Σε βήμα εξαγγελιών και πολιτικών αντιπαραθέσεων αναμένεται να εξελιχθεί το πολιτικο-οικονομικό forum, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας θα δώσει το “ παρών” από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης σημειώνουν ότι μπορεί να ματαιώθηκε η 85η Διεθνής Έκθεση λόγω κορωνοϊού, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα χάσουν την ευκαιρία για τα γνωστά μεγάλα λόγια, για τις υποσχέσεις και την άσκηση κριτικής ο ένας κατά του άλλου.

Τονίζουν δηλαδή ότι ενώ η Θεσσαλονίκη πρόκειται να υποστεί τεράστια ζημιά από την ματαίωση της Έκθεσης αυτό, που θα “εισπράξει” στο τέλος θα είναι οι πιθανές κινητοποιήσεις διαφόρων οργανώσεων, μια σχετική αναστάτωση, λόγω των αφίξεων και των αναχωρήσεων των επισήμων και οι “ετήσιες” υποσχέσεις για μεγάλα έργα και αναπτυξιακές προοπτικές, την στιγμή, που ούτε τα ελάχιστα δεν γίνονται, όπως π.χ ο επαρκής φωτισμός εθνικών δρόμων  (π.χ. προς Χαλκιδική) και ο απλός φωτισμός (π.χ. του τμήματος Επανομής – Πλαγιαρίου).

Για άλλη μια φορά υπερίσχυσαν οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι επικοινωνιακές ανάγκες των κομμάτων, παρότι οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις ενίσχυσης της τοπικής αγοράς, του εμπορικού κόσμου και συνολικά της επιχειρηματικότητας.

Αρχή με Μητσοτάκη 12 Σεπτεμβρίου και κλείσιμο με Τσίπρα στις 20

Το πολιτικό σκέλος του φόρουμ ξεκινά το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ, με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

Το επόμενο Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα εκφωνήσει ομιλία, ενώ την επόμενη ημέρα, 20 Σεπτεμβρίου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, θα μιλήσει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, την Τετάρτη 16 του μηνός, επίσης στις 8μμ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Thessaloniki Helexpo Forum θα φιλοξενήσει στις 18 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «με δεδομένο ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού “Thessaloniki HELEXPO Forum” το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020».

Τι ζήτησαν οι φορείς της πόλης

Εναλλακτικά σχέδια και λύσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της ακύρωσης της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης φορέων της πόλης που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Όπως τονίστηκε, η διεξαγωγή ενός πολιτικο-οικονομικού forum είναι μία πρωτοβουλία που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά, όμως πρέπει να πλαισιωθεί από παράλληλες πολιτικές αποφάσεις ενίσχυσης της τοπικής αγοράς, του εμπορικού κόσμου και συνολικά της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα στη συζήτηση έγιναν αναφορές στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης σημαντικών έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και συμφωνήθηκε ο κοινός βηματισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε αυτός ο στόχος να προτεραιοποιηθεί. Έμφαση δόθηκε και στο μέλλον του εκθεσιακού φορέα καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προσωρινές αλλαγές στο τρόπο διεξαγωγής των κλαδικών εκθέσεων.