Μια τολμηρή πρόταση της δημοτικής αρχής της Καλαμαριάς πρόκειται να συζητηθεί σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να αποφασιστεί η δοκιμαστική χρήση και τελικά η πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου Ν. Πλαστήρα της Αρετσούς.

Ο δρόμος αυτός με τις δεκάδες των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής αποτελούσε στο παρελθόν μια δυναμική αγορά, καθώς βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, πάνω από την πλαζ και την μαρίνα της Αρετσούς.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει χάσει την ακμή και την αίγλη του, καθώς δεν έχει προσεχθεί επαρκώς από την δημοτική αρχή, αλλά και γενικότερα από τους φορείς της πολιτείας. Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση, έστω ένα μικρό έργο διαμόρφωσης χώρου ή μια μεγάλη επιχείρηση στον τομέα της ψυχαγωγίας ή της άθλησης, (π.χ. μια Waterland) που θα μπορούσε να προσελκύσει κόσμο και ιδιαίτερα τη νεολαία. Οι περισσότεροι νέοι περιοχών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στρέφονται προς το εμπορικό κέντρο KOSMOS ή πάνε ανατολικότερα προς Περαία και Αγία Τριάδα, ενώ οι Καλαμαριώτες συχνάζουν στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών.

Μετά από πολλά χρόνια διαμαρτυριών και προτάσεων προς την δημοτική αρχή, καθώς μάλιστα πριν από μερικά χρόνια είχαν περιοριστεί οι διαθέσιμοι χώροι των πεζοδρομίων,  οι καταστηματάρχες άρχισαν να βλέπουν φως στο τούνελ, διαπιστώνοντας ότι ο νέος δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε σημαντική παρέμβαση στη λεωφόρο Ν. Πλαστήρα.

Το ιστορικό ΡΕΜΕΤΖΟ της Αρετσούς, στο πιο επιβλητικό σημείο της παραλιακής λεωφόρου, που όμως έχει περάσει σε παρακμή εδώ και αρκετά χρόνια.

Ήδη συζητείται η παραχώρηση ολόκληρου του υφιστάμενου πεζοδρομίου στα καταστήματα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ενώ ένα τμήμα του δρόμου θα διατεθεί για τους πεζούς και το υπόλοιπο θα γίνει ποδηλατόδρομος. Η πρόταση προβλέπει τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ να διέρχονται από τον επόμενο μεγάλο παράλληλο δρόμο (Μαρμαρά), ενώ κάτω από την Πλαστήρα προς την πλαζ θα διαμορφωθεί μεγαλύτερος χώρος πάρκινγκ.

Όπως έγινε γνωστό η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί με τον ΟΑΣΘ, ενώ ενήμερη είναι και η αντιπολίτευση στο Δήμο Καλαμαριάς. Αναμένεται σύντομα το θέμα να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που θα λάβει την τελική απόφαση.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες φαίνονται ικανοποιημένοι και τονίζουν ότι μπορεί να γίνει μια αρχή, έστω για ένα δοκιμαστικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, για να δουν πως θα πάει η κίνηση, μιας και όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας η περιοχή ερημώθηκε και η ζημιά στις επιχειρήσεις τους είναι ασήκωτη.