Πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Α. Λογοθέτη «ΠΑΓΚΡΑΤΙΔΗΣ: Εις θάνατον τετράκις…».

Στην εκδήλωση μίλησαν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Εύα Νικολαϊδου, ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ (είναι ο αξιωματικός που συνέλαβε τον πραγματικό “δράκο”) Βασίλειος Κομνηνός και ο συγγραφέας, δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Λογοθέτης.

Η κυρία Νικολαϊδου διαπραγματεύτηκε το θέμα, πώς και γιατί ένας καταδικασμένος νεαρός για βαρύτατα κακουργήματα και ένεκα εκτελεσμένος, μπόρεσε για ολόκληρες δεκαετίες να αποτελέσει αντικείμενο βιβλίων, θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών και εκατοντάδων άρθρων. «Όλα αυτά τα χρόνια ο θάνατος του Παγκρατίδη προκάλεσε μεγάλο αριθμό λογοτεχνικών κειμένων», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Από τη πλευρά του ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ Βασίλειος Κομνηνός, περιέγραψε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου πώς δύο χρόνια μετά την εκτέλεση του Παγκρατίδη συνέλαβε τον πραγματικό δράστη, Ν. Σερεσλή και πως με άνωθεν εντολή διατάχθηκε το άμεσο κλείσιμο της δικογραφίας για να μην εκτεθεί η πολιτεία για τον άδικο θάνατο του Παγκρατίδη.

Οι ευθύνες της δικαιοσύνης

Ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Λογοθέτης εξήγησε λεπτομερώς τη δικαστική παράμετρο μιας δίκης που οδήγησε στην εκτέλεση ενός αθώου που ακόμη και τώρα αμφισβητήθηκε η ενοχή του. «Αυτές είναι ευθύνες της δικαιοσύνης για την εκτέλεση ενός αθώου», δήλωσε με έμφαση ο κ. Λογοθέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας παραθέτει στο βιβλίο αυτούσια και με φωτογραφική απεικόνιση, άγνωστα έγγραφα και στοιχεία από την προδικασία, αλλά και την ίδια τη δίκη. Επίσης, παρατίθεται αυτούσιο, το μέχρι σήμερα “εξαφανισμένο” πρακτικό μειοψηφίας, με το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Λογοθέτης, ανατρέπεται «ολόκληρο το αστυνομικό και δικαστικό οικοδόμημα», που “στήθηκε” σε βάρος του Παγκρατίδη.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης που ένιωσε ο Αριστείδης Παγκρατίδης, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης από το δικαστήριο. Η ιστορική φωτογραφία της εποχής τον εμφανίζει να κρύβει το πρόσωπό του με τις παλάμες, όταν ακούει από τα χείλη των δικαστών τις φράσεις: «Εις θάνατον τετράκις». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μπαρμπουνάκης».