Αύριο, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στο επιβλητικό εσωτερικό της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η τελετή για την απονομή του τρίτου κατά σειρά βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βραβείο φέτος θα απονεμηθεί στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, σε ένα χώρο με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων αυτή τη φορά , με προαιρετική τη χρήση μάσκας και με την ελπίδα ότι η ανθρωπότητα έχει αφήσει πίσω τις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας.

Ο 79χρονος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ είναι ένας ζωντανός μύθος της μουσικής. Ισόβιος αρχιμουσικός της Staatskapelle του Βερολίνου, έχει αναπτύξει πλούσια παιδαγωγική και φιλειρηνική δράση, με κορυφαία πρωτοβουλία όλων τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής την οποία απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι.

«Είναι τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των μουσικών της West-Eastern Divan Orchestra, καθώς είναι αυτοί που, μέσω της συμμετοχής τους στην ορχήστρα, έδωσαν το παράδειγμα της εξωστρέφειας, του διαλόγου και της ισχυρής θέλησης να ακούσουν το αφήγημα του “άλλου”», δηλώνει σε μήνυμά του λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή ο γεννημένος στο Μπουένος Αϊρες, από Αργεντινοεβραίους γονείς, Μπάρενμποϊμ.

Οκταμελές σχήμα μουσικών της ορχήστρας θα παραστεί μαζί με τον μαέστρο στην τελετή απονομής της 11ης Οκτωβρίου. Η συμμετοχή του στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι από μόνη της μια «δήλωση», δυστυχώς πιο επίκαιρη από ποτέ.

Την Τελετή Απονομής του πανευρωπαϊκού βραβείου “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”, θα παρουσιάσει η ΕΡΤ3 σε απευθείας μετάδοση από το μνημείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 18:30.