Σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εφαρμογή διαδικασίας αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας, ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία την αφόρητη πίεση από την πανδημία.

Οι αεροδιακομιδές, σύμφωνα με την kathimerini.gr, θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα.

Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Στη Θεσσαλονίκη εκτός του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια αναμένεται να αφιχθεί εκτάκτως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να οργανωθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων, κάτι που δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε και στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε», προσθέτοντας ότι το ποσοστό των θετικών τεστ αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι 32%, που σημαίνει τεράστια διασπορά της νόσου.

Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δημιουργία έως αύριο 50 νέων κλινών στη Θεσσαλονίκη, από τη μετατροπή νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών μονάδων σε μονάδες εντατικής θεραπείας COVID-19, με τον εξοπλισμό που έχει ως στρατηγικό απόθεμα το υπουργείο Υγείας. Σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη συμπρωτεύουσα.

Χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3.

Στην Αττική, αντίστοιχα, από τις 164 κλίνες Εντατικής COVID-19, κενές ήταν χθες το πρωί οι 48.