Θέματα του επιχειρηματικού και τουριστικού κόσμου απασχόλησε η κοινή συνεδρίαση μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών, Τουρισμού και Ναυτιλίας και της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με τον Ευρωβουλευτή και επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι προοπτικές των κλάδων αυτών συνδέονται άμεσα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συνεπώς η προώθηση προτάσεων από τον κ. Μεϊμαράκη έχει βαρύνουσα σημασία για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Στην έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος των φορέων κ. Ιωάννης Μανδρίνος καλωσόρισε όλα τα μέλη και με ιδιαίτερες τιμές ευχαρίστησε τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την τιμητική του παρουσία.

Στην εισήγηση του αναφέρθηκε στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ως χώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στον επιχειρηματικό κόσμο και ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να τους παρουσιάσει την εξέλιξη του εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί όλους τους επιχειρηματίες – επαγγελματίες.

 

Ο πρόεδρος και εκπρόσωπος των φορέων κ. Ι. Μανδρίνος

Μίλησε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ταμείο ανάκαμψης όπως και για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας.

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που δέχτηκε από τα μέλη και δεσμεύτηκε να τα προωθήσει τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε εθνικό.

Στη διάρκεια του λόγου του, αναφέρθηκε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για την εξέλιξη του εμβολιασμού και τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας εκ των στόχων είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία στον κλάδο του τουρισμού.

Αναφέρθηκε στις σκέψεις της ΕΕ για κοινό στρατό σε περίπτωση απειλής από κράτη μη μέλη της Ένωσης, τονίζοντας φυσικά πως η συγκεκριμένη συζήτηση έχει ακόμη μέλλον. Έκανε αναφορά στη δημιουργία τραπεζών που θα απορροφούν τα κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα να υπάρξει μία σταθεροποίηση στο τραπεζικό σύστημα και να μην επηρεάζεται – Μία ενέργεια που θα λειτουργήσει σε όλη την ΕΕ.

Στο κλείσιμο του λόγου μίλησε για τα ΕλληνοΤουρκικά ζητήματα, που δυσκολεύουν κάποιες διαδικασίες.

Ο ρόλος φορέων – πανεπιστημίων – πολιτείας

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Κοσμήτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Μέλος της ΟΚΕ Ευρώπης κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο οποίος μίλησε για τη συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ελλάδος και μετέφερε προς τον κ. Μεϊμαράκη περισσότερες λεπτομέρειες και το ρόλο που πρέπει να έχουν οι φορείς με τα πανεπιστήμια και την πολιτεία.

Εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας μίλησε και η Καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κα. Στέλλα Κωστοπούλου, η οποία αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό.

Την συνεδρίαση ενίσχυσε με την παρουσία της η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού, κα. Περσεφόνη Τρίχα.

Επίσης παραβρέθηκαν ο κ. Νικόλαος Ζούρος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών Σκαφών Ελλαδος, που πρόσφατα έγινε μελος της Ομοσπονδίας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος κ. Παν. Καρδαράς.

Ευχαριστίες για την εποικοδομητική συζήτηση

Κατά τη λήξη της συνεδρίασης ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε τη σημαντική συμβολή των φορέων σε αυτές τις δύσκολες εποχές και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Μανδρίνο, για την εξαιρετική οργάνωση και την εποικοδομητική συζήτηση που αναπτύχθηκε με όλα τα μέλη.

Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μανδρίνος ευχαρίστησε τον κ. Μεϊμαράκη για την παρουσία, όπως και όλα τα μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και την εμπλούτισαν με τις τοποθετήσεις τους, τα αιτήματα τους, τις σκέψεις τους και τους κοινούς προβληματισμούς.

Να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη διαδικτυακή συνεδρίαση με πρωτοβουλία του κ. Μανδρίνου. Είχε προηγηθεί μια εξίσου σημαντική συζήτηση για τα θέματα των κλάδων του επιχειρηματικού κόσμου με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.