Η μπόχα, που επί δεκαετίες διαχεόταν στη δυτική Θεσσαλονίκη και την οποία αντιλαμβάνονταν οι επισκέπτες μόλις πλησίαζαν στην περιοχή του ΦΙΞ από την έντονη δυσοσμία τώρα παίρνει τέλος με την κατεδάφιση των παλιών βυρσοδεψείων και την μετατροπή του χώρου σε πνεύμονα πρασίνου.

Ήδη άρχισαν οι εργασίες κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων κτισμάτων των παλαιών βυρσοδεψείων, όπου πραγματοποίησε αυτοψία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας  και δεσμεύτηκε ότι ο χώρος θα γίνει αγνώριστος μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Από εστία μόλυνσης και ρύπανσης, σε έναν πνεύμονα πρασίνου που θα μπορούν να απολαμβάνουν οικογένειες με παιδιά, μετατρέπονται τα παλιά βυρσοδεψεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία επί δεκαετίες αποτελούσαν την ντροπή της πόλης, όπως είπε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τζιτζικώστας για κατεδάφιση: «Ηλία Ρίχτο»

Ο Περιφερειάρχης  συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, επιθεώρησαν την κατεδάφιση των τελευταίων κουφαριών από τις επιχειρήσεις που παλαιότερα βρίσκονταν στο σημείο.

Μάλιστα έδωσε ο ίδιος το σύνθημα στα σκαπτικά μηχανήματα για να ξεκινήσουν την κατεδάφιση, φωνάζοντας «Ηλία Ρίχτο».

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), έκανε πράξη τη δέσμευση της πριν από μερικά χρόνια να βάλει ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την περιβαλλοντική και υγειονομική υποβάθμιση, στην περιοχή που είχε χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η πιο ρυπογόνος περιοχή της Μεσογείου.

Όπως είπε, πλέον οι τελευταίες διαδικασίες ολοκληρώνονται, κατεδαφίζονται και τα τελευταία βυρσοδεψεία και έτσι τώρα ο χώρος ανοίγει, αναβαθμίζεται, αποκαθίσταται και σε πολύ λίγους μήνες θα παραδοθεί για χρήση στους πολίτες.

«Μια περιοχή που παλαιότερα αποφεύγαμε όλοι, μια περιοχή που δεν θέλαμε ούτε να περνάμε από έξω, σήμερα γίνεται μια περιοχή αναψυχής, μια περιοχή που θα γίνει τοπόσημο για όλη τη Θεσσαλονίκη, για όλη την Κεντρική Μακεδονία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα δημιουργηθεί ένας νέος πνεύμονας πρασίνου, με ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και ήπιες μορφές αναψυχής.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί κομμάτι του συνολικού έργου αναβάθμισης και ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, «που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η ΠΚΜ, μήκους 40χλμ, από το Καλοχώρι, μέχρι το Αγγελοχώρι».

Ζήτησε όμως από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να εκδοθεί το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται εντός του 2024, προκειμένου να μπορούν να συνεχιστούν τα έργα από την περιοχή του λιμανιού προς τα ανατολικά. «Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει» ανέφερε.

Δείτε την πλήρη δήλωση του κ. Τζιτζικώστα από την περιοχή των παλαιών βυρσοδεψείων.

Ανάδειξη του δυτικού παραλιακού μετώπου

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας για την αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού παραλιακού μετώπου και της περιοχής των βυρσοδεψείων, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη και πιο εμβληματική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην πόλη, από την αντιπολίτευση μέχρι σήμερα.

«Μετά την απομάκρυνση 1500 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων από την πιο ρυπασμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σήμερα ξεκινάμε επιτέλους και την κατεδάφιση των παλαιών βυρσοδεψείων προκειμένου να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην υποβάθμιση της περιοχής.

Η συνολική παρέμβαση της ΠΚΜ σε όλο το δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι η μεγαλύτερη και πιο εμβληματική που έχει γίνει ποτέ από τη μεταπολίτευση έως και σήμερα. Ξεκίνησε πριν 2,5 χρόνια από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, από τη λιμνοθάλασσα και την παλιά χωματερή του Καλοχωρίου, συνεχίστηκε μέχρι την παραλία της Μενεμένης, καθαρίσαμε το ρέμα του Δενδροποτάμου και τώρα, σε λίγες εβδομάδες, θα καθαρίσουμε πλήρως τα παλιά βυρσοδεψεία» είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος αυτής της παρέμβασης, σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, είναι να παραδοθεί ένα νέο, δυναμικό τοπόσημο, πίσω στη Θεσσαλονίκη, το οποίο όχι μόνο θα είναι αποκατεστημένο , αλλά και συνδεδεμένο λειτουργικά και αρμονικά με τον υπόλοιπο αστικό ιστό της πόλης.