Χωρίς κάλαντα Πρωτοχρονιάς, χωρίς εκδηλώσεις με μπάντες στους δρόμους και χωρίς προγραμματισμένες γιορτές και λαμπρές φιέστες έρχεται απόψε ο καινούργιος χρόνος, σε μια βαριά ατμόσφαιρα, πρωτοφανή για τα ελληνικά, αλλά και για τα παγκόσμια χρονικά.

Ο κόσμος με υπομονή και καρτερία αποδέχεται το κλείσιμο, υπομένει τα μέτρα προστασίας και περιορίζει τις εξόδους μόνο για τα απαραίτητα είδη. Ωστόσο διατηρεί ακέραια την πίστη του ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ελπίδας και ότι θα τελειώσει εδώ το κακό.

Σήμερα το βράδυ, όπως και τα Χριστούγεννα ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κίνησης και των επισκέψεων σε σπίτια για ρεβεγιόν.

Οι αστυνομικές αρχές θα συνεχίσουν τους ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ και στην αλλαγή χρόνου, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θοδωρής Χρονόπουλος. Όπως είπε είναι και πάλι  απαραίτητη η αποστολή μηνύματος και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν.

 

«Ενδεχομένως να υπάρξει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας το βράδυ, αν χρειαστεί για λόγους καθολικού ελέγχου, ανέφερε και υπενθύμισε ότι οι λόγοι μετακίνησης είναι συγκεκριμένοι από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας.

Κεντρικοί άξονες, υπαίθριοι χώροι και πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι τα σημεία όπου εστιάζονται οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο.

Σε ερώτηση αν η αστυνομία χτυπάει κουδούνι, επανέλαβε ότι η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να μπει σε σπίτι μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ υπενθύμισε ότι έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις τα Χριστούγεννα από καταγγελίες για πάρτι σε σπίτια.

Οι πολίτες και οι καταστηματάρχες τηρούν σε συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, χαρακτηρίζοντας περιορισμένες τις 70- 80 παραβιάσεις σε σύνολο 190.000 ελέγχων. Παραβάσεις που αφορούσαν τυχερά παιχνίδια αλλά και click away, όπως διευκρίνισε.

Τήρηση εθίμων και 500 τόνοι βασιλόπιτας

 

Αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους οι παραδοσιακές συνταγές σε σπίτια και αρτοποιεία. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του κλάδου των αρτοποιών, περισσότερα από 550.000 κιλά βασιλόπιτας ξεκίνησαν ήδη να ετοιμάζουν οι συνάδελφοί τους και οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι τιμές στα εορταστικά γλυκίσματα παραμένουν και φέτος αμετάβλητες, σε επίπεδα προ εξαετίας, με την επάρκεια να θεωρείται δεδομένη. Επισήμαναν, δε, πως στα θετικά της αγοράς φέτος προσμετράται το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα της γειτονιάς τους.

Τα 720 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζουν περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτας, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 11-14 ευρώ/κιλό. Μια τιμή που, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, παραμένει σε σταθερά επίπεδα την τελευταία εξαετία, παρά την αύξηση στις πρώτες ύλες και τα κόστη στην ενέργεια, τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που «συνεχίζουν να τρέχουν με αμείωτο ρυθμό», όπως χαρακτηριστικά είπε.