Ένταση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της πορείας του Thessaloniki Pride, στο οποίο συμμετείχαν γνωστά πρόσωπα από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς και από τον χώρο της αυτοδιοίκησης. 

Συγκεκριμένα, μόλις οι πρώτοι από τους χιλιάδες συμμετέχοντες στην “Παρέλαση Υπερηφάνειας”, έφτασαν στο ύψος του Λευκού Πύργου, τότε ομάδα ανηλίκων, αποτελούμενη από περίπου 25 άτομα, τους επιτέθηκε πετώντας μπουκάλια και κουτάκια αναψυκτικών, ενώ δεν έλειψαν οι σπρωξιες και οι ύβρεις.

Οι νεαροί ήταν αντίθετοι στην “Παρέλαση υπερηφάνειας”, που οργανώνεται από την ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, θεωρώντας πρόκληση την επίδειξη των σεξουαλικών προτιμήσεων στους δρόμους της πόλης. Πολίτες εξέφρασαν έκπληξη για την αντίδραση αυτή μιας ομάδας της νεολαίας, θεωρώντας ότι και τα παιδιά αυτά είχαν δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Έλεγαν επίσης ότι το “Φεστιβάλ Υπερηφάνειας” των ΛΑΟΤΚΙ + ναι μεν δεν κάνει κακό στην πόλη, αλλά είναι υπερβολή το να τρέχουν διάφοροι παράγοντες της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης να βγουν φωτογραφίες και να κάνουν δηλώσεις, έχοντας στο μυαλό τους την συλλογή ψήφων.

Οι αντιδράσεις των νεαρών θα μπορούσαν να πάρουν έκταση, καθώς άρπαξαν τα χαρακτηριστικά σημαιάκια του Pride από κάποιους συμμετέχοντες της παρέλασης και στη συνέχεια  έβαλαν φωτιά μπροστά τους φωνάζοντας συνθήματα.

Με την παρέμβαση της ΕΛΑΣ, τα άτομα μετά από λίγη ώρα οπισθοχώρησαν και τα πνεύματα ηρέμησαν. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη συνέχεια σε ελέγχους ατόμων. Χαρακτηριστική περίπτωση, ότι ανήλικος 14 ετών που φέρεται να συμμετείχε στα επεισόδια, μόλις τον εντόπισε η αστυνομία και λίγο πριν την προσαγωγή του, έβαλε τα κλάματα.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, χιλιάδες άνθρωποι, με πανό, πλακάτ με μηνύματα, σφυρίχτρες, πολύ χορό και τραγούδι, συμμετείχαν στην πορεία του Thessaloniki Pride, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις και υπέρ της «Άνευ όρων» ισότητας.

Νωρίτερα έγιναν χαιρετισμοί στην εξέδρα που έχει στηθεί στον Λευκό Πύργο και μετά το τέλος της πορείας αναμένεται να ακολουθήσει συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες.

Το φετινό επετειακό Pride ήταν αφιερωμένο στην εκπαίδευση με κεντρικό σύνθημα «Μάθημα αποδοχής». Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «μεσούντος του Ιουνίου, του μήνα ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας, το Thessaloniki Pride καλεί για άλλη μια χρονιά όλη την πόλη και τους επισκέπτες της να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή αγάπης και συμπερίληψης».

Κων. Ζέρβας: «Η ζωή και η κοινωνία χρειάζονται καθημερινά μαθήματα αποδοχής αλλά και αποδείξεις σεβασμού»

«Η λειτουργία μιας υγιούς κοινωνίας έχει να κάνει με την κατανόηση των άλλων προς εμάς αλλά και με τη δική μας κατανόηση προς τους άλλους. Η ζωή, η κοινωνία καθημερινά χρειάζονται μαθήματα αποδοχής αλλά και αποδείξεις σεβασμού. Οι επιτυχίες, βέβαια, δεν έρχονται με διαρκείς συγκρούσεις και μόνιμες αντιθέσεις, αλλά με συνεννόηση, κατανόηση και σωστές ισορροπίες. Φέτος, γιορτάζουμε το 10ο Pride της Θεσσαλονίκης. Η πόλη που εξέθρεψε κινήματα, καινοτόμες ιδέες και πρωτοπορία φυσικά και δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτόμυαλη και να προχωράει διαρκώς μπροστά».

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε για το 10ο Thessaloniki Pride ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος νωρίτερα το μεσημέρι βρέθηκε στο Pride Fair, που φιλοξενείται στην πλατεία Λευκού Πύργου, μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρο Λεκάκη.

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι «το Pride, παγκοσμίως, είναι μια μορφή έκφρασης της περηφάνιας και της ελευθερίας», σημειώνοντας ότι «με τα χρόνια εξελίχθηκε από μια πορεία σε μια μεγάλη γιορτή με σειρά εκδηλώσεων, που συνεχίζουν να μιλούν για τα δικαιώματα και να υπενθυμίζουν πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε ίσοι δίχως κανένα στοιχείο προκατάληψης, δίωξης ή σχολιασμού».

«Πολλά δικαιώματα στην ιστορία των ανθρώπων κερδήθηκαν, επειδή κάποιοι αγωνίστηκαν για αυτά και δεν άφησαν τη μοίρα να αποφασίσει. Πρέπει διαρκώς να εξελισσόμαστε -αυτό μας κάνει πάντα καλύτερους», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μήνυμα κατά των διακρίσεων και του αποκλεισμού έστειλε κι η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, σημειώνοντας ότι θέλουμε τη Θεσσαλονίκη ανοικτή, συμπεριληπτική κι ελεύθερη.

Η κατάσταση γρήγορα ηρέμησε και πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στα πλαίσια του Thessaloniki Pride.