“Θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία παραχωρούνται τα 20,5 στρέμματα στον Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών”, δήλωσε στη Βεργίνα Τηλεόραση ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν γνώριζαν για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε Τμήμα), που δικαιώνει τον Οργανισμό των αξιωματικών και τους καθιστά ιδιοκτήτες της έκτασης. “Θα πάρουμε την απόφαση στα χέρια μας και θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται να την ανατρέψουμε”, είπε.
Επίσης εξέφρασε έκπληξη για την στάση αυτή του ΣτΕ, που στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της απόδοσης της έκτασης και της ένταξής του στον ευρύτερο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα σπουδαίο υπερτοπικό πάρκο.
Αναφέρθηκε μάλιστα και σε συμφωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο για την παραχώρηση, αφού δεν υπάρχει διαφορετική λύση. Σε άλλη περίπτωση θα απαιτηθούν πολλά εκατομμύρια για αποζημιώσεις των ιδιοκτητών – μελών του Οικοδομικού Οργανισμού των αξιωματικών.
Το θέμα ήρθε στο φως μέσα από ρεπορτάζ του ιστότοπου Mynews.gr και απασχόλησε πολλά μέσα ενημέρωσης, στα οποία κλήθηκε ο δήμαρχος να δώσει απαντήσεις.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πήραν θέση για το θέμα και επιθυμούν να υπάρξει μια συνολική και ενιαία στάση μέσα στις επόμενες μέρες, τονίζοντας ότι “αποτελεί επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί, νομικά και μαζικά, η πρώτη αντίδραση της πόλης απέναντι σε κάθε προσπάθεια,η οποία οδηγεί στη μετατροπή του πολυπόθητου ΠΑΡΚΟΥ ΜΑΣ σε οικόπεδο-φιλέτο”.
KΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σοβαρές και πολύ αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση του πρ.στρατοπέδου Κόδρα!
Τη στιγμή που ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με κυριότερο και κεντρικό εκφραστή το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, συζητά και διαμορφώνει όρους και βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, ως Υπερτοπικού Άλσους – Πάρκου, έρχεται ως ΒΟΜΒΑ η απόφαση 1102/2021 του ΣτΕ, η οποία δικαιώνει τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών» – ΑΟΟΑ και …αποχαρακτηρίζει περισσότερα από 20 στρέμματα μέσα στο πρώην στρατόπεδο!
Δεν είναι η ώρα ν’ αναζητηθούν ευθύνες από την προηγούμενη και την τωρινή Διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς. Άλλωστε οι παραχωρήσεις των επίμαχων Ο.Τ έγιναν στις πιο σκοτεινές περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, αμέσως μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο που έζησε η Πατρίδα μας και μάλιστα σε μια εποχή που η Καλαμαριά δεν είχε αποκτήσει ακόμα Αιρετό Δήμαρχο..!
Τώρα,όμως, είναι η ώρα που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οφείλουμε να αναμετρηθούμε με την ευθύνη του μέλλοντος! Είναι η στιγμή να φανούμε αντάξιοι στην κληρονομιά που μας άφησανοι προηγούμενεςγενιές και έχουμε ηθική υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες.
Μέσα στις επόμενες μέρες αποτελεί επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί, νομικά και μαζικά, η πρώτη αντίδραση της πόλης απέναντι σε κάθε προσπάθεια,η οποία οδηγεί στη μετατροπή του πολυπόθητου ΠΑΡΚΟΥ ΜΑΣ σε οικόπεδο-φιλέτο για χοντρά πορτοφόλια! Η ανάγκη να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο ο τελευταίος μεγάλος πνεύμονας πρασίνου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης γίνεται αντιληπτή ως αυτονόητη υποχρέωση!
Ο λόγος και οι πρωτοβουλίες πρέπει να συντονίσουν το σύνολο των πολιτών, όχι μόνο της Καλαμαριάς, αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης.
Διεκδικούμε το πρώην στρατόπεδο Κόδρα για όλους. Διεκδικούμε το Μεγάλο Πάρκο της Καλαμαριάς, ως χώρο πρασίνου, αναψυχής και ανάσας για ολόκληρη την πόλη!
Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων:
Συνεργασία για την Καλαμαριά, Θεοδόσης Μπακογλίδης
Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, Άρης Τεμεκενίδης
Η Καλαμαριά που μας Αξίζει, Αβραάμ Περσίδης
Καλαμαριά Αλλιώς, Νίκος Γαβριήλ