«Οι παρενέργειες» (1) του κορονοϊού» ο ψηφιακός εγγραμματισμός και 5.000 θέσεις εργασίας!

«Κι εσύ, πώς τα πας;» τη ρώτησε ψάχνοντας να βρει έναν τρόπο να κλείσει ευγενικά τη συζήτηση.

«Οι γιατροί εδώ μου λένε πως πήγαν όλα καλά κι ας έχω απίστευτη καταρροή. Με είχαν προειδοποιήσει από την αρχή πως θα υπάρξουν κάποια συμπτώματα γρίπης, ως αναμενόμενες αντιδράσεις του οργανισμού στο φάρμακο, αλλά θα εξαλειφθούν  σταδιακά και μετά θα είμαι καλύτερα από ποτέ! Εσένα είναι η πρώτη σου συνεδρία εδώ;» τη ρώτησε , αφού έβγαλε ακόμη ένα χαρτομάντιλο  από την τσάντα της.

«Ναι, η πρώτη. Ακόμη , όμως, δεν ξέρω τι θα κάνω».

«Τι εννοείς , τι θα κάνεις;»

«Αν , όντως θα πάρω μέρος στις δοκιμές», απάντησε ανασηκώνοντας τους ώμους της.

  Η Μαίρη Παπαγεωργίου που κάνει το Διδακτορικό της στη Μεγάλη Βρετανία, και η Αγγελική Αλβανού που εργάζεται στη Γλασκώβη, γνωρίζονται εδώ και χρόνια. Είναι οι συγγραφείς του βιβλίου «Παρενέργειες» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και όπως λένε αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας στη διάρκεια της οποίας θα καταδυθούμε στα άδυτα των φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και των πειραμάτων που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η επικαιρότητα «ακουμπά» σε θέματα που αφορούν τη διεθνή αγορά φαρμάκου, αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας που εξαπλώνονται ταχύτερα από τα κρούσματα του κοροναϊού και κάνουν λόγο για έναν εργαστηριακό ιο που ξέφυγε από τους επιστήμονες και έγινε ανεξέλεγκτος…

«Θέλαμε έτσι να ασχοληθούμε με ένα θέμα που δεν θα ήταν χιλιοειπωμένο στην Ελλάδα (την εποχή που ξεκινήσαμε τις Παρενέργειες ήταν πολύ στη μόδα τα μυθιστορήματα με βρικόλακες κτλ.). Φυσικά όσο χτίζαμε την ιστορία πέρα από κάποιους όρους ή διαδικασίες που γνωρίζαμε από πρώτο χέρι πως πραγματοποιούνταν στη Μεγ. Βρετανία προχωρήσαμε σε σχετική αναζήτηση στο Internet ή σεβιβλιοθήκες για ποιο εξιδεικευμένους όρους καθώς λάβαμε και κάποιες πρακτικές πληροφορίες από ιατρούς. Πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις καινούργιες γνώσεις που έχουμε πλέον αποκτήσει λόγω των σπουδών μας για το δεύτερο μέρος της ιστορίας που θα συνεχίσει να ανακαλύπτει περαιτέρω τη δράση φαρμακευτικών εταιρειών και τη διεξαγωγή ιατρικών πειραμάτων», λέγανε σε συνέντευξή τους, πριν από μερικούς μήνες.

Ευκαιρίες μέσα στην κρίση μιας πανδημίας

«Υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης 5000 αποφοίτων σχολών που έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο της πληροφορικής, σε ετήσια βάση», λέει ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (2)  , Θεόφιλος Μυλωνάς, τονίζοντας πως αυτή η δραματική γενικά περίοδος που διανύουμε είναι μια λαμπρή ευκαιρία για να αποκτήσουμε short skills , να εκπαιδευτούμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εργασία, επικοινωνία. Μια δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα να επικοινωνούν ,να αυτοεξυπηρετούνται , να πληρώνουν λογαριασμούς , να κάνουν ψώνια από το σπίτι, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας Θεόφιλος Μυλωνάς.

Ο κορωναϊός ωφελεί σοβαρά το παγκόσμιο κλίμα.

Το τοπίο αλλάζει διαρκώς. Καταρρέει η οικονομία. Όχι ακριβώς…Στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται προσλήψεις. Γραφεία Ταξιδίων, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δέχονται βροχή ακυρώσεων. Εταιρείες λογισμικού και στην Ελλάδα , μέσω του outsourcing  κλείνουν συμβόλαια για τις μεγάλες παγκόσμιες αγορές. Συνέδρια, ημερίδες , εκδηλώσεις ακυρώνονται, την ώρα που προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο το «τήλε» : Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εικονικές επισκέψεις σε μουσεία, virtual reality και Netflix και γενικώς  ένα νέου τύπου cocooning(3) αν το θυμάστε από τη δεκαετία του 80 που επανέρχεται  και για κάποιους ερμηνεύεται ως σύγχρονος απομονωτισμός κι ανάλογα   από ποια μεριά το βλέπεις  ή πόσο πολιτικοποιημένος είσαι κρύβει και κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο ίσως…

Το τελευταίο διάστημα  οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  μειώθηκαν έως και 25% στην Κίνα, στον μεγαλύτερο ρυπαντή του κόσμου, εξαιτίας του κορωναϊού και του περιορισμού των μετακινήσεων που προκάλεσε.   Το ξέσπασμα της πανδημίας που κόστισε τη ζωή 4000 ανθρώπων παγκόσμια, και μόλυνε περισσότερους από 116.000 μέχρι τώρα, έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στον πλανήτη μας
«Οποιαδήποτε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας με δεδομένες τις υπέρογκες απαιτήσεις ενέργειας βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτή είναι η μηδενική λύση που συνήθως δεν την θέλουμε, έτσι δεν είναι;» αναρωτιέται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και επικεφαλής του Εργαστηρίου EnveLab(4) , Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

(1)https://www.pigi.gr/?product=parenergeies

(2) http://www.sepve.org/web/guest/home

(3) https://en.wikipedia.org/wiki/Cocooning_(behaviour)

(4) https://www.enve-lab.eu/ Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, έχουν αναπτύξει μια σειρά καινοτόμων εφαρμογών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.