θα είναι το βαρύ πυροβολικό των εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Πεποίθηση είναι, άλλωστε, ότι τη διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και της καθημερινότητας του πολίτη, δεν θα την κάνει π.χ. μια ακόμα μείωση φόρου, όσο «γενναία» κι είναι, αλλά ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, που θα βοηθήσει τη χώρα να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

Αναμένεται ευρεία αναφορά σε έργα κι επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα πρώτα 7,5 δις ευρώ να «πέφτουν» σε ώριμα έργα ως το τέλος της χρονιάς.

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, γραφείων και δημόσιων κτιρίων, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με παράλληλη στήριξη των περιοχών μετάβασης, ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και θα λάβουν σάρκα και οστά με χρηματοδότηση που υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 57 δις ευρώ με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σε αυτήν την ευρεία μεταρρυθμιστική ατζέντα εντάσσεται και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία προς ψήφιση. Το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Προαιρετικά, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

Για κάθε νέο ασφαλισμένο θα δημιουργηθεί ατομικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο τον εργαζόμενο -εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο- καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

Η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών -των ατομικών «κουμπαράδων»- θα γίνεται μέσω ενός νέου δημοσίου φορέα, ενός νέου Ταμείου που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.