• Κων. Ζέρβας: «Δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

  • Σε νοσοκομεία της πόλης σήμερα ο Β. Κικίλιας για έκτακτα μέτρα

  • Προγραμματίζονται ακόμη και αεροδιακομιδές ασθενών

………………………………………………………..

Σε συναγερμό τίθενται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού περιστατικών κορωνοϊού και ανθρώπων, που φτάνουν στα νοσοκομεία με συνέπεια να έχε τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Δήμαρχος Κων. Ζέρβας να ζητάει πρόσθετα μέτρα, όπως να απαγορευτεί η κυκλοφορία μετά τις 8.00 το βράδυ και να μην επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού.

Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε έρχεται σήμερα στην πόλη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για συσκέψεις με αρμόδιους παράγοντες και επιτόπια εξέταση της κατάστασης.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, έδειξε για άλλο ένα 24ωρο πως η πόλη της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ξεπερνώντας και πάλι τα κρούσματα που έχει η Αττική, φτάνοντας τα 449 σε σύνολο 1.678 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Με την πόλη να φτάνει τα 1.288 κρούσματα σε δύο 24ωρα (839 ανακοινώθηκαν το Σάββατο και 449 χθες) και τα νοσοκομεία να δέχονται τεράστια πίεση, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πόλη.

Κ. Ζέρβας σε ΣΚΑΪ: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη παραμένει στα ύψη, καθώς την Κυριακή 1 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 839 και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 530 κρούσματα έναντι 84 κρουσμάτων στις 26 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Έτσι, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Δεν είπε βέβαια ο κ. Ζέρβας που ήταν αυτές τις μέρες η Δημοτική Αστυνομία, όταν γινόταν χαμός από το πάρτι στα Λαδάδικα και από τις νυχτερινές συνάξεις νεαρών στην οδό Αγίας Σοφίας και στις γύρω περιοχές.

Αεροδιακομιδές και οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς

Την κατάσταση θα περιγράψουν οι ειδικοί στον υπουργό Υγείας που επισκέπτεται τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γ. Γεννηματάς».

Τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 140, με την Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει το σοβαρότατο πρόβλημα. Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας έθεσε από χθες σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, μετά την επίσκεψή του στα δύο νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, καθώς εξετάζεται το σενάριο για γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών από την Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Το σύστημα Υγείας στην πόλη πιέζεται ασφυκτικά, ενώ γίνεται και προσπάθεια από το υπουργείο να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19. Αφού κάνει τις ανακοινώσεις ο κ. Κικίλιας, θα έχει επικοινωνία με τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 5 το απόγευμα, όπου θα τους ενημερώσει για την κατάσταση.