«ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ 2019» ΚΥΡΙΑΚΗ 20 Οκτωβρίου 2019
Κεντρική πλατεία – Ώρα 11.00
Χορευτικά συγκροτήματα – Παραδοσιακή ορχήστρα

Μια Κυριακάτικη εξόρμηση, που αξίζει τον κόπο, είναι αυτή στο όμορφο Λειβάδι Θεσσαλονίκης, μέσα σε κατάφυτο περιβάλλον από δάση με παραδοσιακό χρώμα, όμορφα ταβερνάκια και εορταστικό κλίμα, καθώς αύριο Κυριακή 20 Οκτωβρίου είναι η “Γιορτή του Κάστανου”, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Το Λειβάδι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 735 μέτρων στις πλαγιές του όρους Ομβριανός, είναι το πιο ορεινό χωριό του νομού Θεσσαλονίκης. Σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μονοήμερες ή ολιγοήμερες εκδρομές και εξορμήσεις στη φύση όλο το χρόνο.

Το χωριό, που πήρε το όνομά του από ένα εκτεταμένο λιβάδι που το περιβάλλει, είναι  χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε μια κατάφυτη από δάση κοιλάδα, που βρίσκεται επί της κορυφογραμμής του Χορτιάτη του Ομβριανού και του Χολομώντα.

Τι περιλαμβάνει η αυριανή γιορτή

Για την αυριανή “Γιορτή Κάστανου” διαβάζουμε στη σελίδα, που διαθέτει το Λειβάδι (επιμένουν να το γράφουν με -ει) στο Facebook:

“Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λειβάδι του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, η γιορτή του κάστανου, μια θαυμάσια πρωτοβουλία την οποία διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών «Ο Άγιος Αθανάσιος» με την συνεργασία του Δήμου Θέρμης της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ και την Κοινότητα Λειβαδίου.
Εδώ και χρόνια με το τέλος της συγκομιδής αυτού του πραγματικά υπέροχου και πολύ νόστιμου προϊόντος, του κάστανου, οι κάτοικοι έχουν καθιερώσει την γιορτή αυτή .
Η γιορτή χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της, ως το εφαλτήριο για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις.
Στο πλαίσιο της εορταστικής αυτής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί οδοιπορία από εθελοντές επισκέπτες στην κορυφή του «Καλογερικού» (ύψους 970 μ.) στις ώρες 09:00- 12:00,
Στην κεντρική πλατεία του χωριού την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 11.00 σας περιμένουμε με χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακή ορχήστρα . Φυσικά κερνάμε τους επισκέπτες, κάστανα και κρασί!”

Ιστορικά στοιχεία για το Λειβάδι

Ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και ήταν ένα από τα χωριά που ανήκαν στο βακούφι του Ισχάκ Πασά (Ishak Pasa), ο οποίος το 1484 έκτισε στη Θεσσαλονίκη το Αλατζά Ιμαρέτ (πολύχρωμο πτωχοκομείο) και άλλα θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Για τη συντήρηση των ιδρυμάτων αυτών το 1487 «αφιέρωσε» (διάφορα άλλα χωριά κτήματα) και τις γεωργικές περιοχές Βάβδου και Λειβαδίου (που τότε πιθανόν ανήκαν στην Κοινότητα της Γαλάτσιατας). Οι γεωργικές αυτές περιοχές ξανάγιναν αργότερα χωριά.

Στην Επανάσταση του 1821 το Λιβάδι είχε ενεργό ρόλο. Πολλοί σπουδαίοι αγωνιστές, όπως ο Θεοδόσιος και ο Άγγελος Στεργίου, ο Δημήτριος Στάμου και ο Νικόλαος Σπύρου κατάγονταν από εκεί και πήραν μέρος σε μεγάλες μάχες. Αρχικά πολέμησαν στο πλευρό του Εμμανουήλ Παππά στο Εγρί Μπουτζιάκ (Νέα Απολλωνία) εναντίον του Γουσούφ Πασά, στη συνέχεια στην εξέγερση της Κασσάνδρας και τέλος στα νησιά των Βόρειων Κυκλάδων, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, εναντίον του Ομέρ Βρυώνη, του Δράμαλη και του Ιμπραήμ Πασά.

Το Λιβάδι κάηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους μετά την ηρωική μάχη του Καπετάν Χάψα και των αγωνιστών του που έγινε τον Ιούνιο του 1821 στους πρόποδες του Βούζιαρη, κοντά στον Γαλαρινό.

Το Λιβάδι διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο και στον  Μακεδονικό αγώνα. Από εκεί κατάγονται οι Μακεδονομάχοι καπετάν Νικόλας Μαυραντζάς και Ανδρέας Βενετόπουλος, που πήραν μέρος στη μάχη κατά των Τούρκων στη θέση «Καμμένη» το 1905. Στην τοποθεσία που βρίσκεται ανάμεσα στο «Καλογερικό» και στον Ομβριανό, διεξήχθη σφοδρή μάχη ανάμεσα στο αντάρτικο σώμα του Ι. Νταφώτη και τον Τουρκικό στρατό, μετά από προδοσία των Βουλγάρων. Η μάχη έφερε μεγάλο πλήγμα στο ηθικό των Βουλγάρων που ήταν πολύ ισχυροί στην περιοχή του Λαγκαδά και είχαν σχέδια να επεκτείνουν την επιρροή τους μέχρι την κοιλάδα του Ανθεμούντα, ενώ αντίθετα αναπτέρωσε το ηθικό και ενίσχυσε το φρόνημα των Ελλήνων της περιοχής.

Στην Κατοχή το χωριό ανέπτυξε ισχυρή αντιστασιακή δράση και αποτέλεσε έδρα του 2ου  τάγματος του 31ου συντάγματος της 11ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον καπετάν Κίτσο.

Το Λιβάδι, σύμφωνα με διάφορες πηγές πληροφοριών, το 1913 είχε 1800 κατοίκους,το 1920 είχε 1252, το 1928 είχε 1251, το 1940 είχε 904, το 1951 είχε 682, το 1961 είχε 460, ενώ το 1981 είχε μόνο 286 κατοίκους. Το Λιβάδι πέρασε πολλές διακυμάνσεις ως προς τον πληθυσμό του. Μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως μετά τον εμφύλιο (1950), άρχισε ομαδική μετανάστευση των κατοίκων του προς την Θεσσαλονίκη. Από την δεκαετία του ’70 όμως άρχισε να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των Λιβαδιωτών της Θεσσαλονίκης για το χωριό και αυτό φαίνεται από τις επιδιορθώσεις που κάνανε στα παλιά τους τα σπίτια. (Πηγή: oreinavasilika.gr/Bikipaideia)