Με μια φωνή οι Χαλκιδικιώτες – μέλη του ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ διατράνωσαν την αξίωσή τους να πάρει μια ισότιμη θέση στην επίσημη ελληνική ιστορία η επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821. Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση ταινίας – ντοκουμέντου στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Παρούσα και η δισεγγονή του καπετάν Χάψα.-

Με αδιάσειστα ντοκουμέντα και με αναλυτικό ιστορικό υλικό, που αποδεικνύει όχι μόνο το μέγεθος του αγώνα και της θυσίας των Χαλκιδικιωτών στην επανάσταση του 1821, αλλά και την σημασία της εξέγερσης αυτής για την έκβαση του εθνικού σκοπού της απελευθέρωσης του ελληνισμού από τον τουρκικό ζυγό, παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης η ταινία με τίτλο “Η Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821”.

Ήταν η επίσημη πρώτη προβολή της ταινίας- DVD, την οποία εμπνεύσθηκε και δημιούργησε σε συνεργασία με επαγγελματία σκηνοθέτη ο Χαλκιδικιώτης – μέλος του Παγχαλκιδικού συλλόγου, αντιστράτηγος ε.α. Στυλιανός Κυρίμης από τον Άγιο Μάμα.

 

Βουλευτές της Χαλκιδικής και εκπρόσωποι των αρχών στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (ΥΜΑ-Θ) Θεόδωρου Καράογλου, βουλευτών του νομού Χαλκιδικής, εκπροσώπων του κλήρου, των ενόπλων δυνάμεων και φορέων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου ο κόσμος χειροκρότησε τον δημιουργό και τους ομιλητές, που όχι μόνο ανέδειξαν τα γεγονότα της Επανάστασης του΄21 στη Χαλκιδική, αλλά επισήμαναν και τους λόγους για τους οποίους μέχρι τώρα ο αγώνας αυτός δεν έχει βρει δικαίωση στις σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Επιπλέον διατράνωσαν την απόφασή τους να γίνουν τώρα οι κατάλληλες ενέργειες με την ευκαιρία του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ΄21, ώστε να λάβουν μια περίοπτη θέση στην ιστορία τα δραματικά γεγονότα της Χαλκιδικής, όπως είναι η εξέγερση του Πολυγύρου, η μάχη των Βασιλικών, το ολοκαύτωμα – χαλασμός της Κασσάνδρας, η σφαγή στην Ιερισσό και άλλα.

Την ταινία παρουσίασαν με σχολιασμούς και ανάδειξη επιμέρους πτυχών οι ομιλητές: Μιχαήλ Καρτσιώτης, πρώην εκπαιδευτικός,  επίτιμος Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, Σταύρος Αυγολούπης καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ, Ιωάννα  Αρβανίτη και Μιχαήλ Γεωργιάδης  συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και τις εκφωνήσεις (σπικάζ) στην ταινία είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο Θ. Καράογλου ενώ απευθύνει χαιρετισμό και δίπλα οι Γ. Παπαδόπουλος συντονιστής, Ι. Κοροδήμος σκηνοθέτης Στ. Κυρίμης δημιουργός της ταινίας και Μιχ. Καρτσιώτης επίτιμος πρόεδρος του Παγχααλκιδικού συλλόγου.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Γιάννης Κοτσάνης, που αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής για την ανάδειξη των γεγονότων της επανάστασης μέσα από την ταινία, αλλά και για το τι θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα, καθώς τα μηνύματα από το ιστορικό αυτό υλικό θα μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές και θα βρουν μια θέση στις ψυχές όλων.

Μιχ. Καρτσιώτης: Πολύτιμη η ταινία

Ο επίτιμος πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Μιχάλης Καρτσιώτης χαρακτήρισε πολύτιμη την ταινία και ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχει βρει την θέση που της αξίζει στην ιστορία η Επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821, λέγοντας ότι έχει μείνει σχεδόν άγνωστος ο αγώνας του Καπετάν Χάψα, του Εμμαλουήλ Παπά και πολλών άλλων παλικαριών. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια προσωπική του μαρτυρία από το 1954, λέγοντας: “Τότε είχε έρθει στον Πολύγυρο ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ενώ εγώ ήμουν 18 χρονών. Τον ρωτήσαμε για την ιστορία της Χαλκιδικής και γενικότερα της Μακεδονίας και μας απάντησε: ” Οι Έλληνες του βορρά γνωρίζουν την ιστορία του νότου, ενώ οι Έλληνες του νότου δεν γνωρίζουν την ιστορία του βορρά…”

Επίσης ο κ. Καρτσιώτης αποκάλυψε ότι πρώτη φορά έγραψε το 1930 με παράθεση αναλυτικών στοιχείων για την ιστορία της Χαλκιδικής ο πρώτος πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Γεώργιος Παπανικολάου. Τέλος ο κ. Καρτσιώτης επισήμανε ότι ο ελληνισμός είναι ενιαίος και η ιστορία του πρέπει να γράφεται ισότιμα.

Στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής της αστρονομίας στο ΑΠΘ Σταύρος Αυγολούπης, που αιτιολόγησε την σπουδαιότητας της ταινίας, λέγοντας : “Δικαιούμαστε να ξεκινήσουμε πρώτοι τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, διότι εδώ γράφτηκε ένα άλλο ΄21 εξίσου σημαντικό και ισότιμο.”

Ο κ. Αυγολούπης σημείωσε επίσης ότι τα γεγονότα της Χαλκιδικής συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα του ελληνισμού για την απελευθέρωση, καθώς δόθηκε αρκετός χρόνος στους οπλαρχηγούς της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση  των τουρκικών στρατευμάτων, ένα μέρος των οποίων προσπαθούσε επί έξι μήνες να καταπνίξει την επανάσταση  στη Χαλκιδική.

Η κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου από κόσμο, που παρακολούθησε την ταινία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για την σημασία της ταινίας και την διάσταση της συμβολής της στην εκπαίδευση ως συμπληρωματικό ιστορικό υλικό στα σχολεία μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Ιωάννα  Αρβανίτη και Μιχαήλ Γεωργιάδης, που τόνισαν ότι η γνώση ενισχύεται με την εμπλοκή του συναισθήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επίσης έδωσε ορισμένα στοιχεία για την παραγωγή της ταινίας ο σκηνοθέτης του Πολεμικού Μουσείου Ιωάννης Κοροδήμος.

Ο δημιουργός της ταινίας αντιστράτηγος ε.α. Στυλιανός Κυρίμης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και πρότεινε στους παριστάμενους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης να καθιερωθεί η 17η Μαϊου ως  ημέρα αργίας  και εθνική γιορτή στη Χαλκιδική με εκδηλώσεις στα σχολεία και στους πολιτιστικούς φορείς, ώστε να τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης του Πολυγύρου και να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της Επανάστασης.

Οι χαιρετισμοί επισήμων

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμούς:

  • Ο υφυπουργόςΕσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, που είναι μέλος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Συνεχάρη τους οργανωτές της εκδήλωσης και τους δημιουργούς της ταινίας, μίλησε για την επιτροπή, που έχει αναλάβει τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια και τόνισε ότι η Επανάσταση της Χαλκιδικής είχε σημαντική συμβολή στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα και αξίζει να τιμώνται οι ήρωες των μαχών, που έχυσαν ποταμούς αίματος.
  • Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, αναφέρθηκε στη σημασία των ταινιών τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), και στην αλήθεια, που μεταφέρουν στον κόσμο, ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο συναίσθημα.Όπως είπε, η ίδια έχει σκηνοθετήσει 56 ταινίες – ντοκιμαντέρ και πρότεινε να δοθεί η συγκεκριμένη ταινία στα σχολεία για να διδάσκεται το υλικό της στα παιδιά.
  • Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς, που συνεχάρη την διοίκηση του Παγχαλκιδικού Συλλόγου για την συμβολή του στη γνώση της ιστορίας.
  • Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, που είπε ότι με την συγκεκριμένη ταινία αποκαθίσταται η αλήθεια και συμπληρώνεται ένα ιστορικό κενό. Επίσης τόνισε ότι με τέτοιες ενέργειες προστίθεται ένα σημαντικό λιθαράκι στο οικοδόμημα της ελληνικής ιστορίας.
  • Τέλος ευχαρίστησε τη διοίκηση του Παγχαλκιδικού Συλλόγου και τους προσκεκλημένους ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Μουσείου, που συνεχάρη ιδιαίτερα τον εμπνευστή και δημιουργό της ταινίας.

Ιδιαίτερο χειροκρότημα απέσπασε η δισεγγονή του καπετάν Στάμου Χάψα, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση.