Σε πέντε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου περιμετρικά του Ιδρύματος είχαν αναπτυχθεί από νωρίς το βράδυ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ τελεί εδώ και 15 μέρες υπό κατάληψη, που πλέον συνεχίζεται επ αόριστον, αφού οι καταληψίες φοιτητές και εξωπανεπιστημιακοί βρίσκουν κάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, εντός και εκτός του πανεπιστημίου.

Λίγο πριν από τις 10.30 το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν περικυκλώσει το ΑΠΘ, αποχώρησαν, αφού υπήρξαν επιτόπιες παρεμβάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αξίωσαν να φύγουν τα όργανα της τάξης, κάτι που ζήτησαν επίσης δικηγόροι και μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, τασσόμενοι υπέρ της κατάληψης.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι κινήσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με αντιεξουσιαστές και άλλες “Πρωτοβουλίες” αποβλέπουν σε διατήρηση του εκρηκτικού κλίματος, της κατάληψης του ΑΠΘ, με διαρκή κινητοποίηση φοιτητών και άλλων ομάδων μαζί με εξωπανεπιστημιακούς ώστε να προκαλούνται καθημερινά επεισόδια σε ένα περιβάλλον αυθαιρεσίας και ανομίας, προκειμένου να δίνεται η εικόνα “μπάχαλου” τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα.

Αυτό το επεισοδιακό περιβάλλον, προσθέτουν, θα επιτρέπει στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ να αποδυναμώνει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να διαβρώνει τις θεσμικά αρμόδιες δυνάμεις της πολιτείας για την τήρηση των κανόνων νομιμότητας και ασφάλειας με τελικό στόχο να δίνεται μια εικόνα ακυβερνησίας, ώστε να απαξιωθεί και τελικά να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Το περίεργο είναι ότι σε αυτή την ετερόκλητη συμμαχία παίρνουν μέρος και στελέχη από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, δείχνοντας ότι τάσσονται κατά της αστυνομικής βίας, η οποία προβάλλεται τεχνηέντως με βίντεο και συνθηματικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, παρασύροντας σε αυτές τις αντιλήψεις και άλλους πολίτες, που νομίζουν ότι οι αστυνομικοί έχουν γίνει όργανα βαρβαρότητας, ενώ είναι φανερό πως προσπαθούν να εφαρμόσουν τους νόμους και αντιδρούν όταν δέχονται επιθέσεις με πέτρες και βόμβες Μολότοφ, οπότε γίνεται αναπόφευκτη η χρήση βίας.

Πως εξελίχθηκαν τα επεισόδια

Από νωρίς το βράδυ ο χώρος έξω από το ΑΠΘ είχε πάρει εικόνα συγκρούσεων με την αστυνομία να προχωρά σε πέντε προσαγωγές, από τις οποίες η μία μετατράπηκε σε σύλληψη και τον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει πως απέτρεψε την εισβολή της αστυνομίας και την εκκένωση της κατάληψης του πανεπιστημίου.

Οπως ανακοινώθηκε, συνελήφθη ένας 23χρονος για απείθεια και παράβαση του νόμου περί όπλων, και στους προσαχθέντες βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παράβαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται περιμετρικά του Ιδρύματος ενώ η πρυτανεία του ΑΠΘ τελεί εδώ και μέρες υπό κατάληψη.Μια διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησε να ανακόψει πολυπληθή ομάδα ατόμων να εισέλθει στους χώρους του Ιδρύματος, ενώ οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες από νεαρούς που πρόλαβαν να μπουν στους χώρους του ΑΠΘ.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και κρότους λάμψης. O κυριότερος όγκος των ατόμων εμποδίστηκε από τους άνδρες των ΜΑΤ και επέστρεψε στο Εργατικό Κέντρο, το οποίο τελεί επίσης υπό κατάληψη.

Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τους δρόμους περιμετρικά του ΑΠΘ. Πρώτες αποχώρησαν οι κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονταν επί της οδού Εθνικής Αμύνης, ενώ λίγο αργότερα έφυγαν και οι διμοιρίες που είχαν εγκατασταθεί επί της οδού Εγνατία, στο ύψος της Πρυτανείας και της αίθουσας τελετών. Εντός των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ παρέμεναν φοιτητές, δικηγόροι, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι πολίτες πληρώνουν για σπουδές, όχι για επαναστατικές ασκήσεις

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για τα όσα γίνονται εντός του ΑΠΘ και την κατάληψη που συνεχίζεται για 15η ημέρα, είπε ότι όσοι παρεμποδίζουν την λειτουργία του δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα.

