Μια από τις λαμπρότερες λειτουργίες των τελευταίων χρόνων παρακολούθησαν οι πιστοί στον Άγιο Νικόλαο της Καλαμαριάς (Αρετσούς), παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής και όλων των αρχών και πλήθους κόσμου, που είχε κατακλύσει από νωρίς τον χώρο του ιστορικού ναού, αλλά και το προαύλιο.

Άγημα του πολεμικού ναυτικού απέδιδε τιμές καθώς προσέρχονταν οι επίσημοι, ανάμεσα στους οποίους ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ μέσα στον ναό οι Καλαμαριώτες και επισκέπτες από άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος παρακολουθούσαν με κατάνυξη την θεία λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης Ιουστίνου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαριστίες στους προσκεκλημένους μητροπολίτες Δέρκων Κωνσταντινουπόλεως, Χαλκίδος και Σητείας Κρήτης.

Ο κ. Ιουστίνος στο καθιερωμένο κήρυγμά του επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της αληθινής πίστης στα ιερά και όσια της πατρίδας και πρόσθεσε ότι πάντα οι Έλληνες έδιναν αγώνες για του Χριστού την πίστη την αγία και για την ελευθερία. Ο σεβασμιώτατος εξήρε στη συνέχεια τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιστάσεις, που αντιμετωπίζει η χώρα, μίλησε για την αξία του Αιγαίου πελάγους, που αποτελεί το οξυγόνο της Ελλάδας, όπως είπε, και κάλεσε στο βήμα τον διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος για τον πανηγυρικό της ημέρας.

Άγημα του πολεμικού ναυτικού αποδίδει τιμές κατά την προσέλευση αξιωματικών

Ο ομιλητής αξιωματικός αναφέρθηκε επί μακρόν στην ιστορία του πολεμικού ναυτικού και υπενθύμισε ότι το Αιγαίο πέλαγος έχει αποδοθεί ελεύθερο στην Ελλάδα μετά τους πολέμους του 1912 -13, οπότε ο τουρκικός στόλος είχε καταφύγει στα στενά των Δαρδανελλίων. Επίσης αναφέρθηκε στον ρόλο του Παύλου Κουντουριώτη, υπό την ηγεσία του οποίου ο ελληνικός στόλος κατήγαγε λαμπρές νίκες και τόνισε την σημασία των λόγων του προς τους πολεμιστές αξιωματικούς και ναύτες: “δεν θέλω μόνο να πολεμάτε ηρωϊκά για την πατρίδα, αλλά θέλω να νικάτε…”

Στην δοξολογία, που ακολούθησε, παρέστησαν ο υφυπουργός εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτές, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και συλλόγων της Καλαμαριάς.