Με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίνονται συνταγματικές, νόμιμες και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις όλες οι αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού, που ενέκρινε την μελέτη της “Αττικό Μετρό”.-

………………………………………………………….

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων της (991-993/2021) και με οριακή πλειοψηφία, τάχθηκε υπέρ της απόσπασης, μεταφοράς και επανατοποθέτησης, μετά το πέρας των εργασιών, των αρχαίων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ήδη, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από 19.4.2021 είχε γνωστοποιήσει το «δια ταύτα» των δικαστών του ΣτΕ, αμέσως μετά την διάσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει την ημέρα εκείνη σύμβουλοι Επικρατείας.

Τώρα δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτριος Βασιλειάδης) με τις οποίες κρίθηκαν συνταγματικές, νόμιμες και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, όλες οι αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού για το επίμαχο θέμα.

Ειδικότερα, με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ απορρίφθηκαν τρεις αιτήσεις ακυρώσεως κατά της από 4.3.2020 απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, με την οποίες, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) εγκρίθηκε η υποβληθείσα από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ μελέτη κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την προσωρινή απόσπαση των αποκαλυφθεισών στον χώρο του σταθμού αρχαιοτήτων, πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού και την, μετά το πέρας των εργασιών, επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων κατά ποσοστό 92%, συνεπώς τη διατήρησή τους στο περιβάλλον όπου βρέθηκαν, με την αιτιολογία ότι με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός συνδυασμός της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων με την ανάγκη έγκαιρης και ασφαλούς ολοκλήρωσης του προαναφερόμενου έργου υποδομής, χωρίς διακινδύνευση της ασφάλειας εργαζομένων και αρχαιοτήτων, καθώς και της επιβάρυνσης των εθνικών πόρων.

Μετά την έκδοση των αποφάσεων εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν άλλα προσχήματα από πλευράς πολιτείας και της κατασκευάστριας εταιρείας για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, που είχε οριστεί για τον Απρίλιο του 2023.

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Να καλύψουμε όσο γίνεται τον χρόνο

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί την οριστική δικαίωση στην πράξη της πολιτικής μας, που είναι η μόνη που εξασφαλίζει στη Θεσσαλονίκη και Μετρό και Αρχαία» τονίζει σε δήλωση του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και προσθέτει:

«Όπως συμφωνούν, άλλωστε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Πλέον, δεν κοιτάμε πίσω. Δεν χάνουμε άλλο χρόνο, πόρους και ενέργεια με όσους προσπάθησαν αποτυχημένα να διχάσουν την πόλη. Προχωράμε, όλοι μαζί, για να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο έργο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να καλύψουμε όσο γίνεται τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές, με στόχο να καταφέρουμε να ολοκληρωθεί το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης.

Το Υπουργείο μας θα είναι συνεχώς πάνω από το έργο. Την επόμενη εβδομάδα, προγραμματίζουμε νέα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε η ώρα του Μετρό Θεσσαλονίκης.»