“Δεν απειλείται με διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι κυριαρχεί η ενότητα και η συλλογικότητα”.- Αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους.- Όχι στο Fly over της Θεσσαλονίκης.-

Με μια εντυπωσιακή και συγκροτημένη εμφάνιση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκηςστην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αιμίλιος Ριάδης».

Ο κ. Φάμελλος απάντησε σε όλα με σαφή τρόπο και τεκμηρίωση, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό  για την έκταση των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού και ιδιαίτερα για την καταστροφή στη Θεσσαλία.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μη ξανασυμβούν. Προς τούτο προχωρήσαμε σε δύο πρωτοβουλίες: Κάναμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον πρωθυπουργό για την αίτηση βοήθειας από την ΕΕ. Δεύτερον, καταθέσαμε αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση για τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη. Χρειάζεται μία ισχυρή Πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζονται στη επιστήμη. Οι κρίσεις είναι διεθνείς, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Οι εξελίξεις μετά τις εκλογές μας θέτουν στην ανάγκη για μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης. Καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες όλες και όλους για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα».

Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι παρών

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι για όλους στο κόμμα ήταν ένα σοκ, ότι αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα είναι εκεί και για το κόμμα και για τη χώρα για τα επόμενα βήματα μας.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο κ. Τσίπρας κρατά στάση απόλυτης ουδετερότητας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας και πως έχει πει ότι θα είναι παρών.

Για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, απάντησε ότι «συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή».

Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι, όπως είπε και την Πέμπτη στη Βουλή, «εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία» που, όπως προσέθεσε, οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κ.ά. «και έχει κολοσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας». «Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει στη Βουλή», συνέχισε.

Για τα θέματα της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Φάμελλος έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με την Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι «ζούμε ένα κενό με απουσία της πόλης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και με καθυστέρηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί» ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είπε ότι πρέπει να αναδείξουν ένα νέο δυναμικό που να σχεδιάζει και να εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε ερώτηση για το σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση και του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου προσωπικά, με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της στο οποίο αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα. «Η πόλη μας έχει εισπράξει πολλά πλήγματα ιδιωτικοποίησης φορέων -όπως του δικτύου φυσικού αερίου-, αλλά και από κατάργηση έργων. Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει και την ιδιωτικοποίηση της Έκθεσης γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης», σχολίασε.

Όχι στο έργο του Fly over

Σε άλλο ερώτημα είπε ότι και το fly over είναι απόδειξη υποβάθμισης και απαξίωσης της πόλης. «Είναι προφανές ότι μας οδηγούν σε κυκλοφοριακό έμφραγμα για το fly over», προσέθεσε.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 «για να καταγγείλουμε την διακοπή των ειδήσεων από την ΕΡΤ3». «Θεωρούμε ότι είναι υποβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και της ΕΡΤ3 και της δημοκρατίας», είπε.