Ένας τεράστιος Πολυτροπικός Τερματικός Χώρος θα αναπτυχθεί γύρω από τον Σταθμό “Νέα Ελβετία”, του Μετρό Θεσσαλονίκης με προοπτική ολοκλήρωσης στο τέλος του 2023, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση και η μετεπιβίβαση, αλλά και να καταστεί λειτουργικός ο ευρύτερος χώρος. 

Στον Πολυτροπικό χώρο θα τερματίζουν λεωφορειακές γραμμές, θα υπάρχουν σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, χώροι για στάση και στάθμευση ταξί, χώροι ανάπαυσης των εργαζομένων στα ΜΜΜ αλλά και των επιβατών, ενώ προβλέπεται και ποδηλατόδρομο

 

Σήμερα έπεσαν οι υπογραφές  για την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ)  Α.Ε. και της Αττικό Μετρό που σχεδιάστηκε με στόχο την ομαλή υλοποίηση του συνόλου των μελετών αλλά και των συνοδών έργων του Σταθμού Μετεπιβίβασης Νέας Ελβετίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΣΕΘ, η  στενή συνεργασία των δύο φορέων αποσκοπεί στην προσεκτική αξιολόγηση, τον έλεγχο και στην τελική έγκριση σειράς μελετών για τα έργα εύρυθμης κυκλοφορίας, σύγχρονων προσβάσεων, άνετης εξυπηρέτησης και μετεπιβίβασης στον πολυτροπικό σταθμό που θα δημιουργηθεί σε κατάλληλους χώρους στην επέκταση της οδού Μιχ. Ψελλού.

Προβλέπεται, ακόμη, η  εκπόνηση μελετών αρχιτεκτονικής αποκατάστασης, ώστε ο μετακινούμενος να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και άνεση τους χώρους της περιοχής μόλις λειτουργήσει το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήδη έχει επίσης προγραμματίσει σειρά έργων για πολυθεματικό χώρο αναψυχής και άλλους κοινόχρηστους χώρους στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής πύλης της Θεσσαλονίκης.

Εικόνα σύγχρονου λειτουργικού χώρου βιώσιμων μετακινήσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας, δήλωσε ότι ένας μαραθώνιος σύνθετων μελετών που ανέλαβε ο Οργανισμός ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες και η συνεργασία που σφραγίζεται με αυτή την Προγραμματική Σύμβαση θα καταλήξει σε επόμενο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕΘ, Δήμου Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την έναρξη της φάσης των έργων ολοκλήρωσης των χώρων.

Εκεί η έμφαση θα δοθεί στα περιβαλλοντικά, το ανάγλυφο, τα κυκλοφοριακά, τον φωτισμό και την ευρυθμία των προσβάσεων του τερματικού χώρου, τα σύνθετα γεωτεχνικά και υδραυλικά θέματα αλλά και τη μορφολογία που θα προσδώσει στο σταθμό μετεπιβίβασης Ι.Χ., λεωφορείων και μετρό, την εικόνα ενός σύγχρονου λειτουργικού χώρου βιώσιμων μετακινήσεων.

Ο Πολυτροπικός Τερματικός Χώρος θα αναπτυχθεί πέριξ του Σταθμού “Νέα Ελβετία”, του Μετρό. Στον Πολυτροπικό, θα τερματίζουν λεωφορειακές γραμμές, θα υπάρχουν σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, χώροι για στάση και στάθμευση ταξί, χώροι ανάπαυσης των εργαζομένων στα ΜΜΜ αλλά και των επιβατών, ενώ προβλέπεται και ποδηλατόδρομος. Επίσης, έχει προταθεί η κατασκευή μεγάλου πάρκινγκ για Ι.Χ. οχήματα, στην απέναντι πλευρά της οδού Ψελλού.

Ο Πολυτροπικός Τερματικός, όπως εξήγησε ο κ. Τόσκας, θα γίνει σε μία έκταση 12 στρεμμάτων, που σε ποσοστό άνω του 60% έχει απαλλοτριωθεί για την κατασκευή του Μετρό.

«Σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις, ήδη έχει σταλεί η πρόταση του ΟΣΕΘ στο ΥΠΟΜΕ, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 7Α του νόμου περί απαλλοτριώσεων (σ.σ. έκδοση δικαστικής απόφασης για έργα ιδιαίτερης οικονομικής βαρύτητας).

«Έχει επίσης προταθεί η κατασκευή μεγάλου, πολυεπίπεδου χώρου πάρκινγκ, από την απέναντι πλευρά της οδού Ψελλού, που σε τελική ανάπτυξη θα έχει τουλάχιστον 500 θέσεις στάθμευσης. Παρόδια της Ψελλού υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις, αλλά και ιδιωτικές. Το πάρκινγκ θα είναι προσβάσιμο από την οδό Ψελλού,  αλλά και από την οδό καθ. Ευρυγένη.

“Στην παρούσα φάση είναι υπό διερεύνηση ο τρόπος χρηματοδότησης και υλοποίησής του», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας.

Ο ΟΣΕΘ έχει αναλάβει την εκπόνηση όλων των μελετών που απαιτούνται για τη δημιουργία και λειτουργία του Πολυτροπικού Τερματικού Χώρου. Διερευνάται πλήρως κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά η περιοχή, ενώ εκπονούνται όλες οι μελέτες για τη λειτουργία αυτού του Τερματικού και θα είναι έτοιμες, ως τον Οκτώβριο για να ξεκινήσουν οι εργασίες, αρκεί να προχωρήσουν και οι απαλλοτριώσεις που πρέπει να συντελεστούν. Σημειώνεται ότι η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ και με δαπάνες του ΟΣΕΘ, μετά από ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και, Υποδομών & Μεταφορών.

Επέκταση της οδού Μιχ. Ψελλού και ανάπτυξη της περιοχής

«Οι συγκοινωνιακές ροές αναμένεται να είναι υψηλές, στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, όχι μόνο λόγω λειτουργίας του σταθμού του Μετρό, αλλά και εξ’ αιτίας της διάνοιξης της οδού Ψελλού από την Κωνσταντίνου Καραμανλή  μέχρι την οδό Αλ. Παπαναστασίου.

«Η περιοχή αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμόρφωτη και βεβαίως η οργάνωση των χρήσεων και η λειτουργία του μεγάλου Πολυτροπικού Τερματικού Χώρου θα λειτουργήσει ως ένας πολυδύναμος μοχλός ανάπτυξης της περιοχής», επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ.

Να σημειωθεί ότι ο Σταθμός «Νέα Ελβετία», θα έλκει μετακινήσεις από τις περιοχές Πυλαίας, Βούλγαρη, Κηφισιάς, Θέρμης αλλά και Πανοράματος. Άλλωστε, ως και σήμερα, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τον συγκεκριμένο σταθμό-  βρίσκεται ο Τερματικός Σταθμός Χαριλάου του ΟΑΣΘ, που εξυπηρετεί τις λεωφορειακές γραμμές ‘10’ (Χαριλάου – Ν.Σ.Σταθμός), ‘66’ (Χαριλάου – Θέρμη) και 11Τ (τοπική γραμμή Πυλαίας).

Ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε την Αττικό Μετρό για την άψογη συνεργασία και στήριξη.