Από σήμερα, Παρασκευή, άρχισαν τα αστυνομικά μέτρα γύρω από τους χώρους της ΔΕΘ καθώς η Θεσσαλονίκη εισέρχεται στο δεκαήμερο των εκδηλώσεων, των αφίξεων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και των διαδηλώσεων.

Ήδη το κέντρο παρουσίαζε από το μεσημέρι εικόνα αναταραχής με επεισοδιακή κατάσταση στο χώρο του ΑΠΘ, όπου είχαν συγκεντρωθεί και κραύγαζαν συνθήματα μερικές δεκάδες φοιτητών και αντιεξουσιαστών.
Αύριο Σάββατο αναμένονται εικόνες χάους, καθώς προετοιμάζονται διαδηλώσεις σε καίρια σημεία της πόλης από την ΧΑΝΘ μέχρι το άγαλμα Βενιζέλου.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μέχρι στιγμής, επισήμως, έχουν γίνει γνωστές οι εξής συγκεντρώσεις (είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα και θα ακολουθήσουν πορείες):

Στις 6 μ.μ. καλούν σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενώ για την ίδια ώρα είναι το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ.

Στην Καμάρα (επίσης στις 6 μ.μ.) θα συγκεντρωθούν άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικού χώρο.

Μία ώρα νωρίτερα, είναι προγραμματισμένο διαδικτυακό κάλεσμα, στον Λευκό Πύργο, από άτομα που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς.

Εξάλλου, στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, από το Εθνικό Κόμμα “Έλληνες”. Προσυγκεντρώσεις θα υπάρξουν από τις 5 το απόγευμα σε διάφορα σημεία της πόλης, και μεταξύ άλλων από φοιτητικούς συλλόγους στον πανεπιστημιακό χώρο.

Την αυλαία των κινητοποιήσεων ανοίγουν αύριο στις 8.30 το πρωί οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο), ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν στις 6 το απόγευμα τα Σώματα Ασφαλείας που απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Στο μεταξύ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ αλλά και της διεξαγωγής του διήμερου συνεδρίου “The 2nd Thessaloniki Metropolitan Summit”, τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα (και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής), αρχής γενομένης με το μέτρο της απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης στη Λεωφόρο Στρατού και την οδό 3ης Σεπτεμβρίου (ισχύει ήδη η ίδια απαγόρευση στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, όπως επίσης στις Λεωφόρους Νίκης και Μ. Αλεξάνδρου).

Το μέτρο της απαγόρευσης στάσης – στάθμευσης επεκτείνεται από αύριο το πρωί στις οδούς Αγγελάκη και σε τμήματα των οδών Εθν. Αμύνης, Αγίου Δημητρίου, Γρ. Λαμπράκη, Αρμενοπούλου, Ν. Γερμανού, Μ. Ανδρόνικου και Ιασωνίδου.

Από τις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, εξάλλου, (ανάλογα με την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και μέχρι την ολοκλήρωσή τους) θα ισχύσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στους εξής δρόμους: Λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου), Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Βασ. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτη, Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι 3ης Σεπτεμβρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου (από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη), Αγίας Σοφίας (από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας), Παύλου Μελά και Ελ. Βενιζέλου.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές (από ανατολικά προς δυτικά μέσω Κατσιμίδη – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου – Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά μέσω Λαγκαδά – Περιφερειακής Οδού – Αγίου Δημητρίου), ενώ τροχονόμοι θα βρίσκονται σε καίρια σημεία και θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Προτάσεις της ΓΣΕΕ και προετοιμασία απεργίας

 Αυξήσεις στους μισθούς και στον κατώτατο μισθό και αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, είναι τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων στο συλλαλητήριο τους, αύριο Σάββατο, στις 6.00 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, Γιάννης Παναγόπουλος, το μεσημέρι, κατά την παρουσίαση των προτάσεων των συνδικάτων από τη ΓΣΕΕ και το ΙΝΕ /ΓΣΕΕ.

«Την ακρίβεια την πληρώνουν οι μισθωτοί. Για αυτό πρέπει να δοθεί η μάχη για την αύξηση των μισθών μας , η μάχη εναντίον της ακρίβειας» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε: «Να αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα του 60% του διάμεσου μισθού και μετά από αυτό να δοθεί πλέον η ευθύνη για τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή σε εργαζόμενους και εργοδότες και να αποκατασταθεί όλο το πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν καταστραφεί. Είδατε, στην παρουσίαση μας, ότι το 80 % των εργαζομένων δεν έχει απολαύσει ούτε μια αύξηση στο μισθό του».

Ο κ.Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι την άλλη εβδομάδα θα εισηγηθεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ εικοσιτετράωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, με τα ανωτέρω αιτήματα, στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.