Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

‘’Η τσικνο-πέμπτη συμφωνία’’

Φουαγιέ Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (Είσοδος ελεύθερη)

Ένα ανατρεπτικό αποκριάτικο πάρτυ μουσικής και χορού για το κοινό της πόλης με ελεύθερη είσοδο ετοιμάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στις 20 Φεβρουαρίου 2020, Τσικνοπέμπτη, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου.

Οι σολίστ, νεαρές καλλιτέχνιδες, το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο ‘’Stringless’’ και η Νατάσσα Παυλίδου προσκαλούν σε χαρούμενη διάθεση και χορό όλους όσους θέλουν να διασκεδάσουν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης με συμφωνικό ήχο, με αποκριάτικη ένδυση ή χωρίς, τραγουδώντας ή και χορεύοντας μαζί με τους χορευτές του Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδος.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια, τις ενορχηστρώσεις, καθώς και την μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Θοδωρής Παπαδημητρίου. Ένα ζωντανό μουσικό διάλειμμα θα προσφέρει η προσκεκλημένη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Κλεάνθη Ζαρίμπα.

Το ρεπερτόριο της βραδιάς θα περιλαμβάνει χορευτική μουσική από τους χώρους της pop, rock, disco, latin, έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, καθώς και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Μουσική διεύθυνση, ενορχηστρώσεις: Θοδωρής Παπαδημητρίου

Σολίστ:

  • Νατάσσα Παυλίδου
  • Πολυφωνικό συγκρότημα ‘’Stringless’’:

Albena Koutova

Δωροθέα Μιχαήλ

Βασιλική Αλεξίου

Έλσα Μουρατίδου

Κατερίνα Μαυροφρύδου

Στέλλα Γιάλτζη

Χορευτές Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδος

Καλλιτεχνική επιμέλεια – οργάνωση:

Μαρία Αθανασιάδου, Πρόεδρος Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδος

Το συγκρότημα STRINGLESS με ήχους του σώματος

Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα. Η πολυφωνία είναι το ζητούμενο, σε τραγούδια που είναι ήδη έτσι δοσμένα , αλλά και σε απρόβλεπτα κομμάτια, έτσι  ενορχηστρωμένα, ώστε να είναι ”κομμένα και ραμμένα” στα μέτρα των στριγγλών!

Το υλικό που χρησιμοποιούν στο πρόγραμμά τους, προέρχεται από την ελληνική, αλλά και ξένη παράδοση. Είναι ένα ταξίδι από τα βουνά του Καυκάσου, ως την Πίνδο και τα Καρπάθια. Από τις ακτές της Μικράς Ασίας, μέχρι τις ακτές της γηραιάς Αλβιώνας, απ’ τη βαλκανική ως  την ιβηρική χερσόνησο. Πειραματίζονται με τις ιερές θεραπευτικές μουσικές από την Ινδία, όπως και με τις μελωδίες των σούφι. Παίζουν με νεότερα κομμάτια παρμένα από τις οπερέτες της πρώτης δεκαετίας του 1900, το σύγχρονο θεατρικό τραγούδι, τα ρετρό του ’30 , αλλά και τον Τσιτσάνη ή διάσημα μοτίβα από τις ελληνικές ταινίες του ’60.

Ποιος είναι ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος

Ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλλιέργεια του καλλιτεχνικού αισθήματος, η προαγωγή της τέχνης του χορού και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των νέων για το χορό, η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ των μελών, η προβολή του χορού στο κοινό.

Με συνεχείς δράσεις ανά έτος , ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού σε πολλά θέατρα της πόλης όπως Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Μελίνα Μερκούρη, Άνετον, Βίλκα, Αυλαία, Σοφούλη, Αθήναιον, Μέγαρο Μουσικής. Παραστάσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για διάφορα ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες (Μέλισσα, Αγ. Δημήτριος, Σύλλογο πολυτέκνων ΄΄ Άγιοι Πάντες΄΄κ.α.) . Επίσης έχει διοργανώσει Ημερίδες, σεμινάρια σύγχρονου χορού και κλασικού μπαλέτου, κλασικού ρεπερτορίου, ιστορικών χορών κάρακτερ και ρυθμικής με εισηγητές διακεκριμένους χορογράφους.