Υπάρχουν ενδείξεις ότι προς το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης θα αρχίσει να φαίνεται η επιπεδοποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη έρευνα στα λύματα της πόλης.

«Συνεχίζουμε να μελετάμε, σήμερα θα γνωρίζω τα αποτελέσματα της χθεσινής μέρας. Όμως εκείνο που έχω να πω, είναι ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση, η οποία όμως δεν ήταν εκθετική, όπως ήταν πριν από δεκαπέντε μέρες, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Ευελπιστούμε, ότι με το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, να αρχίσει να επιπεδώνεται η καμπύλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ από το Πολυτεχνείο, όπου κατέθεσε το πρωί στεφάνι.

Επίσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε:

“Σε βάθος χρόνου τα μοντέλα δείχνουν την επιπεδοποίηση και θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα ή προς το τέλος α αρχίσει μία καλή επιπεδοποίηση η οποία πιθανόν προς το τέλος του μήνα θα μας δώσει και την πολυπόθητη πτώση. Στη σημερινή μέρα υπάρχουν πέρα από τους όποιους αγωνιστές και οι πραγματικοί αγωνιστές των ημερών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλο το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων, οι οποίοι δίνουν σήμερα πραγματικά τον τόνο της εποχής του Πολυτεχνείου και πρέπει να υποκλιθούμε σε όλους αυτούς».
Ο πρύτανης είπε επίσης μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην πανδημία: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Βρισκόμαστε σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο, με μία σοβαρότατη παγκόσμια υγειονομική κρίση, άρα λοιπόν καλούμαστε να ιεραρχήσουμε, να προτεραιοποιήσουμε τα δικαιώματά μας, σε σχέση με την υπηρεσία του υπέρτατου αγαθού που δεν είναι τίποτα άλλο από την υγεία. Θεωρώ ότι η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και κοινωνική ευαισθησία έχει σήμερα την πρωτοκαθεδρία. Παίρνει σήμερα σάρκα και οστά».

Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης

«Ελευθερία δεν είναι μόνο η ελευθερία του συναθροίζεσθαι, είναι και η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Άρα ακόμα και σήμερα μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, μπορώ να γιορτάσω με έναν άλλο τρόπο, με μία διαδικτυακή συζήτηση με μια άλλου είδους απότιση φόρου τιμής. Δεν είναι μόνο η συνάθροιση. Άρα η ελευθερία εκφράζεται με πολλούς τρόπους».

Ο πρύτανης, ο οποίος ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης ανέφερε ακόμη πως «η λήψη των μέτρων δεν είναι δική μας δουλειά, είναι δουλειά της Πολιτείας» εκτιμώντας πως «η Πολιτεία ακούει τους επιστήμονες και γι’ αυτό τον λόγο γίνονται αυτά που γίνονται».

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, ενώ σε ερώτηση εάν χρειάζονται και νέα μέτρα απάντησε: «Η ουσία είναι πώς συμπεριφερόμαστε εμείς, στο όποιο μέτρο. Αν πραγματικά συμπεριφερθούμε στα σημερινά μέτρα σωστά, εκτιμώ ότι δε θα χρειαστούν άλλα».

Αργότερα, στον ίδιο χώρο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα, απάντησε:

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις, ενημερωνόμαστε κι εμείς για την κατάσταση στην πόλη μας και πιστέψτε με, ό,τι χρειαστεί, εγώ προσωπικά, όπως έκανα πάντα, έτσι και σήμερα και αύριο θα το κάνω, έτσι ώστε η πόλη μας να βγει απ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, την οποία βρίσκεται σήμερα».