Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει παιδάκια μπροστά από σκηνές στο ΚΥΤ της Μόριας, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017. Άλλοι 406 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, από το πρωί της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το πρωί. Ανεβάζοντας σχεδόν σε 3.519 τον αριθμό των όσων πέρασαν στα νησιά από 1ης Σεπτεμβρίου και προστέθηκαν στους ήδη διαμένοντες σε αυτά. Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών από το πρωί της περασμένης Δευτέρας καταγράφηκε η άφιξη 207 ατόμων στη Λέσβο, 156 στη Χίο και 43 στη Σάμο. Συνολικά στη Λέσβο από 1ης Σεπτεμβρίου πέρασαν 2.120 άτομα, στη Χίο 567 και στη Σάμο 832. Συνολικά δηλαδή 3.519. Στο μεταξύ, ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κυριολεκτικά «ξεχείλισε». Σε αυτό διαμένουν περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη όλοι οι ελεύθεροι χώροι μέσα στο ΚΥΤ έχουν καταληφθεί από σκηνές ενώ σκηνές στήθηκαν και έξω από το ΚΥΤ σε ελαιόκτημα που έχει ενοικιασθεί για αυτό το σκοπό. Γεμάτος με σχεδόν 800 φιλοξενουμένους είναι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ ενώ κον

Η κατάσταση, στην οποία διαβιούν εκατοντάδες πρόσφυγες στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και ιδιαίτερα οι δύσκολες συνθήκες  για τα παιδάκια, που κυκλοφορούν στον καταυλισμό με λιγοστά ρούχα και μερικές φορές ξυπόλυτα, συγκίνησαν αρκετούς Θεσσαλονικείς, που με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων συγκέντρωσαν ρουχισμό και πάνες για τα μωρά, με στόχο να παραδώσουν τα είδη αυτά σύντομα.

Οι Συνταξιούχοι Δικαστικοί Υπάλληλοι Θεσσαλονίκης οργάνωσαν μια συγκέντρωση την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου και σε σχετική ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον πρόεδρο του συλλόγου τους Νίκο Καρακώστα, ανέφεραν:
“Δίνουμε ο καθείς τον οβολό του για να αγοράσουμε είδη πρώτης ανάγκης για τα προσφυγόπουλα που είναι στοιβαγμένα στην Νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο.
Δεκτή η οποιαδήποτε προσφορά από τα μέλη και τους φίλους και από οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει.
Αφορά αγορά πάμπερς και ρουχαλάκια. Δεκτές βέβαια και οι προσφορές από αλυσίδες καταστημάτων.
Η Νέα Καβάλα είναι πλέον σε εκρηκτική κατάσταση. Ξέρουμε ότι όλοι έχουμε κουραστεί με το προσφυγικό.
Ξέρουμε ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι μόδα πλέον. Όταν κάνεις το καλό μην σκέφτεσαι αν σε βλέπουν.
Είναι εκατοντάδες μωράκια γυμνά και πεινασμένα στο κρύο χωρίς νερό, χωρίς ρούχα.
Ο καθένας, η καθεμιά θα μπορούσε να έχει γεννηθεί πρόσφυγας. ”

Η ανακοίνωση – κάλεσμα βρήκε αρκετή ανταπόκριση και αγοράστηκαν τα είδη πρώτης ανάγκης, που μαζί με τις διάφορες προσφορές θα μεταφερθούν και θα παραδοθούν αύριο στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.