Με το προηγούμενο lockdown του Μαρτίου οι πολίτες ναι μεν είχαν μεγάλη δυσκολία στις μετακινήσεις, αλλά τελικά όλοι κατάφερναν να βγαίνουν από τα σπίτια, είτε με βεβαιώσεις για ψώνια, είτε για άθληση, είτε με τα αντίστοιχα απλά μηνύματα και τους γνωστούς κωδικούς.

Σχεδόν όλοι έβγαιναν και μάλιστα χωρίς μάσκα, κάνοντας βόλτες στα πάρκα και στις πλατείες. Έπαιρναν έναν καφέ από το take away της γειτονιάς και πήγαιναν στα παγκάκια να τον πιούν. Απλώς άλλαζε ο χώρος. Αντί για την καφετέρια πήγαιναν στο πάρκο ή στα πεζουλάκια της πλατείας. Η μάσκα δεν ήτα απαραίτητη έξω.

Τώρα τα πράγματα έχουν  αλλάξει. Με το lockdown, που επιβληθηκε από σήμερα στις 6.00 π.μ. ναι μεν κυκλοφορούμε χωρίς βεβαιώσεις και μηνύματα, αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε πουθενά. Παίρνεις καφέ από το take awway αλλά δεν έχεις που και πως να τον πιείς. Δεν λέμε να τον απολαύσεις, αλλά να κάτσεις κάπου σαν άνθρωπος. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε πάρκα και πλατείες. Αλλά είναι υποχρεωτική και η μάσκα. Ακόμη και να βρεις ένα παγκάκι μπορεί να περάσει ο αστυνομικός και να σου επιβάλλει πρόστιμο για την μάσκα.

Εδώ μια κυρία την έβγαλε για να φάει μια τυρόπιτα  και την έγραψε ο αστυνομικός. Εκεί, που πρέπει να επεμβαίνουν δεν τους βλέπουμε, αλλά εξαντλούν την αυστηρότητά τους, όπου βρουν κάποιο αφελές θύμα.

Αυτές οι εικόνες ανθρώπων, που ναι μεν κυκλοφορούν, αλλά δεν έχουν που να καθίσουν επικρατούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Μάσκες παντού, σε φούρνους, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, αλλά και στους δρόμους με συνταξιούχους να στέκονται σε τσιμεντένια παρτέρια και σε σκαλιά πολυκατοικιών. “Ναι, αυτό είναι μεγαλύτερο κακό”, μας έλεγε ένας από τους μασκοφόρους της οδού Εθνικής Αντίστασης. “Να μην μπορείς να πιεις έναν καφέ σαν άνθρωπος…”

Τεστ στα σταντ της Περιφέρειας και του Δήμου

Πολλοί είναι και αυτοί, που μετά τα χθεσινά τεστ στην παραλία, κοντά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδου, σήμερα κατευθύνονται στα σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να υποβληθούν στη διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε ότι χθες έγιναν 3.100 τεστ, από τα οποία βρέθηκαν θετικά τα 210.

Tο εξεταστήριο για κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, που λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, όσο και τα άλλα δύο στον κεντρικό Δήμο θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με περισσότερο κόσμο και με μεγαλύτερο ωράριο, ώστε να γίνονται περισσότερες εξετάσεις με ραντεβού που κλείνονται μέσω των δημοσίων νοσοκομείων.