Η προχειρότητα στο μεγαλείο της, η έλλειψη ελέγχου στο απώγειό της και η προνοητικότητα μιας δασκάλας είναι τα στοιχεία,, που συνθέτουν τις διαστάσεις μιας παραλίγο τραγωδίας σε δημοτικό σχολείο της Πυλαίας Θεσσαλονίκης, όπου το πρωί κατέρρευσε η οροφή της αίθουσας.

Ακόμα προσπαθεί να συνέλθει η δασκάλα Β.Χ., από το σοκ της πτώσης του ταβανιού και περιγράφει ως εξής το περιστατικό:

«Στις 8:30 το πρωί έβγαλα τα παιδιά μου από την αίθουσα στο προαύλιο και στις 9:00 έπεσε το ταβάνι. Ο πάνω όροφος από την αίθουσα είναι κτισμένος το 1975 και το ταβάνι της τάξης μου που ήταν χτισμένο με γυψοσανίδες. Έπεσε όλο πάνω στα θρανία και τις καρέκλες των μαθητών».

Όπως περιέγραψε η Β.Χ, το πρωί το ταβάνι ήταν γεμάτο ρωγμές και η αντίδραση της ήταν να βγάλει τα παιδιά από την αίθουσα προκειμένου να τα πάνε σε ασφαλές σημείο.

«Ευτυχώς τα παιδιά, που είναι έκτης δημοτικού, δεν κατάλαβαν τίποτα την ώρα που τους είπα να βγούμε έξω από την αίθουσα. Απλά εγώ είδα ρωγμές στο ταβάνι και δεν μου άρεσαν και θέλησα να προστατεύσω τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο βγάζοντας τα έξω από την τάξη τους. Τους είπα συγκεκριμένα “παιδιά, ας κατέβουμε λίγο κάτω για παιχνίδι μέχρι τις 9:00 που χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα”.

Μέσα στην τάξη μου έχω 20 παιδιά να προστατέψω, σήμερα ήταν τα 19 καθώς ένα έλειπε. Τα παιδιά δεν κατάλαβαν κάτι, παρόλο που είδαν και εκείνα τις ρωγμές το πρωί, δεν είπαν κάτι. Κανείς δεν περίμενε ότι θα έπεφτε το ταβάνι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η ίδια τονίζει πως χθες το ταβάνι δεν είχε καμία ρωγμή και ήταν καθαρό και λείο δίνοντας απαντήσεις σε ορισμένα δημοσιεύματα που ήθελαν το ταβάνι να είναι κατεστραμμένο πριν από καιρό.

«Το απίστευτο είναι ότι χθες, που ήμασταν στην ίδια τάξη, δεν είχε ούτε μια ρωγμή, ήταν λείο. Άκουσα διάφορα και στα κανάλια, όχι χθες δεν είχε ούτε μια ρωγμή, φαινόταν καθαρό και λείο σήμερα είχε ρωγμές το ταβάνι και έπεσε. Η αντίδρασή μου και η επιλογή μου να πάρω τα παιδιά από την αίθουσα ήταν σημαντική για να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο. Ευτυχώς δικαιώθηκα γιατί το έλεγα σήμερα σε συναδέλφους ότι το ταβάνι της τάξης μου θα πέσει καθώς έχει πολλές ρωγμές και μετά από λίγα λεπτά έπεσε», είπε σοκαρισμένη.

«Ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ», λένε οι μαθητές


Μαρτυρίες με τρόμο κατέθεσαν  οι μικροί μαθητές στους δημοσιογράφους έξω από το 4ο δημοτικό σχολείο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Όπως είπαν οι ανήλικοι, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, ενώ όταν άρχισαν να βγαίνουν από την αίθουσα κατέρρευσε η οροφή και άκουσαν ένα τεράστιο «μπαμ».

«Περιμέναμε μέσα στην τάξη να φύγουμε για εκδρομή και είδαμε το ταβάνι ραγισμένο από παντού. Δεν ήταν έτσι. Ήταν περίεργο. Την ώρα που κατεβαίναμε κάναμε να πέφτουν κομμάτια στα θρανία. Ετοιμαζόμασταν να πάμε περίπατο. Είδαμε τις ρωγμές ήταν αρκετά φαρδιές. Η δασκάλα είπε να κατέβουμε κάτω. Άρχισε να βουλιάζει το ταβάνι. Πήραμε ότι μπορούσαμε και ακούσαμε ένα μπαμ τεράστιο πολύ δυνατό. Εμείς που ήταν να πάμε εκδρομή βγήκαμε», είπε στους δημοσιογράφους ένας από τους μαθητές, περιγράφοντας πως η δασκάλα τους τούς έσωσε τελικά τη ζωή, καθώς βγήκαν κατευθείαν όταν είδαν τις ρωγμές στην οροφή.

Ι. Καϊτεζίδης: Στον εισαγγελέα ο φάκελλος

Ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που έφτασε σε λίγη ώρα στο σχολείο δήλωσε ότι θα γίνει διεξοδική έρευνα για το περιστατικό και ο σχετικός φάκελλος θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για αναζήτηση ευθυνών.

Το περιστατικό-που αποκάλυψε το mynews.gr -στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε το ταβάνι σχολικής αίθουσας χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός, απασχολεί ήδη τις εισαγγελικές αρχές.

Σε επικοινωνία που είχε το mynews.gr με την αντιδήμαρχο Παιδείας, Ελένη Γιαννούδη, τόνισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες και επεσήμανε ότι οι κακοτεχνίες θα μας έκαναν να θρηνήσουμε θύματα.

«Προσπαθούμε να συνέλθουμε. Θα αποδοθούν ευθύνες, η ψυχική οδύνη που τραβάμε όλοι μαζί θα πληρωθεί. Τα παιδιά στο σχολείο θα επιστρέψουν αφού ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες πιθανότατα μεσοβδόμαδα, όμως δεν μπορεί κανείς να δώσει ακριβή ημέρα.

Από αύριο το πρωί στις 8:00 θα ξεκινήσει το ξήλωμα όλων των γυψοσανίδων. Όλες οι αίθουσες του επάνω ορόφου είναι με γυψοσανίδα. Έγινε ενεργειακή αναβάθμιση το καλοκαίρι και δυστυχώς οι κακοτεχνίες θα μας έκαναν να θρηνήσουμε θύματα. Θα δουλέψουμε όλο το σαββατοκύριακο. Το κτίριο είναι μισθωμένο από την πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης και έγιναν πάρα πολλές εργασίες όπως αλλαγή κουφωμάτων ενεργειακή αναβάθμιση από τους ιδιώτες. Η δασκάλα της ΣΤ 3 κ. Βιβή Χούτου ευτυχώς έβγαλε τα παιδιά έξω και γλιτώσαμε τα χειρότερα».