Διαφωνία εκδηλώνεται για τον τρόπο αξιοποίησης του Κελλάριου κόλπου, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την πρόταση που διατύπωσε το γραφείο του αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη προς τον Δήμο με αντικείμενο την ανάπλαση της θαλάσσιας ζώνης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2014 (ΦΕΚ 414/2014), υπάρχει πλήρως αδειοδοτημένη μαρίνα ελαφρών σκαφών με στόχο να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο ιστιοπλοϊκού τουρισμού.

Η ανακοίνωση του κ. Σιμόπουλου:

“Την προηγούμενη εβδομάδα στα ηλεκτρονικά μέσα και στο διαδίκτυο υπήρχε άρθρο του αρχιτέκτονα κ. Πρόδρομου Νικηφορίδη με αντικείμενο την ανάπλαση της θαλάσσιας ζώνης δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής (Κελλάριος Κόλπος).

Δεν προτίθεμαι να κρίνω την πρόταση επί της ουσίας διότι στην πραγματικότητα βρίσκεται «εν κενώ». Ο λόγος είναι απλούστατος

Στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2014 (ΦΕΚ 414/2014), υπάρχει πλήρως αδειοδοτημένη μαρίνα ελαφρών σκαφών, έχοντας εξασφαλίσει και όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Η χωροθέτηση-παραχώρηση έχει γίνει στο όνομα του Ναυτικού Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης (ΝΟΑΘ), ο οποίος δρομολόγησε και όλες τις σχετικές ενέργειες. Να σημειώσω, μάλιστα, ότι εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης υπήρχε προσφυγή στο ΣΤΕ από δημοτική σύμβουλο του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η προσφυγή απορρίφθηκε και ο ΝΟΑΘ βρίσκεται σε διαδικασίες ενεργοποίησης της αδειοδότησης.

Πιστεύω ότι η παρέμβασή του κ.Νικηφορίδη δεν έχει ως πρόθεση να δημιουργηθούν κωλύματα σε μια ήδη δρομολογημένη παρέμβαση, ενώ το τμήμα που αφορά την ανάπλαση της εκτός παραχωρημένης περιοχής μπορεί να αποτελέσει έναυσμα συζητήσεων στην πόλη.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κέντρο ιστιοπλοϊκού τουρισμού. Πρέπει σε λίγα χρόνια τα πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών να σκεπάζουν το γαλάζιο του Θερμαϊκού. Πισίνα σίγουρα μπορούμε να κατασκευάσουμε και σε άλλο σημείο.”

Η πρόταση του Νικηφορίδη

Προηγήθηκε η πρόταση από το γραφείο των αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo, που ζητούν από το δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε διεκδίκηση της περιοχής από την Εταιρεία Ακινήτων και να μεταμορφώσουν την περιοχή σε νέο πόλο έλξης της πόλης.

 Η πρόταση έχει ως εξής:

“Πρόταση του γραφείου μας για να ξεκινήσει η διεκδίκηση της περιοχής από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και πάνω από 10 χρόνια αλλού τυρβάζει. Είναι η περιοχή του Κελλάριου και του Μεγάρου Μουσικής. Ας κάνει επιτέλους ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να δεσμεύσει την εξέλιξη της.

Όσο η περιοχή παραμένει ορφανή κινδυνεύει να “ελληνοποιηθεί”. Αυτό σημαίνει πώληση σε μεγαλοεπενδυτή με μεγαλοκατασκευές και μεγαλοεκμετάλλευση. Ας το έχουν υπόψιν τους όσοι μελλοντικά θα νίπτουν τας χείρας τους!”

Την είχε καθαρίσει ο Δήμος

Ο κόλπος επί πολλά χρόνια παρέμεινε ως σκουπιδότοπος, αλλά ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε καθαρισμό το περασμένο καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι του δήμου βρήκαν μπάζα, διάφορα αντικείμενα, ξύλα, ακόμη και μία εγκαταλελειμμένη βάρκα γεμάτη με απορρίμματα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού.

Όπως ανακοινωσε τότε ο δήμος  «η τόσο ευαίσθητη αυτή περιοχή της Θεσσαλονίκης, που δυστυχώς για ακόμη μία φορά είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, αποδόθηκε πλέον καθαρή, έπειτα από την ολοκλήρωση της επιχείρησης, για την οποία συνεργάστηκαν οι τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου, της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής προστασίας».

Τώρα ήρθε η ώρα ο Δήμος να πάει ξεκάθαρη θέση και να κινηθούν οι διαδικασίες για ανάπλαση και αξιοποίηση, διότι είναι ντροπή για την πόλη να υπάρχει σε ένα τόσο καλό σημείο αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης.