Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και δημοσιογράφων της εφημερίδας THESSNEWS ξέσπασε με αφορμή ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα, που φέρει τον Δήμαρχο να νοικιάζει πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας επιχειρηματία – συνεταίρου  της οικογένειας του Σκοπιανού πρωθυπουργου Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αποκαλύπτει  η Thessnews, ο κ. Μπουτάρης νοίκιασε τον Μάιο ένα πολυτελές διαμέρισμα, επί της οδού Αγίας Σοφίας προκειμένου να κατοικήσει με τη σύντροφο και τα παιδιά της, καθώς το προηγούμενο (που το νοίκιαζε από ίδρυμα που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης), δεν χωρούσε τη νέα οικογένεια.

Το διαμέρισμα αυτό όμως ανήκει στον κ. Γκόραν Κράστεβ, επιχειρηματία από την Στρώμνιτσα της ΠΓΔΜ, πόλη στην οποία ο Ζάεφ ήταν δήμαρχος μέχρις ότου εκλεγεί πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Κράστεβ εδώ και τέσσερα χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, ως πολιτικός μηχανικός, εργολάβος και κατασκευαστής. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα από τον Τύπο των Σκοπίων τα οποία ουδέποτε έχουν διαψευστεί, ο ίδιος είναι συνιδιοκτήτης τριών εταιριών μαζί με την οικογένεια Ζάεφ. Πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιώσει η Thessnews, αναφέρουν ότι Κράστεβ και Ζάεφ είναι εκτός από συνοδοιπόροι στον επιχειρηματικό στίβο και συγγενείς.

Πάντως, παρά τη συγγένεια και την ταυτισμένη πορεία ο Κράστεβ είναι ένας από τους Σκοπιανούς που δήλωσε Βούλγαρος και πήρε το βουλγαρικό διαβατήριο. Ως τόπο μόνιμης κατοικίας δηλώνει το Πετρίτσι της νότιας Βουλγαρίας. Άλλωστε περίπου 70.000 Σκοπιανοί ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία είτε επειδή αισθάνονται Βούλγαροι, είτε επειδή με τον τρόπο αυτό απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, έχει στην ιδιοκτησία του την εταιρία «SARA-JAVOR ENGINEERING LLC Strumica», μαζί με τον αδελφό του πρωθυπουργού Vice Zaev. Η εταιρία αυτή έχει ετήσια κέρδη που προσεγγίζουν τα 7,5 εκ. δηνάρια. Η δεύτερη εταιρία είναι η «JAVOR-SPED Ltd import-export Strumica» στην οποία μέτοχος φέρεται και ο πατέρας του Γκόραν, Σιμεόν Κράστεβ. Η τρίτη είναι η «JAVOR-TRANS LLC Strumica» στην οποία συμμετέχει επίσης ο Κράστεβ με τον (αδελφό του πρωθυπουργού) Βάις Ζάεφ.

Ο Κράστεβ αγόρασε το διαμέρισμα το Μάιο του 2015 από μία γνωστή Θεσσαλονικιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο διαμερίσματα, το ένα δίπλα στο άλλο, στον πέμπτο όροφο μίας πολυτελούς πολυκατοικίας, που χτίστηκε το 1968, επί του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας. Το πρώτο διαμέρισμα, εμβαδού 120 τετραγωνικών μέτρων είναι αντικειμενικής αξίας 210.893 ευρώ και πωλήθηκε έναντι 136.000 ευρώ. Το δεύτερο είναι 42 τετραγωνικών μέτρων και αντικειμενικής αξίας 44.755 ευρώ αλλά πωλήθηκε έναντι 14.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρυσι ο ιδιοκτήτης ανακαίνισε πλήρως τα δύο διαμερίσματα και τα συνένωσε, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα πολύ εντυπωσιακό, καλαίσθητο αλλά και πολύ λειτουργικό και άνετο διαμέρισμα 170 μέτρων.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της μίσθωσης, το οποίο έχει στην κατοχή της και δημοσιεύει σήμερα η Thessnews, το πολυτελές διαμέρισμα νοίκιασε ο ιδιοκτήτης του Γκόραν Κράστεβ στην εταιρία του δημάρχου Θεσσαλονίκης «Κυρ- Γιάννης Αμπελο-οινική Τουριστική» έναντι 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, συγκεκριμένα στα μέσα Μαΐου. Αυτές τις ημέρες ο κ. Μπουτάρης με τη σύντροφο του επιπλώνουν το διαμέρισμα και ολοκληρώνουν κάποιες μικρές εργασίες και μετατροπές, προκειμένου να το κατοικήσουν.

