Επίσκεψη στο δήμο Θέρμης πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου ο πρωθυπουργός.

Τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε στην είσοδο του δημαρχείου ο δήμαρχος Θέρμης  κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μαζί με τους αντιδημάρχους (κ.κ. Τσολάκη Αποστόλου, Γαντά, Σαμαρά, Κουγιουμτζίδη, Γκιζάρη, Μουστάκα, Μωραΐτη), τη γενική γραμματέα του δήμου κ. Εύη Λάππα, δημοτικούς συμβούλους κ.ά.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπαδόπουλος είχε την ευκαιρία να του παρουσιάσει ορισμένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο δήμος Θέρμης, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και ένα, δύο, σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.
Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την επίσκεψή του στο δήμο Θέρμης λέγοντας πως «πολλοί πρωθυπουργοί πέρασαν από τη Θέρμη, γιατί είναι κομβικό σημείο, αλλά είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που ήρθε στο δημαρχείο μας και συζήτησε μαζί μας για την ανάπτυξη και την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στον τόπο μας. Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε επιτυχία στο έργο σας, για το καλό της πατρίδας μας».

Να συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά που κάνει

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθώ σήμερα τη Θέρμη και χάρηκα όταν έμαθα πως είμαι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που δεν βλέπει τη Θέρμη μόνο ως ένα πέρασμα, αλλά αφιέρωσε χρόνο για τον δήμαρχο, για να δούμε πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε για να συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά που κάνει και να είμαστε πάντα χρήσιμοι προς όφελος των πολιτών και των δημοτών του όμορφου δήμου σας».
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο δήμαρχος Θέρμης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για ορισμένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο δήμος και ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να προχωρήσει η λύση τους.

Τι ζήτησε ο Δήμαρχος από τον πρωθυπουργό

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα τέσσερα θέματα:
1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος οι υπηρεσίες του δήμου Θέρμης στεγάζονται σήμερα σε τρία κτίρια, με το δημαρχείο, εμβαδού περίπου 500 τ.μ. να έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1990. Τόνισε πως ο δήμος έχει ολοκληρωμένες μελέτες και έχει εκδοθεί άδεια δόμησης για το νέο δημαρχείο στο οποίο προβλέπεται ειδική διαμόρφωση στεγασμένων και υπαίθριων χώρων, οι οποίοι θα αποδοθούν στην έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από ανασκαφές, που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή του δήμου Θέρμης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €25.000.000,00.
2. ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑ. Ο ποταμός Ανθεμούντας ο οποίος πηγάζει από τον ορεινό όγκο του νομού Χαλκιδικής και διερχόμενος από περιοχές του δήμου Θέρμης, καταλήγει στον Θερμαϊκό κόλπο, δίνει κατά καιρούς πλημμυρικά φαινόμενα έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις. Η ευθύνη λειτουργίας και διαχείρισης του ποταμού ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο ο δήμος Θέρμης, πολύ συχνά, με ίδια μέσα και ίδιους πόρους συμβάλλει στην καλή λειτουργία του. Είναι αναγκαίο να γίνουν έργα διευθέτησης του ποταμού Ανθεμούντα και ρεμάτων της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου που υφίσταται σε περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε €25.000.000,00. Είναι απαραίτητη η άμεση προώθηση των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών και η εκτέλεση των έργων κατά προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη και το θέμα του πλημμυρικού κινδύνου για τον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία».
3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΡΙΛΟΦΟΥ – ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ. Στις 21 Μαΐου 2020 σημειώθηκαν στην περιοχή του δήμου Θέρμης έντονες βροχοπτώσεις, προκαλώντας σημαντικές ζημίες. Μεταξύ άλλων, από τη θεομηνία προκλήθηκε κατολίσθηση στο δρόμο που συνδέει τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς του δήμου Θέρμης (μετά την έδρα του δήμου), τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι, με συνολικό πληθυσμό περισσότερους από 15.000 κατοίκους.
Το σύνολο των μελετών και έργων για την αποκατάσταση των καταστροφών από τη θεομηνία της 21ης Μαΐου 2020 στη ΜΕ Θεσσαλονίκης έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2020, με συνολικό προϋπολογισμό €2.666.000,00. Από το σύνολο των μελετών και έργων έχει απομείνει να κατασκευαστεί το έργο της γέφυρας, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται περίπου σε €3.900.000,00. Η κατασκευή του έργου απαιτεί αύξηση του ποσού της χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά περίπου €1.600.000, και ζητείται η παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διάθεσή του.
4. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ. Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην εξέλιξη των δημοσίων συμβάσεων έργων και προμηθειών, σε όλους τους δήμους, αλλά και στις υπόλοιπες αναθέτουσες Αρχές, εξαιτίας της αύξησης του κόστους των υλικών και των εργασιών.
Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις προμηθειών, ήδη οι ανάδοχοι υποβάλλουν αιτήματα για τροποποίηση των συμβάσεων με αύξηση του προϋπολογισμού και καθυστερούν τις παραδόσεις των αγαθών. Ενδεικτικά, στον δήμο Θέρμης τους τελευταίους δύο μήνες έχουν υποβληθεί πέντε αιτήματα αναδόχων προμηθειών (λαμπτήρες φωτισμού, τρόφιμα, φωτοαντιγραφικό χαρτί, είδη καθαριότητας), για τροποποίηση των συμβάσεων με αύξηση των ποσών.
Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις έργων, που χρηματοδοτούνται από εθνικά προγράμματα ή ίδιους πόρους των δήμων, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία τροποποίηση των συμβάσεων για αύξηση του κόστους των υλικών. Τέλος, προβλήματα υπάρχουν και με τις συμβάσεις των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Αν δεν εξευρεθούν κονδύλια για την ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη έργων, είναι αδύνατη η χρηματοδότησή τους από φορείς όπως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν ποτέ, και τότε οι φορείς θα πρέπει να επιστρέψουν τις χρηματοδοτήσεις. Είναι, συνεπώς, αναγκαίο, αφενός να θεσμοθετηθούν τρόποι για την τροποποίηση των συμβάσεων λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών, και, αφετέρου, να εξευρεθούν χρήματα για την κάλυψη των αυξήσεων των εν εξελίξει έργων, ώστε να ολοκληρωθούν ομαλά.

Δεσμεύτηκε για  την διευθέτηση του ποταμού Ανθεμούντα 

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τα θέματα τα οποία έθεσε ο δήμαρχος Θέρμης.
Ειδικότερα για το ζήτημα της διευθέτησης του ποταμού Ανθεμούντα είπε πως θα δώσει εντολή ώστε να δημοπρατηθούν άμεσα οι μελέτες.
Για τα υπόλοιπα θέματα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρξει στενή συνεργασία των στελεχών του δήμου με το γραφείο του και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσει άμεσα η επίλυση τους.