Στον ανήλικο καταλογίζεται απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από πρόθεση, ενώ ο αστυνομικός διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο…

Ποινική δίωξη κατά του 16χρομου οδηγού, που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα άσκησε ο εισαγγελέας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από πρόθεση.

Κατά του αστυνομικού, που πυροβόλησε τον 16χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, δίωξη, που προκαλεί ερωτήματα, καθώς το ίδιο το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή του θεωρεί ως υπηρεσιακώς ενδεδειγμένη την συμπεριφορά του αστυνομικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σφαίρα βρήκε τον 16χρονο Ρομά, πατέρα ενός παιδιού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ εντοπίστηκε τρύπα στο όχημά του, στο πίσω τζάμι.

Ο 16χρονος οδηγός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο είναι οι συγγενείς του, οργισμένοι.

Έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει

Όλα ξεκίνησαν όταν ο νεαρός έφυγε από βενζινάδικο επί της οδού Μοναστηρίου, χωρίς να πληρώσει τα καύσιμα που έβαλε. Μετά το περιστατικό ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, το όχημα εντοπίστηκε όμως ο ανήλικος οδηγός αγνόησε τα σήματα να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα.

Καθώς έφτασε στη Συμμαχική οδό επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό, ενώ στην προσπάθειά τους να τον ακινητοποιήσουν, οι αστυνομικοί έριξαν πυρά.

Τελικά, ο νεαρός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο και ακινητοποιήθηκε. Διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο ανήλικος απάντησε στα πυρά των αστυνομικών.

Οργισμένη η οικογένεια

Οργισμένοι είναι οι συγγενείς του ανήλικου οδηγού, σύμφωνα με τους οποίους η καταδίωξη δεν έλαβε χώρα την ώρα που αναφέρει η αστυνομία.

«Και τι έγινε που δεν πλήρωσε; Έπρεπε να τον σκοτώσουν;» αναρωτιέται η οικογένειά του. «Τίποτα δεν έκανε το παιδί, βενζίνη πήγε να βάλει», τόνισε συγγενής του 16χρονου και σημείωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι μέχρι τις 02:30 ήταν με φίλους του.

Η αστυνομία αντιθέτως αναφέρει ότι η καταδίωξη ξεκίνησε στη 01:00 τα ξημερώματα.

«Κι αν δεν πλήρωσε; Πρέπει να τον σκοτώσει; Παρ’ του τον αριθμό, έλα στο σπίτι, κάνε καταγγελία. Έκανε ένα λάθος, να τον σκοτώσουν;», τόνισε, οργισμένος, ο πατέρας του 16χρονου οδηγού.

Συνελήφθη ο αστυνομικός που πυροβόλησε

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε και να τραυμάτισε σοβαρά τον 16χρονο συνελήφθη.

Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος κρατείται με εντολή εισαγγελέα και αύριο Τρίτη αναμένεται θα οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε η αστυνομία. Συγκεκριμένα γράφει:

“Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης”.

Τι αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ομάδα ΔΙΑΣ κλήθηκε από κέντρο Άμεσης Δράσης για να εντοπίσει το φορτηγάκι του 16χρονου Ρομά από τον οικισμό Αγίας Σοφίας στο Διαβατά.

Όπως λένε οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, άρχισαν να καταδιώκουν το φορτηγάκι, πήγαν δίπλα του και του έκαναν χειρονομίες να σταματήσει.

Ο νεαρός προσπάθησε να ρίξει τις μηχανές τέσσερις φορές κάνοντας απότομα δεξιά-αριστερά και τράβηξε και χειρόφρενο. Τότε ένας άνδρας της ΔΙΑΣ πυροβόλησε δύο φορές -μια φορά προς το αυτοκίνητο έριξε πυροβολισμό ακινητοποίησης και μία στον αέρα.

Βρέθηκαν δύο κάλυκες στην περιοχή των πυροβολισμών και μια σφαίρα στο κεφάλι του παιδιού, καταλήγει το υπουργείο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ιπποκράτειο

Καθώς η ζωή του 16χρονου οδηγού βρίσκεται σε κίνδυνο, μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ αναμενόταν μία ακόμα στις 19:00 στην Καμάρα.

Το κάλεσμα για τη διαμαρτυρία αναφέρει:

“5 Δεκέμβρη 2022. Σφαίρα στο κεφάλι 16 χρόνου μετά από καταδίωξη από τα ένστολα καθάρματα της ελληνικής αστυνομίας. 14 χρόνια μετά από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο κρατικός μηχανισμός έχει πλέον αφομοιώσει πλήρως στην φαρέτρα του τις εν ψυχρω δολοφονίες οι οποίες πλέον αποτελούν καθημερινότητα.
Το αίμα κύλησε ξανά. Όλοι στους δρόμους. Κανένας Δεκέμβρης δεν τελείωσε ποτέ.
Μόνο οργή.

13:00 Ιπποκράτειο
19:00 Κάμαρα

Ομάδα Δράσης & Αλληλεγύης Ανάρες”