Οι δραστηριότητες του Ζάεφ και η κριτική

Στο παρελθόν πολλές φορές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει επικριθεί δριμύτατα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τις δικές του και της οικογένειας του, τόσο από τον Τύπο της χώρας του όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δημοσιεύματα όπως «Ο Ζάεφ ενδιαφέρεται μόνο για τις επιχειρήσεις του» είναι συχνά στα Σκόπια, ενώ δεν λείπουν και οι κατηγορίες ότι θέλησε να προχωρήσει στη συμφωνία με την Ελλάδα επειδή αυτό επέβαλαν κυρίως τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Και μάλιστα ότι μπροστά τους αγνόησε τα εθνικά συμφέροντα!

Η επίθεση εναντίον του κορυφώθηκε όταν μαθεύτηκε πως διαθέτει εξοχικό στη Χαλκιδική. Αυτός απάντησε ότι ανήκει στον αδελφό του, χωρίς να αρνηθεί ποτέ ότι περνά πολλά διήμερα και διακοπές σ’ αυτό. Τότε, η κριτική επικεντρώθηκε στο κόστος της αγοράς, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι της γείτονος παρουσίασαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το τίμημα των 110.000 ευρώ θεωρείται χαμηλό για το ακίνητο και την περιοχή. Μετά οι επιθέσεις εντάθηκαν με ερωτήσεις για τους τρόπους με τους οποίους η οικογένεια Ζάεφ έβγαλε από την χώρα το συγκεκριμένο ποσό για να αγοράσει το παραθαλάσσιο τριώροφο εξοχικό.

Οι επιθέσεις αλλά και τα δηκτικά σχόλια των πολιτικών του αντιπάλων γίνονται ακόμη πιο αιχμηρά όταν η κόρη του πρωθυπουργού, η εντυπωσιακή 20χρονη φοιτήτρια Αλεξάνδρα, ποστάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σέξι φωτογραφίες της στο Instagram. Οι 22.000 ακόλουθοι της, σε αντίθεση με τα στελέχη του VMRO, μοιάζουν να απολαμβάνουν τις πόζες της ξανθιάς στάρλετ, από τα μπάνια της στην πισίνα του εξοχικού, την Χαλκιδική αλλά και τις βόλτες της με ιστιοπλοϊκά σκάφη και τη διαμονή της σε υπερπολυτελή resorts.

Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Thessnews τέθηκαν ερωτήματα, στα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Μπουτάρης μαζί με εξηγήσεις προς την κοινή γνώμη, που είναι εξαιρετικά ερεθισμένη γύρω από το Σκοπιανό. Ανφερόταν συγκεκριμένα ότι ο Δ¨ημαρχος θα πρέπει να αναλύσει την οικονομική αυτή σχέση, “που είναι σίγουρα ύποπτη, αν όχι a priori καταδικαστέα” και ότι “οφείλει να δώσει εξηγήσεις κυρίως στους ανθρώπους που τον πίστεψαν και επιμένουν να τον ακολουθούν παρά την φθορά που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του”.

