Δραματικές εικόνες με θανάτους ηλικιωμένων καταγράφονται μετά τα δεκάδες κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, μέσα σε μια κατάσταση έντονης ανησυχίας συγγενικών προσώπων και αναζήτησης ευθυνών για την τραγωδία.

Άλλοι δύο ηλικιωμένοι που είχαν προβληθεί από τον κορωνοϊό κατέληξαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών στους 10 ανθρώπους. Το απόγευμα της Τετάρτης κατέληξε στο Παπανικολάου ένας άνδρας 85 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ηλικιωμένο από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο άτυχος άνδρας, που νοσηλευόταν στην κλινική covid, κατέληξε λίγο μετά τις 4:30 από πολυοργανική ανεπάρκεια λόγω λοίμωξης covid.

Τρεις φιλοξενούμενοι, πού ήταν θετικοί στον ιό πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στο γηροκομείο.

Στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχαν καταγραφεί περισσότερα από 40 κρούσματα, που αποδόθηκαν σε εξωτερικό φορέα, χωρίς περαιτέρω επίσημη ενημέρωση.

Και είναι απορίας άξιον τη στιγμή, που πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι γιατί δεν επισπεύδεται η διαδικασία καταλογισμού ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση.

Εδώ και 15 μέρες ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκατζιάς είχε διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το γηροκομείο ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για διασπορά, αλλά ουδέν νεότερον για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είχαν γίνει γνωστές όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα, το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με νεαρό άτομο που πραγματοποίησε διακοπές στη Χαλκιδική και είχε πάει σε συναυλία.

“Θερίζονται” οι οίκοι ευγηρίας σε όλη την Ευρώπη

Οι οίκοι ευγηρίας που πλήττονται από τον νέο κορωνοϊό πολλαπλασιάζονται σε όλη την Ευρώπη με γηράσκοντα πληθυσμό που αποτελεί πλέον το κέντρο της πανδημίας Covid-19.

Η ισπανική εισαγγελία ξεκίνησε αμέσως έρευνα, όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα όταν βρέθηκαν τουλάχιστον 19 πτώματα σε ένα γηροκομείο στη Μαδρίτη. Συνολικά δεκάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία.

Η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες ανέφερε ότι  «ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων (σε οίκους ευγηρίας), είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους».

Ωρολογιακές βόμβες με χιλιάδες θανάτους

Δεκαπέντε θάνατοι έχουν καταγραφεί σε έναν οίκο ευγηρίας του Γκαντίνο, κοντά στο Μπέργκαμο, μια από τις περισσότερο πληγείσες ζώνες της Ιταλίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ιατρικός διευθυντής του, o Φούλβιο Μενγκίνι.
«Οι οίκοι ευγηρίας είναι πραγματικά ωρολογιακές βόμβες, με 500.000 πολύ ευαίσθητους ηλικιωμένους ανθρώπους που κινδυνεύουν να προσβληθούν» από τον ιό στη χώρα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων στον κόσμο μετά την Ιαπωνία.

Αυτό εξηγεί κυρίως το μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ της σε θανάτους από την Covid-19, οι οποίοι ξεπερνούν τους 6.000 στην Ιταλία,σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Όταν ο ιός μπει σε αυτά τα μέρη, γίνεται αναπόφευκτα σφαγή, όπως αυτό ήδη συμβαίνει δυστυχώς σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας», προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο το Spi-CGIL, η πτέρυγα συνταξιούχων του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου.

.