Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία του πολιτικού-οικονομικού φόρουμ «Thessaloniki Helexpo Forum», που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 11-20 Σεπτεμβρίου, στη θέση της αναβληθείσας 85ης ΔΕΘ με την εκτίμηση ότι θα συμβάλει στο να βρίσκεται και φέτος η Θεσσαλονίκη στην καρδιά του οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας.

Η διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΘ-Helexpo AE εργάζονται πυρετωδώς, ώστε το τελικό πρόγραμμα του φόρουμ, το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 25 πάνελ, με τη συμμετοχή συνολικά 150- 170 ομιλητών, να οριστικοποιηθεί άμεσα και να ανακοινωθεί επισήμως την προσεχή Παρασκευή, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας.

Στη διάρκεια του φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν μόνο Έλληνες ομιλητές -μεταξύ των οποίων υπουργοί με καίρια χαρτοφυλάκια, στελέχη πολιτικών κομμάτων και επιχειρηματίες- θα διοργανωθούν πάνελ σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (με θέμα την ψηφιακή δικαιοσύνη), το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Για τις ανάγκες της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», οι αίθουσες θα διαμορφωθούν ώστε να τηρούνται πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα (αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων και των ομιλητών, διαρκείς απολυμάνσεις κτλ), ενώ το κάθε πάνελ θα μπορεί να παρακολουθήσει μέγιστος αριθμός 50 ατόμων, αυστηρά με προσκλήσεις. Όποιος άλλος ενδιαφέρεται, θα μπορεί να παρακολουθήσει τις εργασίες του φόρουμ μέσω livestreaming.

«Ο στόχος της διοργάνωσης του Φόρουμ είναι διττός. Αφενός, στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να βρίσκεται και φέτος στην καρδιά του οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, όπως κάθε Σεπτέμβριο. Αφετέρου, με τη διοργάνωση του φόρουμ, στόχος είναι να αναδειχτούν και να συζητηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού», εξήγησε ο κ. Τζήκας, ενώ γνωστοποίησε ότι στη διάρκεια του Φόρουμ πρόκειται να ανακοινωθεί και η ακύρωση της έκθεσης τεχνολογίας BEYOND 4.0, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Μάλιστα, θα παρουσιαστεί η BEYOND 4.0 του 2021.

Όπως δε, κάθε Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία του Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες και οι συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών των πολιτικών θεμάτων γύρω από τα μείζονα πολιτικά και οικονομικά θέματα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Τ. Τζήκας: Θα διατηρήσουμε ζωηρό το ενδιαφέρον για την πόλη

Το Thessaloniki Helexpo Forum αναμένεται να αποτελέσει βήμα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και σημείο αποτύπωσης της πορείας της χώρας για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα διεξαχθεί από τις 11-20 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Μπορεί η 85η ΔΕΘ να ματαιώθηκε, αλλά το πολιτικο-οικονομικό φόρουμ θα έχει μεγάλη απήχηση και έτσι αναμένεται να βρεθεί η Θεσσαλονίκη και πάλι στο επίκεντρο του ζωηρού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας έδωσε περισσότερες πληροφορίες μιλώντας στο ert.gr :

“Πρόκειται για ένα δεκαήμερο φόρουμ που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11/9 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20/9. Την Παρασκευή η εναρκτήρια συνεδρίαση θα έχει θέμα την εσωστρέφεια. Το οικονομικό-πολιτικό στίγμα θα το δώσει με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου και τη συνέντευξη τύπου την Κυριακή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

Θα ακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κάθε ημέρα στις 8 το βράδυ κι ένας. Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα γίνει η ομιλία του εκπροσώπου της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας θα γίνονται καθημερινά 4 πάνελ: Ένα πρωινό, με διεθνή θέματα, και τρία μεσημεροαπογευματινά με τρέχοντα θέματα της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας με έμφαση στη Θεσσαλονίκη.

Η συμμετοχή του κοινού και στα πάνελ και στις πολιτικές ομιλίες θα είναι μέχρι 50 άτομα και θα λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα (θερμομετρήσεις, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά κλπ) που απαιτούνται λόγω του κορωνοϊού.

Υπήρχαν από παλαιότερα σκέψεις να ξεχωρίσουμε το εμπορικό κομμάτι της Έκθεσης από το πολιτικό-οικονομικό, μιλούσαμε για «μικρό Νταβός». Εφέτος λόγω του κορωνοϊού μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε ένα πιλοτικό βήμα, να στήσουμε ένα αμιγώς πολιτικό-οικονομικό φόρουμ”.

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζουν οι φορείς της πόλης το «Thessaloniki Helexpo Forum» ο κ. Τζήκας απάντησε:

«Πάρα πολύ θετικά. Το θέλουν πάρα πολύ. Το θέλει όλη η χώρα. Λείπει ένα σημείο συνάντησης των επαγγελματιών όλης της χώρας, ένα σημείο όπου θα συζητήσουν και θα θέσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε κλάδο».

Επίσης οι Γερμανοί δείξανε μεγάλη κατανόηση. “Το πιο πιθανό είναι να είναι τιμώμενη χώρα το 2022, γιατί το 2021 τιμώμενη χώρα θα είναι η Γαλλία, αυτό έχει ήδη κλείσει», ανέφερε ο κ. Τζήκας.


Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Το πολιτικό σκέλος του Forum ξεκινά το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 19:00 με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι.

Το επόμενο Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, θα εκφωνήσει ομιλία, ενώ την επόμενη ημέρα 20 Σεπτεμβρίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 20:00 θα μιλήσει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, την Τετάρτη 16 του μηνός επίσης στις 20:00 η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου το Thessaloniki Helexpo Forum θα φιλοξενήσει στις 20:00 τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΤ.GR