Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας θα καταπλεύσει το επόμενο διάστημα το αντιτορπιλικό πλοίο «Βέλος», από την Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι λειτουργίες του μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία τον περασμένο Νοέμβριο

Επίσης το ιστορικό πλοίο του αγωνιστή πλοιάρχου Ν. Παππά θα δεξαμενιστεί και θα συντηρηθεί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη περιοδική συντήρηση και στη συνέχεια, υπάρχει η βούληση αλλά και η διαβεβαίωση από τον υπουργό Eθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια (στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα), αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποτελέσει, το μοναδικό για την πόλη, πλωτό ζωντανό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα εξετάζεται η βέλτιστη λύση, για το πού θα αγκυροβολήσει με ασφάλεια, προκειμένου να είναι επισκέψιμο για το κοινό. Η μια λύση που εξετάζεται, όπως επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου, είναι να παραμείνει στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού και η δεύτερη κοντά στο Μέγαρο Μουσικής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης επιθυμεί το αντιτορπιλικό να αποτελέσει για τη Θεσσαλονίκη κιβωτό της μνήμης, ένα μόνιμο ζωντανό μουσείο εντός του Θερμαϊκού, που θα το επισκέπτονται πολίτες από όλο τον κόσμο, ακολουθώντας τους τελευταίους μήνες μια σειρά ενεργειών για να γίνει αυτό εφικτό.

Το αντιτορπιλικό “Βέλος” τύπου Fletcher του πολεμικού Ναυτικού με πλοίαρχο τον Ν. Παππά το 1973 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού εναντίον της χούντας.