Στον πρωθυπουργό πρόκειται να μεταφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας το αίτημα που τού ετέθη από δημάρχους, φορείς και απλούς πολίτες να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Πέτσας είχε συναντήσεις με παράγοντες της αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας και ενημερώθηκε για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, δίνοντας οδηγίες και για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Το μεσημέρι ο υπουργός επισκέφθηκε τον Δήμο Καλαμαριάς, όπου ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για τα έργα υποδομής στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις συγκεντρώσεις των αρνητών των εμβολίων παρατήρησε πως οι μετρήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι αρνητές του εμβολίου είναι περίπου από 11 έως 13-14% και διευκρίνισε:

«Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς τους συμπολίτες μας που είναι επιφυλακτικοί και αναβλητικοί και τους λέμε: είναι τώρα η ώρα να κάνεις το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακίσεις τον εαυτό σου, τους οικείους σου και το κοινωνικό σύνολο. Για δε τους αρνητές, αυτό που έχει σημασία είναι όλοι να αντιληφθούν ότι σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις κυρίως κινδυνεύουν οι ίδιοι από μία διασπορά που θα τους πλήξει».

Ερωτηθείς αν οι κινητοποιήσεις αυτές προκαλούν ανησυχία σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας στην κοινωνία, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Δεν είναι ένα ποσοστό που να είναι ικανό να αποτρέψει το τείχος της ανοσίας. Έχουμε δει ότι ναι μεν έχει αυξηθεί ο πήχης για το τείχος της ανοσίας από το 70% ακόμη και στο 80% και παραπάνω, αλλά τέτοιου είδους ποσοστά (αρνητών) δεν είναι ικανά να αποτρέψουν το τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων, το ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας ενδεχομένως το φθινόπωρο, δεν θα πλήξει την οικονομία αλλά τους ανεμβολίαστους, άρα οι ίδιοι πρέπει πρωτίστως να ενδιαφερθούν να θωρακίσουν την υγεία τους».

Σχετικά με το ζητούμενο της προώθησης των εμβολιασμών σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως Ρομά, παλιννοστούντες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο αν. Υπουργός επισήμανε πως το «να τους μιλήσουμε» δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα, αλλά υπάρχει και «θέμα μίας συνολικής ενσωμάτωσής τους, κοινωνικής και οικονομικής». Προανήγγειλε στο πλαίσιο αυτό ότι «εξετάζουμε σε συνεργασία με τον κ. Σταμάτη, το αρμόδιο γγ του υπουργείου Εργασίας -και θα ήθελα να επιφυλαχτώ- περισσότερα πράγματα και γι’ αυτό».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Νίτσας, ο οποίος δήλωσε πως άνω του 90% των νοσοκομειακών και ιδιωτών γιατρών έχουν εμβολιαστεί κι εκεί βασίζεται η καμπάνια που έχει οργανώσει ο ΙΣΘ για να ευαισθητοποιήσει τους διστακτικούς πολίτες.

«Στο πλευρό της Πολιτείας σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κάλυψη του κόσμου, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον εμβολιασμό για την πανδημία, προσπαθώντας κι εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε από αυτήν την ιστορία μια ώρα αρχύτερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Ι. Δαρδαμανέλης: Γίνεται σοβαρή δουλειά

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης διαβεβαίωσε τον κ. Πέτσα ότι στον δήμο στη διαχείριση της πανδημίας έχει γίνει σοβαρή δουλεία σε οργανωτικό επίπεδο, ενώ παρουσίασε και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για έργα υποδομής.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μετά τη σύσκεψη με τον κ. Πέτσα, δήλωσε: «Το μήνυμα που φεύγει από εδώ σήμερα είναι ότι θα προσπαθήσουμε από κοινού για το καλό της χώρας να πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν».

Επισκεπτόμενος, τέλος, τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως ζήτησε «τη βοήθεια της Εκκλησίας μία ακόμη φορά να συνεχίσει αυτό το οποίο κάνει, να μιλά, δηλαδή, στις καρδιές των πιστών και των ανθρώπων και να μεταφέρει παντού το μήνυμα της αγάπης κι ένα τέτοιο μήνυμα αγάπης είναι και η ανάγκη να κάνουμε το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους οικείους μας και το κοινωνικό σύνολο».

Η περιοδεία του αν. Υπουργού Εσωτερικών ολοκληρώθηκε το απόγευμα με συναντήσεις που είχε στην Πιερία.

 

 

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πέτσας, στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης με αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς στον Δήμο Θέρμης και απαντώντας σε σχετικό αίτημα εκπαιδευτικού που εργάζεται σε δομή απασχόλησης παιδιών του Δήμου, αντίστοιχες παραινέσεις τού έγιναν σε κάθε σταθμό της τριήμερης περιοδείας του.

«Σε 14 δήμους που επισκέφθηκα αυτές τις μέρες είναι γεγονός πως, είτε μιλάμε για την Ευρυτανία και ορεινά χωριά, είτε μιλάμε για το Κιλελέρ στην καρδιά του κάμπου, είτε μιλάμε για δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης, μού έχουν θέσει όλοι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών […] είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει κι εμάς κι είναι ένα θέμα που θα θέσω στον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μου έχει τεθεί από παντού. Δεν το κρύβω. Έχω επισκεφθεί πολλούς δήμους αυτές τις τρεις μέρες και μού έχει τεθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας για διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες από πάρα πολλούς, όχι μόνο δημάρχους αλλά από ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επαγγελματικού κόσμου, από αγροτικούς συνεταιρισμούς, μέχρι επιμελητήρια και από οποιονδήποτε μεμονωμένο πολίτη», διευκρίνισε στη συνέχεια σε δηλώσεις.

Ερωτηθείς για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην εκπαιδευτική κοινότητα και ποιο είναι το χρονικό όριο για τη λήψη αποφάσεων, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Υπάρχει μία ευρύτερη ζύμωση στην κοινωνία και συζήτηση και για άλλες κατηγορίες (σ.σ. πλην όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί), όπως είναι οι εκπαιδευτικοί. Επομένως είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είμαστε στη φάση αυτής της συζήτησης από ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι πολύ πιο προωθημένη στην κοινωνία από ό,τι είναι στο πολιτικό σύστημα ή ακόμη και στα ΜΜΕ. Πιστεύω κάπου θα καταλήξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που προέχει είναι να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι».

«Έρχονται κίνητρα για την προώθηση των εμβολιασμών σε πληθυσμιακές ομάδες»