Ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος “Ο Αριστοτέλης” τίμησε σήμερα, Κυριακή, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τον ήρωα Καπετάν Χάψα, καταθέτοντας στεφάνι στην προτομή του, που βρίσκεται στην Νέα Ελβετία (Τέρμα Βούλγαρη).

Το μνημείο με την προτομή του Χαλκιδικιώτη ήρωα στήθηκε στον χώρο αυτό προ 15ετίας με δαπάνη και μελέτη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, σε συνεννόηση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ και η γύρω πλατεία φέρει το όνομα του Καπετάν Χάψα.

Το στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου κατέθεσε ο πρόεδρός του Γιάννης Κοτσάνης, ενώ τα μέλη της διοίκησης με τον επίτιμο πρόεδρο Μιχάλη Καρτσιώτη έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και αντάλλαξαν ευχές.

Κατά την εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς όλοι οι παριστάμενοι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ο πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Γιάννης Κοτσάνης καταθέτει το στεφάνι.

Η κίνηση αυτή του Παγχαλκιδικού Συλλόγου ήρθε και ως αντιστάθμισμα στο πλήθος των εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή, που οργανώθηκαν στην Αθήνα και προβλήθηκαν από όλα τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, αγνόησαν στις εκπομπές τους τον ρόλο και την συμμετοχή των ηρώων της Βόρειας Ελλάδας, όπως του Εμμανουήλ Παπά, του Καπετάν Χάψα και πολλών άλλων, στην επανάσταση του΄21.

Η κατάθεση του στεφανιού στην προτομή του ήρωα Χάψα γίνεται κάθε χρόνο, όπως επίσης και στο μνημείο, που βρίσκεται στον κόμβο της Αγίας Αναστασίας – Γαλαρινού στο δρόμο προς την Βόρεια Χαλκιδική, όπου οργανώνεται σημαντική εκδήλωση τον Ιούνιο για να τιμάται η επέτειος της Μάχης των Βασιλικών.

Ο Καπετάν Χάψας ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη μάχη των Βασιλικών μαζί με άλλους οπλαρχηγούς από Βάβδο, Κασσάνδρα και Συκιά.  Παρά την συντριπτική αριθμητική υπεροχή των Τούρκων, παρέμειναν να πολεμήσουν, ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες πολεμιστές κατ’ εντολήν του Καπετάν Χάψα, είτε διήλθαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας μαζί με τα γυναικόπαιδα, είτε οχυρώθηκαν με σκοπό να αποχωρήσουν σταδιακά προς Βάβδο και Πολύγυρο.

Ο Χάψας (κατά κόσμον Σταμάτιος Κάψας από την Κρυοπηγή Κασσάνδρας) με 67 παλικάρια, χύμηξε πάνω στον Οθωμανικό στρατό και όλοι σκοτώθηκαν μέχρις ενός, ενώ οι Τούρκοι είχαν πολύ περισσότερες απώλειες.