Εάν δεν το κάνει τότε αφήνει ανοιχτό το έδαφος για κακεντρεχή σχόλια και ακόμη πιο αρνητικά συμπεράσματα. Γιατί, όπως αποκαλύπτει το παρόν δημοσίευμα υπάρχει μία οικονομική σχέση ανάμεσα στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ένα πρόσωπο που πολύ συχνά λειτουργεί εξ’ ονόματος του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ! Πάντα οι οικονομικές σχέσεις διαμορφώνονται με όρους συμφέροντος από τις διαπροσωπικές σχέσεις. Και οι τελευταίες είναι δυνατό να επηρεαστούν ακόμη και καταλυτικά από την στάση και τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν τα δύο μέρη. Ποιος μπορεί, με αυτές τις αποκαλύψεις να βγάλει από το μυαλό κάθε απλού Έλληνα ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε τα… γλυκά μάτια στους Σκοπιανούς επειδή απέβλεπε σε προσωπικό του όφελος, δηλαδή σε μία καλή συμφωνία για την ενοικίαση ενός πολυτελούς διαμερίσματος; Ποιος μπορεί να αποτρέψει τον οποιοδήποτε από το να σκεφτεί ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν προσκάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ για Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη για να διευκολύνει τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά για να νοικιάσει ένα σπίτι με καλύτερους όρους; Ποιος αλήθεια μπορεί να απορρίψει με βεβαιότητα την πιθανότητα ότι ο Γιάννης Μπουτάρης προτιμούσε να μιλά πάντα για «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και «Μακεδονική Γλώσσα» μόνο και μόνο για να φτιάξει καλές προσωπικές σχέσεις με συγκεκριμένους παράγοντες των γειτόνων, ούτως ώστε να επωφεληθεί στη συνέχεια προσωπικά;

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα THESSNEWS.  Ρεπορτάζ: Χρήστος Νικολαΐδης

 

Μπουτάρης κατά δημοσιογράφων

“Μπήκα πλούσιος στο δημόσιο χώρο. Δημιουργώντας τον Αρκτούρο, συμμετέχοντας σε κινήσεις πολιτών ή προσπαθώντας να ταράξω μαζί με άλλους το τέλμα της πόλης έχασα και δεν κέρδισα χρήματα. Και σίγουρα δεν αγωνιούσα να γλιτώσω λίγα ευρώ από τo… νοίκι μου. Το νοίκι μου, όχι τη βίλα μου ούτε την έπαυλή μου”, δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας σε σημερινά δημοσιεύματα για το ενοίκιο του νέου του σπιτιού και την προσωπική του ζωή.

Ο κ.Μπουτάρης -μέσω γραπτής ανακοίνωσης- τονίζει πως “οι θέσεις μου για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τα Βαλκάνια είναι επίσης διαχρονικά γνωστές. Δεν περιμένω βέβαια η κατάσταση στην πόλη να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη ούτε οι θαυμαστές και υπηρέτες του σκληρού καθεστώτος Παπαγεωργόπουλου να αποκτήσουν ξαφνικά ιστορική συνείδηση. Ούτε να σταματήσουν τη φτηνή πατριδοκαπηλία και να μάθουν να υπηρετούν τα συμφέροντα της πόλης”.

Στη δήλωση – απάντηση επισυνάπτει “για τους καλόπιστους το τιμολόγιο του μεσίτη από τον οποίο βρήκα το σπίτι”, ενώ προσθέτει πως “στους κακόπιστους έχω να πω πως, παρά την ανθρωποφάγο διάθεση, δεν πρόκειται ούτε τώρα να κάνω πίσω και προτρέπω κάθε συμπολίτη μου να μην θεωρεί… μιαρό τον διάλογο και τις επαφές με τους γείτονές μας. Oι συμπτώσεις δίνουν δυστυχώς τροφή στους πατριδοκάπηλους”.

Στην ίδια δήλωση ο κ.Μπουτάρης συμπληρώνει: “Όλοι έχουμε ιστορία και είμαι ανοικτός σε κάθε κριτική. Δεν ανέχομαι όμως όσοι υπηρέτησαν πιστά και επ’ αμοιβή το καθεστώς που καταλήστευσε την πόλη, διατηρώντας επί έτη ακριβοπληρωμένες θέσεις γραφείων τύπου αλλά και πολεμώντας συνειδητά κάθε προσπάθεια για την τιμώρηση των υπαιτίων, να αμφισβητούν τη διαφάνεια των επιλογών μου”.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: “Θα συνιστούσα επίσης στα ίδια υποκείμενα να αναλογιστούν αν μπορούν να βρουν αποθέματα αξιοπρέπειας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όταν αναφέρονται σε ψυχές ανήλικων παιδιών”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠE