Αρνητικό στοιχείο η μεγάλη κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με το προηγούμενο lockdown

……………………………………………….

Αυξητική θα είναι μέχρι και την επόμενη εβδομάδα η διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε και 1.000 διαγνώσεις την ημέρα, επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπανικολάου, στηριζόμενος στις έρευνες, που γίνονται στα λύματα της πόλης από ειδική ομάδα επιστημόνων.

Ο κ.Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που δείχνουν τα λύματα και σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δούμε αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας, μάλιστα, στο ερώτημα αν μπορεί τις επόμενες μέρες να φτάσουν και τα 1.000 τα κρούσματα ημερησίως στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «κάπου εκεί θα είμαστε».

Ειδικότερα, «μέχρι και τη Δευτέρα η τάση των μετρήσεων ήταν αυξητική», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας όμως ότι τα νούμερα δεν ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. «Και αυτή την εβδομάδα η τάση θα παραμείνει αυξητική και ελπίζουμε να αρχίσει να επιπεδώνεται την άλλη εβδομάδα και την τελευταία εβδομάδα ενδεχομένως του Νοεμβρίου να αρχίσουμε μία πορεία πτώσης», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Για να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και αυτό γίνεται μόνο με τη χρήση μάσκας και τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι επιστήμονες υπογράμμισαν ως αρνητικό στοιχείο για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας πως παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα την άνοιξη.

Γιατρός στο Παπανικολάου: Υγειονομικός πόλεμος άνευ προηγουμένου

Την κατάσταση που επικρατεί στο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης με τον κορωνοϊό περιέγραψε με αναρτήσεις του στο Facebook γιατρός αναισθησιολόγος, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο.

Ο Δανιήλ Κωνσταντινίδης κάνει λόγο για «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιον που όμοιό του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε έναν πόλεμο όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνείες, αμφισβητήσεις, και “ναι μεν, αλλά”.

Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο».

Η ανάρτησή του γιατρού:

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, αναφέρθηκε στις καθημερινές διασωληνώσεις που γίνονται στο «Παπανικολάου» και οι οποίες αφορούν ακόμα και σε «40χρονους και 50χρονους, απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα».

«Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι, δηλαδή, με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε», επισήμανε.