Σύγχυση επικράτησε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων, λόγω του ότι οι περιοχές αυτές μπήκαν στο «κόκκινο» την Παρασκευή με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να τρέξει στα μαγαζιά και να σχηματιστούν τεράστιες ουρές ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. 

Η κυβέρνηση, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, αποφάσισε και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 για τα Σαββατοκύριακα. Ήδη από τις 18:00 σήμερα, Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού.

Από το πρωί όμως ο κόσμος μπερδεύτηκε και δόθηκε η εντύπωση ότι το κλείσιμο των καταστημάτων θα ήταν γενικό για τα Σαββατοκύριακα, οπότε έτρεξε μα προμηθευτεί τρόφιμα και άλλα είδη.

Ενδεικτικές ήταν οι εικόνες δεκάδων ανθρώπων, που περίμεναν στην ουρά έξω από σούπερ μάρκετ της οδού Εθνικής Αντίστασης στην Καλαμαριά.

Ουρά δεκάδων ανθρώπων έξω από σούπερ μάρκετ στην Καλαμαριά

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στη λίστα των επιπλέον μέτρων εντάχθηκαν τόσο η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, όσο και η Πάτρα.

Οι αλλαγές σε Αττική και Θεσσαλονίκη αφορούν κυρίως τη λειτουργία των καταστημάτων.  Τα Σαββατοκύριακα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, εκτός από φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα, φούρνους και βενζινάδικα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 18:00 και όχι από τις 21:00 όπως ίσχυε στην «κόκκινη» πρωτεύουσα έως και την Παρασκευή.

Τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 21:00. Για την Θεσσαλονίκη, που μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν στο επίπεδο Α, αλλάζει και η καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων, καθώς πλέον θα λειτουργούν μόνο με click away, ακόμα και η ένδυση, υπόδηση και τα βιβλιοπωλεία.

Το μπέρδεμα με το take away

Το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο, προκλήθηκε αναστάτωση σχετικά με την λειτουργία του take away. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν και η διακοπή του take away από καταστήματα εστίασης η οποία ωστόσο προκάλεσε σύγχυση.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί του Σαββάτου ανέφερε: «Έχει καταργηθεί το take away για τα Σαββατοκύριακα διότι έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του. Έτσι, το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σταματάει, αλλά το delivery, η διανομή φαγητού στα σπίτια συνεχίζεται κανονικά».

Η αναφορά αυτή, πάντως προκάλεσε ερωτηματικά αφού ουσιαστικά ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως δεν θα έπρεπε να λειτουργεί το take away ήδη από το Σάββατο.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρίνισε πως η απαγόρευση του take away δεν ισχύει σήμερα, αλλά από αύριο, Κυριακή, και το επόμενο Σαββατοκύριακο ενώ υπήρξε διευκρίνιση πως το take away δεν θα επιτρέπεται ούτε από καταστήματα όπως φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου απαγορεύεται μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η πώληση καφέ μέσω της διαδικασίας take away απαγορεύεται και από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων που η πώληση καφέ δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα. Η υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) θα λειτουργεί κανονικά. Εξυπακούεται ότι κατά τις προαναφερθείσες ημέρες επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας».