Ο δικός μας άνθρωπος, ο αρθρογράφος μας σε θέματα πολιτισμού Νίκος Βολωνάκης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 73 ετών νικημένος από την επάρατη νόσο, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του, τους φίλους και όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Το boreiosellas.gr πενθεί για τον θάνατο του εξαίρετου δημοσιογράφου, που με την πορεία του στα μέσα ενημέρωσης άφησε την σφραγίδα της ποιότητας στην αρθρογραφία, στο ρεπορτάζ, στις συνεντεύξεις και στις εκπομπές της τηλεόρασης.

Ο Νίκος πάλεψε παλικαρίσια με τον καρκίνο εδώ και τρία χρόνια, υπομένοντας την ταλαιπωρία με ψυχική δύναμη και με μία φιλοσοφική θεώρηση υπεράνω των ταπεινών του κόσμου τούτου.

Αποχαιρετισμός από τον Ν. Δημαρά

Ο εγκάρδιος φίλος του επί τέσσερις δεκαετίες Νίκος Δημαράς έγραψε σχετικά:
Ο Νίκος Βολωνάκης, ο εγκάρδιος φίλος μου και εκλεκτός συνάδελφος, δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε από την ζωή τη νύχτα στο σπίτι του εδώ στην Καλαμαριά, αφού πάλεψε παλικαρίσια με το θηρίο πάνω από τρία χρόνια.
Τον είχα βρει στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όταν ξεκινούσαμε την δημοσιογραφία σε ηλικία 24 ετών. Ο Νίκος είχε ξεκινήσει νωρίτερα στα αθλητικά μαζί με τον Γιώργο Λιάνη στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Πορευτήκαμε μαζί και δίπλα επί 48 χρόνια. Μαζί στο ξεκίνημα, μαζί και στον τερματισμό, στην ΕΡΤ 3. Αυτός στην τηλεόραση, εγώ στη Ραδιοφωνία.
Φύγαμε σχεδόν μαζί ως συνταξιούχοι – βετεράνοι.
Για ένα διάστημα τα τελευταία χρόνια γράφαμε στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στην ίδια σελίδα.
Μετά ταξίδια. Παρίσι, Λονδίνο, Οξφόρδη, Μεσολόγγι, Λήμνο.
Η Λήμνος είναι το αγαπημένο του νησί. Είχε πάει για ρεπορτάζ – ντοκιμαντέρ και αποφάσισε να μείνουν εκεί όλα τα καλοκαίρια με την αγαπημένη του Μισέλ.
Εκεί βρήκαμε και το Καλύβι του Παππού Νικόλα, όπου βγάλαμε τις φωτογραφίες.
Τα τελευταία χρόνια μάζεψε παλιά χειρόγραφα του πατέρα του, που ήταν από την Βιάνο της Κρήτης και μαζί με δικά του άρθρα έβγαλε ένα βιβλίο με τίτλο “Πατσανιές και Επιφυλλίδες” από τις εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία.
Είχαμε φτιάξει μαζί και με άλλους συναδέλφους την ιστοσελίδα boreiosellas.gr, όπου ο Νίκος έγραφε άρθρα για τον πολιτισμό.
Μέχρι προ μηνών έγραφε με εκείνη την μαεστρική πέννα του, που όμως έμελλε να μην μπορεί πλέον να την κρατήσει με τα αδύναμα χέρια του.
Είχε γράψει και τον πρόλογο του βιβλίου μου “Γέλια στο Ακροατήριο”, με έναν μοναδικό τρόπο, όπως τότε στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που όλοι θαυμάζαμε τις εισαγωγές του στα ρεπορτάζ.
Τι να γράψεις για τον Νίκο Βολωνάκη; Δημοσιογράφος για όλα, για εφημερίδα, περιοδικό, τηλεόραση. Αυτός αναμόρφωσε την ΕΡΤ 3 και της έδωσε ποιοτικό στίγμα.
Ευγενής άνθρωπος, πολιτισμένος, καλλιεργημένος. Με το βιβλίο στο χέρι μια ζωή. Με τις εφημερίδες να τον κουκουλώνουν τα Σαββατοκύριακα μέχρι το κεφάλι.
Τι να γράψεις για τον φίλο; 48 χρόνια μαζί. Θα θέλαμε σελίδες επί σελίδων. Δεν χωράνε πουθενά οι λέξεις.
Καλό ταξίδι φίλε με μεγάλη οδύνη.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε  η ΕΣΗΕΜΘ:

«Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Νίκο Βολωνάκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Νίκος Βολωνάκης υπήρξε μία από τις προσωπικότητες που σφράγισαν με τη δράση τους τη δημοσιογραφία στη Βόρεια Ελλάδα. Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία με αντικείμενο τη δημοσιογραφία.

Η συμμετοχή του Νίκου Βολωνάκη στη δραστηριότητα της ΕΣΗΕΜ-Θ ήταν πολυετής και πολύπλευρη. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ και τα τελευταία χρόνια υπήρξε δραστήριο μέλος στη διοίκηση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης.

Το δημοσιογραφικό έργο του Νίκου Βολωνάκη υπήρξε πάντοτε συνδεδεμένο με τη μεγάλη ευαισθησία, την καλλιέργεια και την ευγένεια που χαρακτήριζαν τον ίδιο.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 15.30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη).

Η ΕΣΗΕΜ-Θ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά με οδύνη τον αγαπητό συνάδελφο».