Πως δολοφονήθηκε τα ξημερώματα ο 44χρονος υπάλληλος σε ψιλικατζίδικο της Τούμπας.- Άλλες δύο ληστείες σε μια νύχτα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.-

Την εικόνα “ανοχύρωτης πόλης”, όπου συμβαίνουν τρεις ληστείες σε μια νύχτα, δολοφονείται ένας άνδρας 44 ετών στην Τούμπα, σημειώνονται αλλεπάλληλες διαρρήξεις και κλοπές, παρατηρούνται εγκληματικές τροχαίες παραβάσεις και σκοτώνονται στην άσφαλτο νέοι άνθρωποι, χωρίς ουδείς συγκινείται να συγκινείται, παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη.

Περίοικοι στην Τούμπα και άλλοι πολίτες τονίζουν ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει αστυνόμευση, πέραν της παρουσίας αστυνομικών σε κλούβες γύρω από τα πανεπιστήμια, την Καμάρα και το Τουρκικό Προξενείο για παρακολούθηση των κινήσεων αντιεξουσιαστών και αναρχικών αντάμα, καθώς και της διέλευσης  μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙΑΣ, που θεώνται συχνά – πυκνά να πίνουν καφεδάκια στην Βασ. Όλγας και στην Κ. Καραμανλή.

Η πόλη δεν αστυνομεύεται με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι πάσης φύσεως και προελεύσεως κακοποιοί και οι εν γένει παραβάτες των νόμων.

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα εκδίδεται και μια αστυνομική ανακοίνωση για την ληστεία μετά φόνου στην Τούμπα, χωρίς να διευκρινίζεται αν το θύμα δέχθηκε σφαίρα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι. Η ανακοίνωση αναφέρει απλώς ότι στον χώρο βρέθηκε ένας κάλυκας από πυροβόλο όπλο. Τόση προχειρότητα…

Κατά τα άλλα οι αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστης της ληστείας στο ψιλικατζίδικο της οδού Γρ. Λαμπράκη της Τούμπας, που διαπράαχθηκε τα ξημερώματα, με θύμα έναν 44χρονο υπάλληλο.

Στο επίκεντρο των ερευνών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά της Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μπαίνουν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας από καταστήματα της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες βασισμένες από το βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο είδε επαγγελματίας της οδού Λαμπράκη κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο δράστης έχει ύψος περίπου 1,70, ήταν μαυροντυμένος, φορούσε γάντια και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο άνθρωπο, οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους υλικό τόσο από την κάμερα του ψιλικατζιδικου όσο και από άλλο σημείο, όπου εμφανίζεται ο δράστης.

Για το φονικό παραγγέλθηκε ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη ώστε να διαπιστωθεί εάν, εκτός από τα χτυπήματα στο κεφάλι από το όπλο, το θύμα φέρει και άλλο τραύμα, όπως πυροβολισμό.

Το χρονικό της ληστείας

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η ληστεία σημειώθηκε στις 3:48 τα ξημερώματα. Ο δράστης έφτασε στον αριθμό 111 της οδού Γρ. Λαμπράκη πεζός. Μπήκε στο κατάστημα έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του. Πρόταξε το πιστόλι του ζητώντας τις εισπράξεις. Ο υπάλληλος αντέδρασε και τότε ο ληστής τον χτύπησε με το όπλο στο πρόσωπο. Αμέσως μετά τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Άρπαξε περίπου 700 ευρώ και τράπηκε σε φυγή πεζός.

Δέκα λεπτά αργότερα πέρασε έξω από το κατάστημα ένας νεαρός. Κοίταξε προς το εσωτερικό του ψιλικατζίδικου και είδε τον υπάλληλο να κείτεται μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ειδοποιήθηκε η Άμεση Δράση. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον 44χρονο και τον μετέφερε σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στις 8:30 το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή αναζήτησαν υλικό από κάμερες ασφαλείας. Το υλικό αυτό θα αποκαλύψει τη διαδρομή που ακολούθησε ο δράστης και με λίγη τύχη μπορεί να δώσει χρήσιμα στοιχεία για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Το ΤΕΖ αξιολόγησε το υλικό που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας του καταστήματος και πλέον δίνει μάχη με το χρόνο για να περάσει χειροπέδες στον αδίστακτο ληστή.

Το τελευταίο 48ωρο σημειώθηκαν ακόμα δύο ένοπλες ληστείες σε ψιλικατζίδικα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να τις διέπραξε το ίδιο άτομο που τα ξημερώματα χτύπησε το ψιλικατζίδικο της οδού Γρ. Λαμπράκη.

 Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Ανακοίνωση για την δολοφονία του 44χρονου υπαλλήλου ψιλικατζίδικου μετά από ληστεία στην Τούμπα εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (06-11-2021), διερχόμενος πολίτης από κατάστημα ψιλικών στην περιοχή της Τούμπας, εντόπισε τραυματισμένο τον 44χρονο ημεδαπό υπάλληλο της επιχείρησης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα την ίδια ημέρα, άγνωστος άντρας, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισήλθε στο προαναφερόμενο κατάστημα, όπου με απειλή όπλου, αφαίρεσε άγνωστο, μέχρι στιγμής, χρηματικό ποσό. Κατά την αντίδραση του παθόντα, ο δράστης του κατάφερε χτυπήματα στο κεφάλι με τη λαβή του όπλου.

Ο 44χρονος άντρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου, αρχικά, διαπιστώθηκαν κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις. Λίγο αργότερα κατέληξε.

Ειδικό συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος εξερευνά τον χώρο του εγκλήματος, στον οποίο εντοπίστηκε κάλυκας πυροβόλου όπλου.

Παραγγέλθηκε ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη νεκροψίας-νεκροτομής.

Διεξάγονται έρευνες και έχουν εκδοθεί γενικές αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη».

Έξαρση εγκληματικότητας στην περιοχή

Όσοι γνώριζαν τον 44χρονο τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο ήρεμο, που δούλευε στο συγκεκριμένο κατάστημα για το μεροκάματο. Σύμφωνα με τον ίδιο, εργαζόταν κυρίως στη βραδινή βάρδια αλλά ερχόταν και άλλες ώρες στο μαγαζί.

Περίοικοι, που δηλώνουν σοκαρισμένοι από το συμβάν, σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή, με κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα, με την κατάσταση όπως λένε πλέον να ξεφεύγει αφού σημειώνονται και ένοπλες ληστείες.