«Οι πολίτες πληρώνουν για σπουδές κι όχι επαναστατικές ασκήσεις», επεσήμανε.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΘ

Στον χώρο του Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτρέψουν την εκκένωση του ΑΠΘ, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κώστα Αμπατζά.

Επίσης παρόντες ήταν πανεπιστημιακοί καθηγητές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά. Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.

Νοτοπούλου: Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μυλόπουλος: «Εμπρηστής είναι ο νόμος»

Έξω από τον χώρο της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες» για το Πανεπιστήμιο.
«Είμαστε εδώ μια ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσπαθώντας μέχρι την τελευταία στιγμή, μήπως και κυριαρχήσει η λογική, η σύνεση και ο διάλογος. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος διαλόγου, είναι ένας χώρος ορθού λόγου, είναι ένας χώρος που παράγεται και μεταδίδεται η επιστήμη, επομένως η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες με την έννοια του Πανεπιστημίου. Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταία στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μόνιμη αστυνομική δύναμη εγκατεστημένη μέσα στα πανεπιστήμια. Και πριν από αυτό, τα πανεπιστήμια ήταν »νεκρά». Με το lockdown και την τηλεκπαίδευση από το σπίτι στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε άνθρωπος, δεν υπήρχε ψυχή. Και κατάφεραν με τον νόμο αυτόν να αναστατώσουν το πανεπιστήμιο και να ζωντανέψουν ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο δεν ξέραμε ότι υπήρχε καν. Ο εμπρηστής είναι ο νόμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνούν σε αυτό. Άρα τα αιτήματα των φοιτητών είναι αποδεκτά από όλους»

Ο Πολάκης πανηγυρίζει στο facebook

Τα όσα σημειώθηκαν στο ΑΠΘ δεν άφησε ασχολίαστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook πανηγύριζε γράφοντας πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψαν τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του πανεπιστημίου.

Πανηγυρισμοί και από τον τέως υπουργό Νίκο Ξυδάκη: «Απετράπη η νυκτερινή αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ. Προς το παρόν. Ασπίδα φοιτητών και καθηγητών. Χρυσοχοίδη παραιτήσου», έγραψε, σε ανάρτησή του.

«Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του ΑΠΘ», ζήτησε με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

«Η περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας, που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους, είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα», επισημαίνει.

Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι «επενδύει στην καταστολή και την τρομοκρατία για να φιμώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα».

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

ΕΣΜΦΥΔ: Ούτε σπιθαμή πανεπιστημιακού χώρου στις δυνάμεις καταστολής!

Με ανακοίνωση της ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων τάχθηκε υπέρ της κατάληψης.

Η επίσκεψη του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη μας επεφύλασσε μία έκπληξη. Ο υπουργός ήρθε για να προετοιμάσει την εισβολή στο πανεπιστήμιο.

Από τις 21:00 κλούβες της αστυνομίας σε ένδειξη παντελούς εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας περικύκλωσαν το ΑΠΘ με στόχο να διαλύσουν βίαια την κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων στο κτήριο της Πρυτανείας.
Τα αντανακλαστικά του κινήματος υπήρξαν άμεσα και μετά από διαπραγματεύσεις, στις 22:30 οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Κατά την προσφιλή τακτική τους, ωστόσο, προχώρησαν σε πέντε “τυφλές” προσαγωγές πέριξ του πανεπιστημίου.

Η αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής είναι νίκη της Πανεπιστημιακής κοινότητας! Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν εκφοβίζονται όσο και αν η κυβέρνηση και η αστυνομία σπέρνουν τον τρόμο.

Ως Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των αιτημάτων της κατάληψης πρυτανείας – που είναι και δικά μας αιτήματα.

Άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!

Η Σύγκλητος να πάρει καθαρή απόφαση καταδίκης του αντιδραστικού νόμου!
Καμία σκέψη για αστυνομία στα πανεπιστήμια, καμιά σκέψη για πειθαρχικά και face control!
Άμεση παραίτηση του πρωταίτιου της εισβολής Πρύτανη Παπαϊωάννου!
Το πανεπιστήμιο ανήκει στις φοιτήτριες, τους φοιτητές, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Δεν τρομοκρατούμαστε—Δεν υποχωρούμε!”

Με πέτρες κατά του Α.Τ. Πυλαίας

Ομάδα περίπου τριάντα ατόμων βρέθηκε το απόγευμα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας-Χορτιάτη, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα εναντίον της αστυνομίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πέταξαν και πέτρα εναντίον του τμήματος, πριν σκορπιστούν και χαθούν στην γύρω περιοχή. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε τραυματισμοί.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις και πραγματοποιούν ελέγχους