Καίρια ερωτήματα πλανώνται στην κοινή γνώμη για την έξαρση του φαινομένου της βίας από ομάδες νεαρών, που επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστούν σε αιματηρά επεισόδια στην ανατολική Θεσσαλονίκη με αποκορύφωμα την καταδίωξη του 28χρονου Βούλγαρου, που βρήκε το θάνατο από παράσυρση κοντά στο Μέγαρο Μουσικής.

Είχε προηγηθεί το επεισόδιο σε μπαρ της Νέας Κρήνης, όπου ομάδα νεαρών, που φέρονται ως οπαδοί του ΠΑΟΚ, επιτέθηκε σε άλλη ομάδα, που είναι φίλοι του Άρη. Κατά την συμπλοκή, με χαρακτηριστική αγριότητα, υπήρξαν τραυματισμοί και καταστροφές, αλλά προφανώς δεν δόθηκε μεγάλη σημασία στο περιστατικό αυτό.

Έτσι οι νεαροί, αφού δεν υπήρξαν δραστικά μέτρα ούτε από τις οικογένειες, ούτε από τις αρχές, συνέχισαν την δράση τους και έγιναν φόβος και τρόμος στην περιοχή, συγκροτώντας ομάδες υπό μορφή συμμοριών με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα.

Το βασικό ερώτημα είναι ποια είναι αυτά τα παιδιά και “σε τι Θεό πιστεύουν”. Όπως φαίνεται από μαρτυρίες ανθρώπων, που έχουν σχετική γνώση, τα άτομα αυτά δεν έχουν βρει άλλα ενδιαφέροντα στη ζωή τους, αλλά έχουν “θεοποιήσει” τις ομάδες της προτίμησής τους. Αυτό προκύπτει και από τα συνθήματα που ξεστομίζουν ή γράφουν στους τοίχους.

Είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των νέων, που βρίσκονται στο περιθώριο, συνήθως χωρίς μόνιμη εργασία, με ανεπαρκή επαγγελματική κατάρτιση και μόρφωση, με αδυναμία προσαρμογής σε ομαλή κοινωνική συμπεριφορά και με μια αναπτυγμένη διάθεση για “τσαμπουκά” και εκδίκηση.

Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε οι οικογένειες μπορούν πλέον να δαμάσουν αυτές τις συμπεριφορές, καθώς είναι μάλλον αργά, αφού μιλάμε για ενήλικα άτομα 24 και 26 ετών. Στην προκειμένη περίπτωση του ενός νεαρού αναφέρεται μάλιστα ότι κατάγεται από οικογένεια αστυνομικών, που εξ ορισμού φροντίζουν για την νομιμότητα, αλλά αδυνατούν να την επιβάλλουν στο άμεσο περιβάλλον τους. Μόνο αυτοί ξέρουν το τι τραβούν με όλα αυτά τα επεισόδια και με την ταλαιπωρία τους.

Από την άλλη πλευρά τα σχολεία δεν είναι σε θέση πλέον να διαμορφώνουν χαρακτήρες, καθώς όλη η έγνοια των εκπαιδευτικών εξαντλείται στο υπερφορτωμένο πρόγραμμα των μαθημάτων και στην αλλαγή της ατμόσφαιρας στο χώρο των εκπαιδευτηρίιων.

Οι ομάδες και οι σύνδεσμοι των οπαδών όσο και αν εξελίσσονται διαθέτουν ακόμη ισχυρά κατάλοιπα νεαρών, που οργανώνονται,συμμετέχουν σε επεισόδια και διακηρύσσουν έναν ανόητο δυναμισμό εκτός γηπέδων. Εδώ θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις από τις διοικήσεις των συλλόγων, αλλά δεν φαίνονται τέτοιες διαθέσεις. Γιατί άραγε;

Στη δικαιοσύνη ο χειρισμός της κατάστασης

Κατόπιν όλων αυτών απομένει στη δικαιοσύνη να χειριστεί την κατάσταση, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκαν οι νεαροί για το επεισόδιο.

Ακολουθώντας την τυπική διαδικασία ο εισαγγελέας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άσκησε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και εννέα πλημμελήματα σε βάρος των δύο νεαρών, που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο οπαδικό επεισόδιο στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης και στοίχισε τη ζωή σε έναν 28χρονο, υπήκοο Βουλγαρίας.

Οι διωκόμενες πράξεις -κατά περίπτωση- αφορούν τα κακουργήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της συνέργειας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως επίσης τα πλημμελήματα της συμπλοκής, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης, παραβάσεις των νόμων περί αθλητισμού και όπλων κ.ά.

Οι δύο κατηγορούμενοι, 24 και 26 ετών, παραπέμφθηκαν σε τακτική ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Πέμπτη και μέχρι τότε παραμένουν σε καθεστώς κράτησης. Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, ένας εκ των δύο παραπάνω κατηγορούμενων φέρεται να είναι γιος αστυνομικού, ενώ οι αρχές ταυτοποίησαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό εγκαταστάσεων πέριξ του επεισοδίου.

Στο μεταξύ, το επόμενο 24ωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη η ιατροδικαστική έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου αλλοδαπού, που φέρεται να δέχθηκε -μαζί με συμπατριώτες του- επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων που κρατούσαν διάφορα αντικείμενα. Αποτέλεσμα της φερόμενης επίθεσης ήταν να πέσει στο οδόστρωμα ο 28χρονος και στη συνέχεια να χτυπηθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο. Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει η ιατροδικαστική εξέταση είναι εάν ο θάνατός του προήλθε από τα χτυπήματα των φερόμενων ως δραστών ή ήταν αποτέλεσμα της παράσυρσης από το αυτοκίνητο.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας αποφάσισε να διαχωρίσει τη δικογραφία ως προς την οδηγό του οχήματος που παρέσυρε τον άτυχο άνδρα. Η 26χρονη που παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλειψη τροχαίου, σε βαθμό πλημμελήματος και οι δύο πράξεις. Παράλληλα, παραγγέλθηκε ως προς το δικό της σκέλος η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να