«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη σύσκεψη, που είχε στο αστυνομικό μέγαρο, παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών Στ. Καλαφάτη, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών αρχών και του κλάδου της εστίασης και με την ηγεσία της ΕΛΑΣ, με αντικείμενο τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Σχετικά με το εορταστικό τριήμερο της γιορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει ο εορτασμός θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στην πρώτη μέρα της εφαρμογής των νέων μέτρων κατά της πανδημίας υπογράμμισε ότι αυτά θα εφαρμοστούν «άτεγκτα» και «με απόλυτη δικαιοσύνη» και προέτρεψε όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να παραμερίσουν τις όποιες ενστάσεις τους και να το πράξουν «για να μπούμε όλοι μαζί στην κανονική ζωή» και «να γίνει ξανά πιο ελεύθερη η ζωή μας».

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το πλαίσιο των ελέγχων, ώστε «να αποφευχθεί κάθε εφησυχασμός και χαλάρωση» απέναντι στην πανδημία, την ώρα που κάποιοι πολίτες  οι οποίοι νοσούν δίνουν τη μάχη για την επιβίωση τους στις ΜΕΘ και για «να σωθούν ζωές».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι έχει δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να  εντείνει τους ελέγχους, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν το ίδιο και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν σχολαστικούς ελέγχους, ώστε όλοι όσοι εισέρχονται σε καταστήματα και χώρους εστίασης να είναι εμβολιασμένοι, ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης και πρόσθεσε: «Η ΕΛ.ΑΣ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι σε συνεργασία για την τήρηση των μέτρων».

Τα μέτρα να εφαρμοστούν άτεγκτα

«Οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν νοσήσει μπορούν να μπουν ελεύθερα στην κανονική ζωή σε όλα τα καταστήματα, σε όλα τα μαγαζιά στην εστίαση, παντού» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι για τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και πρόσθεσε: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, πολλαπλασιάζουμε και εντείνουμε τους ελέγχους, ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν άτεγκτα και με απόλυτη δικαιοσύνη».

Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο γενικός γραμματέας του σωματείου Εστίασης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας

Ο κ. Θεοδωρικάκος στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη επεσήμανε ότι η αστυνομία έχει ένα σημαντικό έργο να επιτελέσει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς, πάνω από οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί διενεργούν σε καθημερινή βάση αυτούς τους ελέγχους και σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας «το 95% των παραβάσεων, που έχουν σημειωθεί, έχουν καταγραφεί από την ΕΛΑΣ». Ειδικότερα, για τη Θεσσαλονίκη, όπως είπε, πεντακόσιοι αστυνομικοί δραστηριοποιούνται καθημερινά για να εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό ήδη συμβαίνει και θα συνεχιστεί και με ξεχωριστά κλιμάκια της αστυνομίας, αλλά και με μικτά κλιμάκια, στα οποία μετέχει και η Αρχή Διαφάνειας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους και τους φορείς.

«Το μήνυμα είναι: Ενίσχυση αυτών των ελέγχων και να γνωρίζουν όλοι ότι τα κλιμάκια θα είναι άτεγκτα, θα υπάρξει δικαιοσύνη. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται από όλους» επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε:

«Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να καλέσω και τους υπόλοιπους συμπολίτες που ενδεχομένως έχουν ενδοιασμούς, άλλοι φοβούνται, άλλοι το σκέφτονται, άλλοι είναι υπό το καθεστώς διαφόρων παρεξηγήσεων: Εμβολιαστείτε, για να μπούμε όλοι μαζί στην κανονική ζωή, εμβολιαστείτε για να γίνει ξανά πιο ελεύθερη η ζωή μας».

Θα γίνουν ανακοινώσεις για τους εορτασμούς

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εορταστικό τριήμερο της γιορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει ο εορτασμός θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε, όμως, ότι «εάν επιτύχουν αυτά τα μέτρα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ενόψει του τριήμερου εορτασμού». «Αλλά, επαναλαμβάνω, η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις και θα γίνουν ξεχωριστές ανακοινώσεις» πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε άλλη ερώτηση, για τη στάση της αστυνομίας στα πρόσφατα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι αυτή «χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε :

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει να ξαναυπάρξει μια ναζιστική, εγκληματική οργάνωση. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο, η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, με όλες τις ιδέες, με όλες τις απόψεις, με απόλυτη πολυφωνία, αλλά εδώ ναζιστικές, εγκληματικές οργανώσεις δεν επιτρέπονται.

Δηλώσεις Στ. Καλαφάτη, Απ. Τζιτζικώστα, Κ. Ζέρβα, Μ. Επιτροπίδη

«Παράκληση, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι το μόνο ασφαλές «όπλο» και αποτελεσματικό, είναι ο εμβολιασμός» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Να ακούμε τους ειδικούς να μη χαθεί ούτε μια μέρα».

«Η ΠΚΜ είμαστε εδώ να συνδράμουμε το έργο της ΕΛΑΣ, όπου και όπως χρειαστεί, προκειμένου τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας  και συνέχισε : «Και βέβαια, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα του εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα κατακτήσουμε τις ελευθερίες που είχαμε στο παρελθόν». Επεσήμανε την ανάγκη να ενταθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια συζήτηση και η ενημέρωση από τους ειδικούς, ώστε να απαντηθούν οι όποιες απορίες και ενστάσεις έχουν ακόμη οι πολίτες και να πειστούν για την αξία του εμβολιασμού.

«Χαιρόμαστε, που από σήμερα υπάρχει μια πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, διευκρινίζοντας ότι αυτό συμβαίνει για τους εμβολιασμένους, ή όσους έχουν νοσήσει και πρόσθεσε: «αυτός είναι ο καλύτερος οδηγός, από τη μια επιστροφή στην κανονικότητα, από την άλλη να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στην πόλη και στην κοινωνία μας. Προτρέπω,  λοιπόν, τους συνδημότες μου, τους πολίτες, να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού». Σημείωσε, ότι και η δημοτική αστυνομία σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και με τις άλλες αρχές θα συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του σωματείου της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, Μιχάλης Επιτροπίδης σημείωσε ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων του κλάδου είναι εμβολιασμένοι, εκτίμησε ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτό το ποσοστό θα ανεβεί κι άλλο, ίσως και στο 90%, ενώ τάχθηκε υπέρ των νέων μέτρων και τόνισε ότι οι επαγγελματίες θα βοηθήσουν και αυτοί στη σωστή εφαρμογή τους. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)